Заетите хора, които биха искали да берат пресен млад боб от градината, без да окопават големи гнезда и да опъват метри канап, може да го посадят в саксия. На пазара може да се намери сорт боб-джудже. За да получите реколта, следвайте указанията ни.
От какво се нуждаете:
1. Нужен ви е дълбок контейнер. Можете да използвате и пластмасов.
2. Връзки (пластмасов кабел)
3. Бамбукова тръстика
4. Бобени зърна за засаждане без завързване
5. Посадъчен микс
Стъпка по стъпка:
1. Направете дупки на дъното на контейнерите. Напълнете съда с обогатена посадъчна смес за бързорастящи зеленчуци.
2. Вмъкнете бамбуковите пръчки в почвата до дъното на контейнера. Заобиколете с тях ръбовете и съда. Броят на пръчките се определя от формата на саксията.
3. Стегнете върховете на тръстиката с пластмасов кабел.
4. Използвайте садило, за да направите дупка около 3.5 см (1.5 дълбочина) и пъхнете по едно зърно във всяка. Ако поникнат две растения, изхвърлете по-слабия разсад.
5. Когато бързорастящият боб е обсипан в цвят, е важно да бъде добре полят и наторен с калиев тор. Така ще получите добра реколта от крехки бобени шушулки. Бобът-джудже расте на 45-60 височина и се нуждае от опора.
Полезен съвет:
Ако се тревожите дали бобът ще бъда опрашен и даде плод, засадете три-четири грахови зърна в същата саксия. Когато сладките цветове на граха се разцъфнат, ще привлекат пчелите за опрашване и на бобените цветчета!
Варианти:
Освен боб-джудже отличен избор за саксиите на терасата са и грах с ядливи шушулки или френски боб с лилави шушулки. Можете да засадите и краставици. Първата реколта ще се бере след 8-10 седмици.
Продукти за тестото: 300 г бяло пшенично брашно, 1 яйце, 50 мл хладка вода, 1/2 ч. л. сол. Нaчин на приготвяне: Пресятото брашно изсипваме на купчинка върху плоскостта, на която ще месим. Правим в с...
Тънки, нежни клони, срамежливо сведени към земята. Те не се опитват да достигнат слънцето, а смирено му се покланят. Играта на вятъра в тях е приказно красива. Дърветата с плачеща форма са най-романти...
Говежди суджук Прoдукти: 10 кг говеждо месо, 220 г сол, 5 г селитра, 5 г захар, 30 г кимион, 30 г черен пипер, 30 г червен пипер Нaчин на приготвяне: Нарязваме говеждото месо на парчета от 50-1...
Възпявана като „Флоренция на Елба”, столицата на Саксония е старателно възтановена върху руините, останали след варварската бомбандировка през февруари 1945 г. Днес Дрезден блести с цялото си великоле...