Още рецепти » Хипнозата – полезна, но и опасна

 Хипнозата – полезна, но и опасна

Някои смятат, че тя е опасно зомбиране. Други са убедени, че е панацея на всички болести. Къде е истината?

Малко история

Една от най-екзотичните и тайнствени професии, съществуващи в света, безусловно е тази на хипнотизатора. Самата хипноза се е появила още в древността. Преди хиляди години египетските жреци я използвали, за да управляват тълпата. Индийските хипнотизатори били странстващите факири, които демонстрирали своето майсторство върху животни, като били уверени, че зверовете могат да улавят неща, недостъпни за хората. Под силната воля на хипнотизатора се премествали статуи, движели се разни предмети и други неща в сферата на фантастиката - направо чудеса! С лечебна цел хипнозата е приета не много отдавна. Може би някъде около четири столетия. И тогава се появяват теоретическите разработки за класическата хипноза.

От наднорменото тегло до фригидността

Днес повечето хора при споменаването на хипноза изпадат в лека паника и приемат всичко за безкрайна мистика и нереалност. Но днешните медици не намират нищо тайнствено в това. Хипнозата, според тях, е нещо средно между сън и бодърстване и в това състояние главна роля играе лекарят. И когато пациентът потъне в това състояние - докторът може да стигне до най-дълбоките му тайни.
Въпросът е защо е нужно това? Защото в най-закътаните места на мозъка са съхранени психологическите травми, комплексите, страховете - накратко, този багаж, който пречи на пациента да живее спокойно. И за- това с помощта на хипнозата ефективно се лекуват депресии, фобии, стрес, комплекси и други психически проблеми.
Разбира се, могат да се лекуват и други разстройства. Например нарушен говор, нервен тик, язва на стомаха, бронхиална астма, алергия и др. Хипнозата много помага и при сексуални разстройства, при надновремно тегло (строгата диета гарантира сваляне на килограми около 2 до 5 процента, докато хипнозата ускорява този процес 3-4 пъти повече). Хора, решили да откажат алкохола и цигарите, също могат да прибягнат до хипноза. Американски изследователи твърдят, че в този случай резултатите при мъжете са по-сполучливи от тези при жените. При силния пол процентите са 30, а при дамите - 23. По принцип по-красивата половинка на човечеството по-трудно се разделя със своите привички.
Специалистите смятат обаче, че не всеки човек може да изпадне в хипнотичен сън. Болшинството хора - около 80 процента, се отнасят към групата на средно хипнотозирания тип.

Какво трябва да знаете?

Ако вие решите да се лекувате чрез хипноза, трябва да знаете, че човешкият мозък продължава да е една от най-големите тайни за учените.
Съветът е до хипноза да се прибягва рядко и само в краен случай, когато всички останали средства за лечение са изчерпани. И, разбира се, лекарят да не бъде намерен по обява във вестника, а само в реномирано медицинско заведение.
Има нещо, което трябва да се избягва на всяка цена - участие в масова хипноза. Чувството за внушение на човек в масова среда при “чудотворни меропирятия” по принцип се повишава. Засилва се стадното чувство. Това често пъти води до комична ситуация. Доказателство за това е експеримент с група студенти, на които била показана мръсна ватенка и им било казано, че тя мирише лошо. Само няколко минути след това по-лесно манипулируемите запушили носа си, а веднага след тях всички “усетили” миризмата. В същото време дрехата изобщо не миришела.
В състояние на хипноза човек може да получи инфаркт, криза от епилепсия, да му се намали и имунната система.

Хайде красавице, да ти погледам!

Ако лечебната хипноза може действително да бъде ефективна, то известната циганска хипноза може само да ви навреди. С помощта на хипнозата просто може да изпаднате в транс и да ви вземат пари и скъпоценности. След такива сеанси не са редки случаите, когато хората получават трайни психологически разстройства, които после може дълги години да не излекуват.

Как да се защитим при цигански и други ясновидски случаи?

1. Бъдете внимателни на места, където има много хора - в магазина, автогарата, летището и т.н. Там винаги е много шумно и най-често бдителността намалява. Хората, които отслабват самоконтрола си, са най-лесната плячка да бъдат доведени до транс.

2. Задачата на мошениците е да влязат в контакт с набелязаната жертва. Това най-често е човек, на който видимо на лицето е изписано, че има неприятности. На него обичайно му се задава невинен въпрос, като например “Колко е часът?”. Отговорете, но бързо и без да гледате в очите събеседника си. Тръгнете си веднага и не позволявайте да ви последват и чрез докосване непознатият да се опита да пробие подсъзнанието ви.

3. Вие чувствате, че в разговор с непознат човек главата ви нещо се мае и губите нишката на разговора. Много скоро вас ще се опитат да ви манипулират. Тогава действайте веднага. Като начало започнете да мигате. Изследвания на руски учени показват, че в състояние на транс погледът дълго се фиксира на един предмет и човек мига три-четири пъти по-рядко. Ако се насилите да мигате, вероятността да ви действат хипнотизиращо намалява. Направете и няколко резки движения, сменете позата. И прекъснете потока на думи към вас. Не се притеснявайте, че ще се покажете невъзпитани - собствената ви безопасност е по-важна.

4. Трябва да знаете, че състоянието на транс възниква много бързо при някои обстоятелства: лека медитираща музика, люлеещо се махало (играчка, завързана на стъклото на автомобила също може да ви докара до транс), мек, ритмичен и ненатраплив говор.

5. Не обсъждайте свои лечни дела с непознати. Защото често се случва към вас на улицата да се приближи жена и кротко да ви заговори: “На лицето ви личи, че имате проблеми. Мога ли да ви помогна с нещо?” И вие виждате добрия човек, губите бдителността си и веднага попадате под негова власт. Затова помнете - личните проблеми се обсъждат само с близките, а не със случайно срещнати хора.

Автор: Елена Дюлгерова

Представяме Ви:

Градина без алергии

Контактът с природата е неизчерпаем източник на сили и добро настроение. Но прекараните часове в зелените покои на градината могат да бъдат опасни за много от нас. Зачервени и насълзени очи, парене и ...

Защо е нужен велотестът?

Велоергометричната проба е полезно и информативно функционално безкръвно изследване при боледуващите от исхемична болест на сърцето (стенокардия и инфаркт). Има широко приложение и в спортната медицин...

Самодивски чимшир в саксия

Самодивският чимшир произхожда от Северна Африка, Европа и Южна Америка. У нас растението е познато като джел или бодлива зеленика. Естествени находища има в Странджа, Средна гора, Родопите и Беласица...

Шотланската космическа градина

Там някъде в Шотландия, близо до Дъмфрис, през 1989 година група ентусиасти – съпрузите Чарлз Дженкс и Маги Кесуик заедно с техния градинар Алистър Кук, съдават една от най-оргиналните градини на план...

Начало