Още рецепти » Отгледайте си зеленчуци на балкона

 Отгледайте си зеленчуци на балкона

Отглеждането на зеленчуци на терасата не само ще ви достави удоволствие, но и ще имате само на една ръка разстояние прясна салата. За да осъществите тази идея, трябва да се съобразите с изискванията на растенията и изложението на балкона. Ако е засенчен през по-голямата част от деня, не може да отглеждате светлолюбиви растение, дори и изложението да е южно. Затова внимателно огледайте изискванията на зеленчуците, които ви представяме и преценете какво да отглеждате на вашата тераса.

Доматите са взискателни към топлината

За нормалното си развитие изискват 18-30 градуса. Ако температурата е под 15 градуса, цъфтежът спира. Заради горещини над 30 градуса листата остават дребни, а разклоненията на стъблата - тънки. Възможно е да окапят цветовете. При под 15 и над 40 градуса не се образува багрилно вещество и плодовете стават жълтеникави. Високите температури причиняват слънчеви пригори по плодовете, ако листата не ги засенчват. Ако терасата е сенчеста, доматите ви няма да станат, те обичат слънцето. Зеленчукът има нужда от влага - почвената влажност да е над 70-80% и 50-60% - въздушната. Доматите са взискателни към почвата. Кореновата им система се развива на дълбочина, затова пригответе голяма саксия /може тенекия от сирене, но няма да е красиво/. Напълнете я с богата на хранителни вещества почвена смеска: две части добре прегорял оборски тор и една част почва. Преценете възможностите на вашия балкон и засадете домати. Редовно поливайте и подхранвайте с шербет.

Краставиците - на североизточна тераса

Краставицата е силно теплолюбива и влаголюбива. Растенията се развиват добре при температура 25-30 градуса и висока влажност - 90%. При под 15 градуса растежът спира. Към светлината е слабо взискателна и при засенчване се развива сравнително добре.
Кореновата система е слаба и повърхностно разположена и затова трябва редовно да поливате. Засушаването при цъфтеж и плододаване води до окапване на цветовете и завръзите, краставиците се деформират. Заради ниска почвена и въздушна влажност стават горчиви. Зеленчукът е изключително взискателен към почвата и въздушната влажност. Пригответе торово-почвената смеска, насипете я в сандъчета и засейте семената в редичка на 10-15 см разстояние и дълбочина 3-4 см. Редовно поливайте и подхранвайте с шербет. Топлият североизточен балкон с повече поливане и подхранване ще ви възнагради с пресни зеленчуци за любимия таратор.

Има място и за патладжана

Изискванията му към почвата не се различават от тези на пипера. Патладжанът е топлолюбив и се развива добре при температура 25-28 градуса. При горещини над 30 градуса и засушаване пъпките масово окапват.
Корените се развиват на дълбочина. Подгответе почвата, както при пипера с две части тор и по една част почва и пясък. Засадете по едно растение в саксия. Поливайте и подхранвайте редовно.

Лютите чушлета в саксия

И на балкона може да си отгледате любимата подправка във всеки български дом. Ще бъдете щастливи да си откъснете пресна чушка от саксийката. А знаете ли какви са изискванията на растението, за да ви даде плодове?
Най-благоприятна температура за развитие на пипера е 18-30 градуса. Под 13 градуса преустановяват растежа си, цветовете окапват, ако е по-студено от 15 градуса и по-горещо от 30 градуса. Зеленчукът е светлолюбив и не се развива добре на засенчени места. Чушките не бива да са излагани на пряко слънчево греене, затова в зависимост от големината на саксията, сложете не по-малко от два стръка. Пиперът е взискателен към почвена влага. Необходимо е редовно да се полива. Най-добри добиви се получават при влажност на почвата 80%. При продължително високи температури не поливайте със студена вода. Към почвената смеска, която сте направили за доматите, прибавете една част пясък, за да стане по-топла и водопропусклива, и засадете пипера.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Прекрасната огърлица на двореца Мирабел

Градините на двореца Мирабел в Австрия са едно изящно бароково творение на градинарското изкуство. Историята им се помни вече четири века. Но днес звучи като приказка за любовта, разказвана вече четир...

Всички бръчки са... преждевремeнни

Ha нашите майки определено им е било по-лесно с грижите за външността. По тяхно време на пазара не е имало безчетно число кремове, а и те надали са подозирали това, което ние днес знаем. Какво знаем л...

Как да сготвим заек?

Печен заек Продукти за 4-5 порции: 1 заек, 1 ч.ч. оцет, 100 г пушена сланина, 3-4 с.л. мазнина, 3 глави лук, 1 с.л. брашно, половин лимон, 1 дафинов лист, черен пипер, сол Нaчин на приготвя...

Бобени чорби

Боб чорба Прoдукти: 1 ч.ч. зрял боб, 2-3 с.л. олио, 1 глава лук, 1 морков, 1 червена чушка, 1 парче целина, 1 корен магданоз, суха чубрица, пресен и сух джоджен, девисил, магданоз, мащерка, босил...

Начало