Още рецепти » Защо е полезен душът?

 Защо е полезен душът?

Всеки ден отделяме по няколко минути за сутрешния и/или вечерния си душ. Можем обаче да превърнем този хигиенен навик в освежаваща, успокояваща и разкрасяваща процедура, стига да знаем как.

За по-добър тонус

Докато спим, температурата на тялото ни се понижава. За да се събудим и ободрим светкавично, нуждаем се от неколкократното редуване на топъл и по-хладен душ.

Срещу целулит

Насочете най-мощната струя към бричовете си. За още по-добър ефект водата трябва да е доста студена -около 20 - 25 градуса, стига да издържите на своеобразната инквизиция. Водният масаж, правен редовно и осъществяван с кръгови движения, изглажда портокаловата кожа.

За релакс

Ако имате мускулна треска или крампи, насочете слаба струя топла вода (37 - 39 градуса) към проблемните места. Масажирайте по посока на часовниковата стрелка, след като долепите „слушалката” на душа до кожата си.

За стягане

Студът стяга тъканите, затова е идеално средство срещу отпускане на бюста. Струята трябва да е слаба, а температурата да не надвишава 25 градуса. В първите дни и седмици обливането трае само 30 секунди, после постепенно се удължава, за да достигне 3 минути.

При болки

Изпитвате ли болки, свързани с месечния цикъл, вземете топъл душ. В зависимост от това, къде ги чувствате, описвайте кръгове върху корема или отзад, на нивото на бъбреците. Струята не бива да е много силна.

Против умора

Ако в края на деня имате чувството, че краката ви тежат цял тон, това със сигурност се дължи на лошо кръвообращение във вените. За да го активизирате, завършете вечерния си душ с обливане с хладка вода - посоката е от ходилата към коленете.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Роди се дете! Какво да правим?

Японският инженер и бизнесмен Масару Ибука, един от основателите на известната в цял свят корпорация „Сони”, е бил още и педагог - самоучител, чиито идеи и досега са актуални. В своята книга „След три...

Поливайте тревата според правилата

С поливането на моравата се цели да се осигури благоприятен воден режим в почвата, при който използването на хранителните вещества и храненето на тревите протичат най-правилно. Най-подходящ режим за п...

Алергията към тебешира

Докато не тръгна на училище, детето ми не страдаше от алергия. Но там получи жестока алергия към тебешира. Какво да правим? В. С. от Сл. Алергията действително може да се отключи от обикновения...

Уютен ъгъл в градината

Добре е уединеният кът да се разположи на място, защитено от вятър и любопитни погледи, например около гъсти храсти или ниски силно разклонени дървета. Разбира се, не във всяка градина има такива усло...

Начало