Още рецепти » Хладилникът - как да го подредим?

 Хладилникът - как да го подредим?

Наясно сме, че той е безкрайно важен за правилното съхраняване на продуктите, които консумираме. И въпреки това не се отнасяме с него както трябва. Какво печелим? Най-вече проблеми с храносмилането и със здравето си. За да ги избегнем, необходимо е да знаем някои елементарни неща и на всяка цена да поддържаме оптимална температура в хладилника.

Всеки продукт - на мястото си

В различните части на хладилника температурата е различна - къде ще е най-студено и къде по-малко, зависи от конкретния модел. Ако вашият не е екипиран с термометър, купете си - той ви е крайно необходим.

В най-студената зона - от 0 до + 4 градуса
Там е мястото на суровите месо и риба, на колбасите, млечните десерти, кремовете, продуктите от фризера, които искате да размразите, прясно изцедените плодови сокове, ястията със сос.

В междинната зона - от + 4 до + 6 градуса
В нея съхранявайте месо и риба (печени или варени), готвено без сос, плодове и зеленчуци, преминали термична обработка, кисело мляко, сирене.

В отделението за зеленчуци - + 6 градуса
Предназначено е за пресни плодове и зеленчуци, херметично опаковани сирена.

На вратата - от + 6 до + 10 градуса
Яйца, масло, наченати, но добре затворени бутилки с мляко и кутии с плодови сокове.

Във фризера - - 6 градуса
Дълбоко замразени продукти, лед.

Основните правила

* Мийте ръцете си, преди да подредите продуктите.
* Опаковайте разделно суровите и сготвените храни - в херметично затворени кутии, в алуминиево или специално полиетиленово фолио.
* Непременно почистете плодовете и зеленчуците, ако забележите по тях следи от пръст.
* Никога не поставяйте в хладилника все още топли храни.
* Почиствайте го основно един или два пъти месечно. Винаги отгоре надолу, първо със сапунена вода, после с вода, в която сте разтворили малко белина, Накрая го изплаквайте добре. Не забравяйте да размразявате фризера си поне два пъти годишно.
* Не инсталирайте хладилника в близост до източник на топлина -повишаването на температурата само с 5 градуса за около двайсетина минути увеличава двойно скоростта, с която се размножават бактериите,
* Никога не дръжте вратата на уреда отворена задълго,

Сроковете

* Пресни яйца - от 3 седмици до 1 месец
* Твърдо сварени яйца - 1седмица
* Сурови зеленчуци - 1 седмица
* Сварени или сготвени зеленчуци - от 1 до 2 дни
* Сурово месо - 4 дни
* Сготвено месо - от 1 до 2 дни
* Прясна риба - от 12 до 24 часа
* Домашно приготвена майонеза - 24 часа.

Автор: Мариета Тодорова

Представяме Ви:

Какво представляват флизтапетите?

Причината за многозначността на думата флизолинови (флиз) тапети е неточност в превода. Но пък парадокси в света на тапетите - колкото искаш. Така например, с термина “винилови тапети” е прието да се ...

Ако детето има нервен тик

Вашето дете без причина изведнъж започва непрекъснато да мига, да се закашля, или да смърка с носа – не бързайте да му се карате! Възможно е това да не е лош навик, а нервен тик. Такова необичайно п...

Хвойна, потънала в цвят

На пръв поглед тези рядко отглеждани у нас растения лесно могат да се вземат за обикновени хвойнови храсти. Докато не цъфнат! Тогава всеки, който има макар и бегли ботанически познания, ще се замисли ...

Трудно е да бъдеш мащеха!

Казват, че ако обичаш един човек, то задължително приемаш и неговото дете. Защото то не е виновно за проблемите на възрастните. Единственото, което му е нужно, това са любов и ласки. Разбира се, иска ...

Начало