Още рецепти » Хладилникът - как да го подредим?

 Хладилникът - как да го подредим?

Наясно сме, че той е безкрайно важен за правилното съхраняване на продуктите, които консумираме. И въпреки това не се отнасяме с него както трябва. Какво печелим? Най-вече проблеми с храносмилането и със здравето си. За да ги избегнем, необходимо е да знаем някои елементарни неща и на всяка цена да поддържаме оптимална температура в хладилника.

Всеки продукт - на мястото си

В различните части на хладилника температурата е различна - къде ще е най-студено и къде по-малко, зависи от конкретния модел. Ако вашият не е екипиран с термометър, купете си - той ви е крайно необходим.

В най-студената зона - от 0 до + 4 градуса
Там е мястото на суровите месо и риба, на колбасите, млечните десерти, кремовете, продуктите от фризера, които искате да размразите, прясно изцедените плодови сокове, ястията със сос.

В междинната зона - от + 4 до + 6 градуса
В нея съхранявайте месо и риба (печени или варени), готвено без сос, плодове и зеленчуци, преминали термична обработка, кисело мляко, сирене.

В отделението за зеленчуци - + 6 градуса
Предназначено е за пресни плодове и зеленчуци, херметично опаковани сирена.

На вратата - от + 6 до + 10 градуса
Яйца, масло, наченати, но добре затворени бутилки с мляко и кутии с плодови сокове.

Във фризера - - 6 градуса
Дълбоко замразени продукти, лед.

Основните правила

* Мийте ръцете си, преди да подредите продуктите.
* Опаковайте разделно суровите и сготвените храни - в херметично затворени кутии, в алуминиево или специално полиетиленово фолио.
* Непременно почистете плодовете и зеленчуците, ако забележите по тях следи от пръст.
* Никога не поставяйте в хладилника все още топли храни.
* Почиствайте го основно един или два пъти месечно. Винаги отгоре надолу, първо със сапунена вода, после с вода, в която сте разтворили малко белина, Накрая го изплаквайте добре. Не забравяйте да размразявате фризера си поне два пъти годишно.
* Не инсталирайте хладилника в близост до източник на топлина -повишаването на температурата само с 5 градуса за около двайсетина минути увеличава двойно скоростта, с която се размножават бактериите,
* Никога не дръжте вратата на уреда отворена задълго,

Сроковете

* Пресни яйца - от 3 седмици до 1 месец
* Твърдо сварени яйца - 1седмица
* Сурови зеленчуци - 1 седмица
* Сварени или сготвени зеленчуци - от 1 до 2 дни
* Сурово месо - 4 дни
* Сготвено месо - от 1 до 2 дни
* Прясна риба - от 12 до 24 часа
* Домашно приготвена майонеза - 24 часа.

Автор: Мариета Тодорова

Представяме Ви:

Аристократизмът, вплетен в замъка Друмонд

Шотландия – страна на гайдите, благородническите кланове и замъците. Трудно е човек да направи връзката между колорита и изтънчеността на една формална градина и суровия климат на тази северна страна....

Облепихата

Облепихата е известна още като ракитник или сибирски ананас. Тя принадлежи към сем. Elaeagnaceceae. Известни са три вида, но с най-ценни стопански качества е Hippophae rhamnoides. В диво състояние об...

Вашите рецепти за лютеници и туршии

МАРИЯНА НИКОЛОВА, гр.ТРЯВНА Деликатес от рязани камби Прoдукти: 5 кг червени камби, 3 глави карфиол, 2 кг моркови, 1 глава целина, 200 г сол, 500 г захар, 1,5 л оцет, 50 мл олио, синап...

Пазете гласа си

Ако някоя прекрасна сутрин се събудите и вместо да заговорите нормално, започнете да шептите, ако вечер ви се случва да боботите като оперен бас или ако изведнъж установите, че не сте в състояние да п...

Начало