19.09.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 1398 |  0 
Лоза на прозореца дава две реколти
Лозата на прозореца няма да ви причинява тревоги, освен това е красива, а и два пъти на година ще дава реколта.
За да си направите насаждение, то забодете в почвата вдървесинени резници, които отрежете през февруари-май с по 2-3 очи. В сандъче с размери 10х12х12 см насипете пясък, а отгоре му хранителна почва от компост, чернозем или градинска почва и пясък в равно съотношение. На 1 кофа смес се добавят 1-2 суп. л. комплексни минерални торове. Полива се с вода със стайна температура, когато почвата засъхне. Сандъчето се поставя на слънчевата страна на стаята. След 3-4 седмици пъпките ще се развият. Според растежа им трябва да поставите колче до тях и да ги привържете.
С настъпването на топлите пролетни дни изнасяте сандъчето на балкона или в градината и трябва да го защитите от преките слънчеви лъчи. Ако се очакват студове, резниците се внесят обратно в помещението Към есента растенията вече са образували стебло с 15-20 възела, които, като правило, през следващата година ще бъде обкичено с цветове и плодове.
През зимата лозата хвърля листата си и покоят продължава 2-3 месеца. През това време растението трябва да се постави в мазе на тъмно, с температура 2-8°С или в краен случай в неотопляема стая. След листопада правите резитба, за да премахнете плодоносилите и слабите клонки. Лозата се скъсява до 5-10 очи, а заместващите филизи до 1-2. Ежегодно в края на периода на покой, без да нарушавате почвата около корените, премествате растението в сандъче, което е с 5-8 см по-широко от предишното и подсипвате с почва.
Лозата се внася вътре през януари-февруари. В началото на вегетацията се окършват слабите филизи, а от силните се отделят лакомниците и мустачките. По време на цъфтежа два пъти на ден е необходимо леко да почуквате ресите, за да се опрашат. Можете да вземете и прашец от други растения и да го нанасяте с четка.
Плододаващата лоза трябва да се подхранва на всеки 10-20 дни с комплексен минерален тор и шербет.
След узряването на реколтата през април-юни растението се подкастря, пресажда се и се пренася за почивка за 2-3 месеца в хладното мазе. Втората реколта се събира в края на есента-началото на зимата.
При наличие на 6-10 екземпляра от различни сортове в стаята можете да имате свежо грозде през цялата година.
08.11.2014 г. / Донка Петкова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020