Още рецепти » Боб в саксия

 Боб в саксия

Заетите хора, които биха искали да берат пресен млад боб от градината, без да окопават големи гнезда и да опъват метри канап, може да го посадят в саксия. На пазара може да се намери сорт боб-джудже. За да получите реколта, следвайте указанията ни.

От какво се нуждаете:

1. Нужен ви е дълбок контейнер. Можете да използвате и пластмасов.
2. Връзки (пластмасов кабел)
3. Бамбукова тръстика
4. Бобени зърна за засаждане без завързване
5. Посадъчен микс

Стъпка по стъпка:

1. Направете дупки на дъното на контейнерите. Напълнете съда с обогатена посадъчна смес за бързорастящи зеленчуци.
2. Вмъкнете бамбуковите пръчки в почвата до дъното на контейнера. Заобиколете с тях ръбовете и съда. Броят на пръчките се определя от формата на саксията.
3. Стегнете върховете на тръстиката с пластмасов кабел.
4. Използвайте садило, за да направите дупка около 3.5 см (1.5 дълбочина) и пъхнете по едно зърно във всяка. Ако поникнат две растения, изхвърлете по-слабия разсад.
5. Когато бързорастящият боб е обсипан в цвят, е важно да бъде добре полят и наторен с калиев тор. Така ще получите добра реколта от крехки бобени шушулки. Бобът-джудже расте на 45-60 височина и се нуждае от опора.

Полезен съвет:

Ако се тревожите дали бобът ще бъда опрашен и даде плод, засадете три-четири грахови зърна в същата саксия. Когато сладките цветове на граха се разцъфнат, ще привлекат пчелите за опрашване и на бобените цветчета!

Варианти:

Освен боб-джудже отличен избор за саксиите на терасата са и грах с ядливи шушулки или френски боб с лилави шушулки. Можете да засадите и краставици. Първата реколта ще се бере след 8-10 седмици.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Ананас в саксия

Ананасът е сред най-странните южноамерикански плодови култури, прекрачили Атлантическата водна шир и намерили широки обятия в Азия, Австралия и Европа. Той е дете на не особено приятни екологичн...

Салати с морски дарове

Пъстра салата с миди Прoдукти: 250 г консервирани миди, 250 г пресни гъби, 6 картофа, 1 глава целина, 1 1/2ч.ч. майонеза, сол. Нaчин на приготвяне: Почистваме продуктите и сваряваме поотделно к...

Войната с пърхота

Всички ние сме изложени на опасността да установим, че имаме пърхот, и то още от пубертета. Основна причина за него е микроскопичната гъбичка pityrosporum ovale, част от кожната микрофлора. Под влияни...

Плодови ликьори

Боровинков ликьор Прoдукти: 1 кг черни боровинки, 2-3 стръкчета карамфил, 1 л водка, 375 г захар. Нaчин на приготвяне: Слагаме почистените боровинки в буркан или шише, добавяме карамфила и нали...

Начало