Още рецепти » Афти в устата

 Афти в устата

Често по устната ни лигавица излизат афти, която са много досадни и неприятни и понякога изчезват доста трудно. Те започват с везикулозен обрив, последван от разязвяване на лигавицата с белезникави налепи от некротичен епител, пропит с фибринозен ексудат, който предизвиква повърхностно увреждане на устната лигавица. Афтите са с кръгла, елипсовидна или с друга форма и с различни големини и са обградени с яркочервен ореол, на дъното си имат жълт цвят.
Тази малка повърхностна язвичка предизвиква не само смущения в дъвченето, но и болки и затруднения при консумацията на някои храни (особено кисели), тъй като се появява най-често върху езика, небцето, венците, устните, аркусите, тонзилите, фаринкса. Болката, придружаваща язвичката, може да бъде тиха, но изчезва окончателно с афтата.

Причини

Причините за появата на афтите са различни, но най-често водеща е ролята на вирусно-бактериална или микотична инфекция, а понякога се свързва с травматичен момент.
Общо възпаление на храносмилателния тракт може да предизвика появата на афти.
Предразполагащ фактор е злоупотребата с кисели храни, сирене, орехи, плодове с червен цвят, лешници, зеле, подправки и шоколади.
Някои лекарства и по-точно антибиотици и барбитурати са възможна причина за афтите.
Алергия и лоша хигиена на зъбите също могат да ни навлекат тази неприятност.

Лечение

Лечението се състои в саниране на устната кухина и стимулиране на имунната система. По преценка на лекар-специалист могат да се използват гаргари и жабуркане с медицинска ружа, лайка, пълзящ очиболец, невен, трицветна теменуга, смрадлика, градински чай, мащерка, слез, бяла бреза, камшик, босилек, липа, кървавиче, магарешки трън, лютива тлъстига. Препоръчват се препарати с пчелен произход - прополис, витамин С и т. н.

Ако поради болки не можете изобщо да се храните, преминете на сокове. След няколко дни включете в менюто си каши. Вземайте допълнително витамини В и С. Ще почувствате облекчение, ако посипете раневите повъхности с пшенично нишесте.


Фитотерапия

Рецепта 1

Направете си отвара от 50 г корени от медицинска ружа в един литър вода. Оставете да ври 20 минути. Изплаквайте с тази отвара устната кухина 5 пъти дневно.

Рецепта 2

Цветове от лайка - 100 г
Стръкове от камшик 50 г
Стръкове от полски хвощ 50 г
Стръкове от босилек 50 г
Люспи от шипка 80 г
Корени от чер оман 80 г

Билките се смесват. 2 с. л. от сместа се заливат с 600 мл вряща вода. Оставят се да врят 3 минути. Киснат 60 минути. След това към прецедената отвара се прибавят 2 г амониев хлорид (нишадър). Правят се жабуркания и гаргари. Освен това се пие по 80 мл 6 пъти дневно 15 мин преди хранене или 30 мин след хранене.

Рецепта 3

1-3 ч. л. наситнени стръкове от мащерка се заливат с 1 чаша вряла вода. Оставят се да киснат 5-10 минути. След това запарката се прецежда през цедка. Това е дневната доза - с нея се правят изплаквания на устатата 3-6 пъти през деня.

Освен това

На болните с хроничен афтозен рецидивиращ стоматит препоръчвам аеротерапия - продължително пребиваване на чист въздух. Едновременно с това е полезно да правят много внимателно слънчеви бани. В периода на ремисия с помощта на кварцова лампа да се провежда курс на общо ултравиолетово облъчване по време на най-големия дефицит на слънчева светлина (декември-април).


Автор: д-р Севдалина ЦАНЕВА

Представяме Ви:

Резитба на виещи се рози

Всички сортове, принадлежащи към групата на виещите се рози, се отличават с буен растеж и много- бройни цветове, събрани в съцве- тия. Те са най-ценните измежду всички цъфтящи растения, използ- вани з...

Декоративният порцелан

Разговаряме с художничката Росица Трендафилова Росица Трендафилова е завършила НХА – София през 1978 г., специалност силикатни форми. Специализира в Париж. Има десетки участия в наши и предимно в...

Внимание! Лекарства

Спасение или отрова? Често си задаваме този въпрос, щом стане дума за тях. По простата причина, че някои прехвалени средства, които ни обещават незабавно изцеление, имат неблагоприятни ефекти от сорта...

Млечни супи

Млечна супа със сирене Прoдукти: 6 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 50 г краве масло, 1 ч.ч. натрошено сирене, 2 твърдо сварени яйца, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Запържва...

Начало