Себорейните брадавици са доброкачествени новообразувания на кожата. Появяват се след 40-та година като единични, малки, ограничени плаки с неравна повърхност. При някои фамилии тези брадавици се унаследяват. Цветът им варира от светлокафяв до черен. Локализират се предимно в т. нар. себорейни области - глава, чело, гърди, гръб. Постепенно се оформя туморче с неравна, мазна и залющена повърхност, развиващо се на малка основа. Когато са разположени в места на триене и натиск, се възпаляват и могат леко да увеличат размера си.
Злокачествени себорейни брадавици
Множествените и бързо възникнали себорейни брадавици понякога са израз на злокачествен тумор на вътрешните органи. Поради различията в интензивността на цвета трудно се разграничават от някои злокачествени пигментни тумори на кожата като пигментен базалиом, малигнен меланом и т. н. Това налага задължителна консултация с дерматолог, който ще определи и най-доброто терапевтично поведение за конкретния случай. При несигурна клинична диагноза се прави хистологично изследване.
Лечение
Лечението включва криотерапия с течен азот (което има най-добри козметични резултати), изкюретиране с малка кюрета, а при по-големите брадавици може да се приложи електрокоагулация. В някои случаи (при плоски себорейни брадавици) добри резултати се постигат очрез третиране с т. нар. каустични средства (трихлороцетнна киселина и др.).
В страните на Далечния Изток по лечебни качества от векове мураята се счита равна на женшена. Доскоро в Япония на простолюдието най-строго се е забранявало да я отглежда. Само императорският двор е мо...
Традиционни бисквити Прoдукти: 70 г краве масло, 3 яйца, 150 г течен мед, 120 г пудра захар, 1 с.л. какао, половин пакетче амонячна сода, 1/2 ч.л. канела, щипка счукан карамфил, брашно. Нaчин ...
Никакви паяжини в ъглите, безупречен под, лъснати до блясък мебели... И още, и още... Въпреки все по-усъвършенстваните уреди и обещаващите все по-големи чудеса продукти за почистване, поддържането на ...
Ароматни зеленчуци Прoдукти: 2,5 кг корнишони, 1,5 кг карфиол, 1 кг дребни лукчета (арпаджик), 1 кг моркови, 500 г зелен фасул, 1 с.л. черен пипер, 1 с.л. бахар, няколко дафинови листа, 1 л оц...