Още рецепти » Хранителните добавки

 Хранителните добавки

Всеизвестно е, че здравето и дълголетието ни зависят от качеството на храната, която поглъщаме. За жалост в нея често липсват достатъчно витамини и олигоелементи и това си проличава по състоянието на кожата и косата, нервната система, костите, психиката... В този случай на помощ идват т. нар. хранителни добавки, но не сме ли прекалено склонни да злоупотребяваме с тях, питат се напоследък лекарите.

Рисковите групи

Като изключим страдащите от определени заболявания, има много хора, които изпитват последствия та на витаминния дефицит. Сред тях са:

Бременните жени
В първите месеци след зачеването на тях не им достига витамин В9, а непосредствено след раждането - В6.

Спортистите
Активното спортуване повишава нуждите на организма от витамини, но те могат да бъдат наваксани спокойно само с лека промяна в менюто.

Пазещите диета за отслабване

Пълните вегетарианци
Тези, които не хапват яйца и млечни продукти. Липсват им витамин В12, желязо и витамин D.

Пушачите
Те се нуждаят от огромни количества витамин С и пристрастените към алкохола - на тях им трябват витамини от група В и олигоелементи

Възрастните
Те не само консумират по-малки количества храна, но и по-зле усвояват витамините и минералите.

Как да разпознаем витаминния дефицит?

Най-вече по вида на кожата си, по бързината, с която пипваме някои заразни болести и инфекции, по необяснимата умора, усещана от сутрин до вечер.

Колко време да вземаме хранителни добавки?

Не по-малко от един и не повече от три месеца. При това трябва да имаме предвид, че ефектът на някои олигоелементи се чувства почти веднага - така например благотворното въздействие на магнезия се проявява само след 10 дни.

Най-важните за нас витамини

Витамин А (ретинол)
Ролята му: грижи се за доброто зрение и за растежа на костите, защитава кожата, предотвратява развитието на някои канцерогенни заболявания, укрепва имунната система,
Източници: само продуктите с животински произход- мляко и млечни изделия, черен дроб, рибено масло, жълтък. В същото време не бива да се пренебрегва и фактът, че организмът преобразува в ретинол провитамин А, съдържащ се в магданоза, спанака, зелето, тиквите, морковите, мангото, червените чушки, кайсиите, пъпешите.

Витамин В1 (тиамин)
Ролята му: създава условия за трансформиране на погълнатите въглехидрати в енергия, улеснява запаметяването, подобрява мозъчните функции.
Източници: мая, житни зародиши, свинско месо.

Витамин В2 (рибофлавин)
Ролята му: зарежда организма с енергия, подобрява зрението, прави кожата, косата и ноктите поздрави.
Източници: мая, мляко на прах, овесени ядки, козе сирене, яйчен жълтък.

Витамин ВЗ (РР)
Ролята му: прави ни по-жизнени и ни тонизира, участва в производството на куп хормони, грижи се за нервната система.
Източници: мая, черен дроб, риба тон, телешко, пушена сьомга.

Витамин В6 (пантотенолова киселина)
Ролята му: той е жизненоважен за кожата, косата и ноктите. Бори се успешно с инфекциите и стреса.
Източници: мая, черен дроб, яйца, синьо сирене, гъби.

Витамин В6 (пиридоксин)
Ролята му: въздейства върху метаболизма на протеините, създава условия за изработване на антитела, има всички характеристики на естествен антидепресант.
Източници: мая, сьомга, черен дроб, зеленчукови супи, чипс.

Витамин В8 (биотин)
Ролята му: участва в преработването на въглехидратите, мазнините и протеините, прави кожата и косата по-здрави, премахва нервното напрежение.
Източници: пилешки дробчета, лешници, орехи, фъстъци, яйца, сурови гъби.

Витамин В9 (фолиева киселина)
Ролята му: отговаря за обновяването на всички клетки в организма и за производството на червени кръвни телца. Предотвратява анемията, допринася за изграждането на нервната система на човешкия зародиш.
Източници: мая, гъши дроб, черен дроб, зрял боб, леща, кресон, спанак, зеленчукови супи, меки сирена.

