Още рецепти » Магнолия – как се отглежда

 Магнолия – как се отглежда

Магнолията принадлежи към кастата на растенията-аристократи. Малко са дърветата, които могат да повторят красотата на цветовете й в съчетание с техния неповторим аромат. Това се забелязва веднага. Но когато човек се запознае по-отблизо с това дърво, силно впечатление прави и линията на клоните. Те имат интересни удебеления, върху които се намират цветните пъпки. Получава се една своеобразна плетеница от клонки, която премрежва небето по доста необичаен начин. Но за да се оцени по достойнство тази картина, е необходимо човек да застане в близост до дървото. Сивата, гладка кора на магнолиите винаги се откроява. На светъл фон изглежда по-тъмна, а на тъмен фон изглежда светла. Листата са също доста красиви и като форма, и като цвят.

Разнообразие

Най-разкошната магнолия е дърво - М. grandiflora. Въпреки че расте бавно, с времето достига 6 м височина, но най-често се отглежда като вечнозелен храст за стена. Цъфти между юли и септември с ароматни кремавобели цветове. Препоръчваме ви сорта М. grandiflora “Exmouth”. Най-популярната магнолия е М. soulangiana - разпростиращ се храст, който достига 3 м височина. Цветовете се появяват преди листата през април - чашевидни, бели отвътре и с пурпурен нюанс в основата. “Lennei” и “Alexandrine” са отлични сортове, по-различни са “Rubra” (розовочервен) или “Alba Superba” (бял). Звездната магнолия (М. stellata) е най-подходяща за ограничено място. Достига едва 1,2-1,5 м височина, но през март и април се покрива с ароматни кремавобели цветове.

Отглеждане

Най-подходящото време за засаждане на магнолията е началото на пролетта, след като отминат и последните студове. Изберете слънчево място, защитено от ветровете. Светлината има отношение към залагането на цветните пъпки. По правило магнолията се нагажда добре към всякакви почви, стига да няма в тях варовик. Той предизвиква хлороза на листата, която е причина за тяхното пожълтяване и болнав вид.
Засадете магнолията самостоятелно. Необходим е добър дренаж, затова при засаждането добавете много торф. Освен това насипете наоколо мулч, но той да е на 5-10 см от стъблото (за да не загние самото стъбло) и до 60 см в диаметър, а на дебелина 5-10 см. Мулчът може да се състои в парчета дървесна кора, надробени клонки или парчета листа. Никога не копайте и не засаждайте близо до стъблото. Всяка пролет добавяйте слой от торф или добре изгнил компост около растението.
Важно: По правило магнолиите, както и повечето дървета и храсти, се продават в контейнери. Това позволява по-голяма сигурност в пресаждането, тъй като кореновата система не се наранява. По този начин значително се намалява и стресът на дръвчето от промяната. Ако при пресаждането забележите, че има загнили или изсъхнали клони, необходимо е да ги изрежете и да дезинфекцирате мястото.

Направете от храста дърво

Често в разсадниците се продават магнолии във формата на храсти. Ако искате да станат дървета, е редно да им помогнете. Необходимо е да оставите едно или две (но не повече от три) от най-яките клонки. Задължително преди това премахнете всички слаби клонки, които са в основата на стъблото. Изчистете също така онези клонки, които се кръстосват, а също и тези, които се трият помежду си. Задължително отрезите се замазват с овощарска замазка.

Любопитно

Древно предание гласи, че в стари времена зли хунхузи нападнали мирното китайско население. Избивали мъже, жени, деца, старци. Унищожавали посевите с ориз, крадяли добитъка. В един град събрали сто от най-хубавите девойки на площада и ги вързали. Деветдесет и девет нощи се веселили и всяка сутрин убивали по една девойка. Когато дошъл редът и на последната девойка, тя прегърнала земята, на която лежали мъртвите й приятелки, и започнала силно да се моли: “Родна земьо, ти отгледа нашите бащи и майки, ти видя смъртта и нашите мъки. Не допускай смъртта да погуби нашите млади тела. Не позволявай да изчезнем завинаги!” Когато на сутринта пияните разбойници се събудили, на площада нямало нито едно мъртво девойче. Само едно красиво дърво растяло там и сто розови пъпки били готови да се отворят с цялото си великолепие. Разбойниците в дивата си злоба отсекли това дърво и го направили на парчета. Разхвърляли ги с бързите си коне по степите и предпланините. Но където и да паднело парче от дървото, се появявало ново растение, на което всяка пролет зацъфтявали сто нежни цвята - сто възкръснали девичи сърца. Тези дървета нарекли магнолии.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

12 съвета за перфектните домакини

Ползата от тяхното прилагане е голяма, усилията - минимални, резултатът - повече от блестящ. Сигурни сме, че нашите съвети за идеални и не толкова идеални домакини, желаещи да постигнат съвършенството...

Отглеждане на бебето – къде грешим

Хранене, сън, хигиена... Възгледите за детското възпитание непрекъснато се променят. Методи, довчера смятани за непогрешими, днес се преосмислят тотално. При тези обстоятелства младите майки трудно на...

Кога да откажем бебето от биберона?

Този навик трябва да бъде отказан колкото може по-рано. Най-добре е това да стане между третия и шестия месец. Понякога обаче бебетата са много упорити и не искат да се разделят със своята залъгалка. ...

Десерти с макарони

Сладко макаронено рагу Прoдукти: 250 г макарони, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 120 г захар, 4 яйца, 250 г настъргано сирене, 150 г твърд кашкавал, 5 с.л. масло, 1-2 с.л. галета, 1...

Начало