17.08.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 13922 |  0 
Погрижете се за прецъфтелите лалетата
Щом прецъфтят лалетата, веднага цветовете им трябва да се отрежат, за да не се даде възможност за образуване на семена, което силно затормозява развитието на нови луковици, а също така и възстановяването на старата луковица. При премахването на цветовете и цветните дръжки трябва да се внимава да не се повредят листата, защото след прецъфтяването с набавянето на хранителните вещества в луковиците се справят листата. На тях можете да помогнете като поливате растенията.
След цъфтеж луковиците на лалетата се изваждат всяка година от земята. Това се прави в края на юни и през юли, като изваждането на най-ранните сортове може да започне в края на май. Преди да се извадят луковиците от земята листата на лалето трябва да са пожълтели, но да са все още меки. Това означава, че луковиците са се развили напълно, възстановили са изгубените си хранителни вещества от отминалия цъфтеж и са готови за съхранение. Всяко твърде ранно изваждане е за сметка на цъфтежа през следващата година.
След изваждането луковиците се прибират веднага на сянка, а не се оставят под действието на преките слънчеви лъчи, защото това води до напукване на покривните им люспи, а понякога и до напълното им втвърдяване. Оставят се да просъхнат за около 2 часа под навес и след това се почистват от стари люспи, остатъци от корени и полепнала по тях пръст. Болните и наранени луковици се унищожават. Сортират по големина и се складират на сухо, проветриво и прохладнио място (17-20°С) до есента, когато отново се засяват. Така се отделят малките и много дребни луковици, които се оставят за отделно засяване, тъй като не са способни още да цъфтят. След една година те ще наедреят и ще станат достатъчно големи, за да започнат да цъфтят. Ако имаме лалета от дадени сортове, то луковиците от всеки сорт се прибират отделно и се етикетират, за да не стане смесване.
При благоприятни условия и необходими грижи за луковиците цъфтежът на лалетата се възобновява всяка година.
08.05.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022