Витамин В12
Ролята му: лекува анемията и гарантира доброто състояние на клетките, изграждащи нервната система.
Източници: черен дроб, миди, мазни риби.

Витамин С (аскорбинова киселина)
Ролята му: противопоставя се ефикасно на свободните радикали, стимулира имунната защита на организма и го предпазва от инфекции. Укрепва мускулатурата, костната система, зъбите, сухожилията и кръвоносните съдове.
Източници: касис, червени чушки, киви, ягоди, карфиол, френско грозде, спанак.

Витамин D
Ролята му: създава оптимални условия за фиксирането на калция в костите, стабилизира съдържанието на калций в тъканите и кръвта.
Източници: организмът ни синтезира сам витамина под въздействието на слънчевите лъчи. Освен това той се съдържа в мазните риби, маргарина, яйцата. Допълнително трябва да го вземат само тези индивиди, които почти не се излагат на слънце - бебета, старци и др.

Витамин Е (токоферол)
Ролята му: антиоксидант, предотвратяващ бързото състаряване. Допринася за фертилността и укрепва имунната система.
Източници: мазнини с растителен произход, соя, зеле, яйчен жълтък.

Витамин К
Ролята му: незаменим участник в съсирването на кръвта, той предотвратява масираните кръвоизливи и допринася за фиксирането на калция в костите.
Източници: най-вече зелени зеленчуци като броколи, маруля, спанак, зеле, зелен фасул, краставици.

Най-полезните олигоелементи

Калций
Ролята му: участва в изграждането на костите и зъбите и гарантира тяхната здравина.
Източници: млечни продукти, някои минерални води.

Магнезий
Ролята му: допринася за доброто състояние на мускулите, на сърцето и нервната система.
Източници: какао на прах, мая, сушени плодове, мюсли.

Фосфор
Ролята му: участва в строежа на костите и зъбите, доставя ни енергия.
Източници: мая, сирена, сушени плодове, риба.

Калий
Ролята му: поддържа постоянно нивото на течностите в организма.
Източници: мая, сушени плодове, риба, банани.

Натрий
Ролята му: предотвратява дехидратирането.
Източници: сол, бульони на кубчета, соев сос, маслини, колбаси.

Желязо
Ролята му: пренася кислород до клетките, участва в производството на червени кръвни телца.
Източници: мая, кървавица, миди, леща, говеждо месо, черен дроб.

Цинк
Ролята му: въздейства върху растежа на тялото и върху оформянето на някои органи, включително и на половите, притежава свойства на антиоксидант.
Източници: сирена, морски дарове, говеждо.

Йод
Ролята му: нормализира функциите на щитовидната жлеза, произвеждаща хормони, жизненоважни за доброто ни умствено и физическо развитие.
Източници: всички морски дарове, соя, зелен фасул, млечни продукти.

Селен
Ролята му: мощен антиоксидант, той стимулира имунната защита, грижи се за черния дроб, дава възможност на жените да забременяват.
Източници: риба, телешки черен дроб, миди, яйца.

Автор: Даниела Попова

Представяме Ви:

Килимът на цветята в Брюксел

1971 година се счита за годината, когато за първи път е създаден цветен килим на прочутия Голям площад (Grand Place) в центъра на Брюксел. Килимът е проектиран и изработен от ландшафтния архитект Е. С...

Евксиноград – ВИП зоната на Варна

Днес Евксиноград се таксува като ВИП квартал на Варна. Само табелата с името й уведомява, че градът свършва, иначе други подсказки няма. Следва изцяло обновения старо-нов квартал „Траката”. От лявата ...

Да почистим дома от негативна енергия

Вероятно неведнъж сте забелязвали, че в един дом се диша леко и спокойно, а в друг се създава впечатление, че сякаш нещо ви дави, не ви позволява да се отпуснете… От такава къща на човек му се иска да...

Вино става и от дребни ябълки

В редица държави ябълковото вино е много популярно и е известно с наименованието сайдер и апфелвайн. За приготовянето му се използват узрели, сочни и ароматни плодове. Неузрелите от по-късните сортове...

Начало