Още рецепти » Трапезата на БЪДНИ ВЕЧЕР

 Трапезата на БЪДНИ ВЕЧЕР

Бъдник с тиква

Прoдукти: 500 г брашно, мая, колкото орех, 1 щипка сол; зa плънката: 700 г тиква, 1 ч. ч. захар, 1/2 ч. ч. олио, 1 ч. ч. едро счукани орехи, канела.

Нaчин на приготвяне: Замесваме меко тесто и го оставяме да втасва. В това време нарязваме тиквата на едри парчета и за 10 минути я задушаваме в малко вода. Прибавяме към нея захарта, олиото, орехите и канелата. Омесваме още веднъж тестото с малко брашно и го разделяме на 2 части, едната – по-голяма. В намаслена форма разстиламе по-голямата кора така, че да покрие стените на тавата. Разточваме останалото тесто на дебела кора с диаметъра на тавата. Върху разстланата кора изсипваме плънката от тиква. Похлупваме с втората кора. Отгоре напръскваме с олио и набождаме с вилица. Поръсваме със захар и печем в умерена фурна около 40-50 минути. Ако коричката започне да става кафява, покриваме бъдника с фолио.

Празеник с орехи

Прoдукти: 400 г брашно, 1 ч.ч. хладка вода, 1 ч.л. сол, 1 с.л. олио, 1 с.л. оцет, 200 мл олио; зa плънката: 1 кг праз, 150 г орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: От всички изброени продукти замесваме банично тесто и го разделяме на 4 части. След като престои 10-15 мин, разточваме кори, като 2 от тях са по-големи от тавата, в която ще приготвим баницата, а другите са колкото нея. Едната по-голяма кора слагаме в намазнената тава, поръсваме я с мазнина, а върху нея слагаме по-малка кора в средата на която поставяме плънка, приготвена от дребно нарязан и задушен в мазнина праз. Върху плънката поставяме последователно втората малка и по-голяма кора, поръсени с мазнина. Околовръст на тавата поръсваме със счуканите орехови ядки, върху които завиваме първата голяма кора, за да се образува ръбче. Намазваме баницата с мазнина и я изпичаме. Поднасяме я, нарязана на триъгълни парчета.

Тиквеник с мед за Бъдни вечер

Прoдукти: 250 г фини кори, 1 кг тиква, 150 г орехови ядки, 200 г пчелен мед, 100 г захар, 1 1/2к.ч. олио, 1 с.л. галета, 1/2ч.л. канела, сокът от 1 лимон.

Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семената и влакнестата част и я настъргваме на едро ренде. Задушаваме я с малко вода на слаб огън. След 5-6 мин отцеждаме тиквата от водата, наливаме 11/2 ч.ч. олио и продължаваме да задушаваме, докато омекне. Изчакваме задушената тиква да се охлади и смесваме с половината от меда, накълцаните орехи, канелата и галетата. В намаслена тава нареждаме поръсените с мазнина кори. Между корите разстиламе на два пласта тиквената плънка. Печем тиквеника в умерено загрята фурна. Отделно приготвяме сироп от захарта, останалия мед и 250 мл вода. Варим сиропа десетина минути на умерен огън. Отстраняваме го от огъня, прибавяме лимоновия сок и оставяме сиропа да изстине. Изваждаме готовия тиквеник от фурната и още горещ го заливаме с охладения сироп.

Картофена салата с боб

Прoдукти: 4 големи картофа, 1 ч.ч. пъстър боб, 5 стръка зелен лук, 3 с.л. олио,
3 с.л. оцет, 1 с.л. по-сладникава лютеница, 1 ч.ч. орехови ядки, 1 к.ч. коняк, 1 щипка сух джоджен, 1 щипка суха целина, сол

Нaчин на приготвяне: Накисваме орехите за 48 часа в коняка и ги отцеждаме. Сваряваме боба, отцеждаме го и смесваме с ядките и картофите, сварени и нарязани на кубчета. Прибавяме ситно нарязания лук, лютеницата и подправките и внимателно разбъркваме.

Маслинена салата

Прoдукти: 150 г маслини, 7-8 глави лук, 2 с.л. олио, сокът от половин лимон.

Нaчин на приготвяне: Обелваме лука, нарязваме го на едри филии, които натъркваме със сол и оставяме да киснат 10 мин в хладка вода. Отцеждаме ги добре и ги смесваме с маслините. Подправяме с олиото и лимоновия сок.

Салата от зрял фасул със сухи чушки

Прoдукти: 2 ч.ч. зрял фасул, 8-10 сухи чушки, 1 с.л. оцет, 2 с.л. зехтин, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ фасула в студена вода. На другия ден го сваряваме в подсолена вода и отцеждаме. Сваряваме чушките в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на малки парченца. Прибавяме отцедения боб, подправяме със смес от зехтина и оцета и разбъркваме.

Салата от леща

Прoдукти: 250 г леща, 2 глави лук, 2 скилидки чесън, олио, оцет, черен пипeр, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата в подсолена вода и я отцеждаме. Нарязваме лука на филийки, посоляваме обилно, изстискваме и изплакваме добре със студена вода. Прибавяме към лещата заедно със счукания чесън. Разбъркваме салатата подправяме с черен пипер, олио и оцет.

Боб с лютеница

Прoдукти: 1 ч.ч. стар фасул, 3-4 едри скилидки чесън, 1 парче праз лук /бялата част/, 1 бурканче лютеница, сол, олио

Нaчин на приготвяне: Сваряваме боба в подсолена вода, отцеждаме и го пасираме. Докато пюрето е топло, подправяме с олио, сол, наситнен праз и счукан чесън. По желание може да размием чесъна в малко оцет. Разбъркваме хубаво боба с тези продукти, изчакваме да изстине и прибавяме лютеницата.

Салата за Бъдни вечер

Прoдукти: 5 картофа, 1 малка глава червено цвекло, 2 моркова, 2 кисели краставички, 1 стрък праз, сол, оцет, зехтин.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. Изсипваме ги в дълбок съд. Обелваме цвеклото и го нарязваме на филийки. Сваряваме го, отцеждаме добре и нарязваме на кубчета. Обелваме и сваряваме морковите. Нарязваме ги на кубчета. Нарязваме праза и краставичките на кръгчета. Смесваме всички зеленчуци и ги подправяме с оцет, зехтин и сол според вкуса. Разбъркваме и поднасяме.

Пастет от червени чушки и орехи

Прoдукти: 2 големи червени чушки, 2 скилидки чесън, 4 сухара, 100 г орехи, 4 с. л. олио, оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семките, нарязваме ги и слагаме в дълбок съд. Добавяме нарязания чесън, счукания сухар, смлените орехи, олиото, оцета и солта. Пасираме всичко с пасатор или миксер. Поставяме пастета в подходяща чиния и украсяваме с парченца чушка, орехови ядки и пр. (Добре е да използваме по-месести чушки.)

Боб с кисело зеле

Прoдукти: 1 кисела зелка, 1 ч.ч. зрял боб, 150 мл олио, 2 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден отцеждаме и го сваряваме в леко подсолена вода, към която сме прибавили 1-2 с.л. олио. В останалото олио задушаваме ситно нарязаните лук и зеле. Щом зелето поомекне, прибавяме сварения боб, зачервяваме с пипера и изсипваме ястието в тавичка. Печем 20 мин в умерена фурна. Преди поднасяне поръсваме със стрит джоджен.

Бобена бурания

Прoдукти: 2 ч.ч. зрял боб, 1 непълна ч.ч. ориз, 1 стрък праз, 500 г кисело зеле, 6-7 с.л. олио, 1 с.л. червен пипер, сол, зелева чорба.

Нaчин на приготвяне: Киснем боба 1 нощ в подсолена вода. Сутринта го измиваме от солта и го варим в малко вода и 2 с.л. олио до омекване на зърната. Отделно нарязваме много ситно праза и го задушаваме в останалата мазнина. Прибавяме нарязаното зеле и червения пипер и продължаваме задушаването. Разреждаме с 2 ч.ч. зелев сок и сипваме ориза. Варим 15 мин на слаб огън и прибавяме боба. При нужда разреждаме ястието със смес от зелева чорба и вода. Оставяме го да къкри на слаб огън. Готовото ястие трябва да бъде чисто, без сос. Преди поднасяне поръсваме обилно с черен пипер.

Зелеви сарми с чукан зрял фасул

Прoдукти: 2 ч.ч. зрял фасул, 1 средна кисела зелка, 5-6 глави лук, 1 1/2к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, чубрица, черен пипер, зелев сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме фасула за 1 нощ в студена вода. След това го изплакваме и го счукваме в хаванче. Слагаме го в тенджера, заливаме с 4 ч.ч. вряща вода и варим, докато набъбне. Отделно нарязваме лука на филийки и го запържваме в сгорещеното олио. Посоляваме и поръсваме с червения пипер и стрита чубрица. Прибавяме сварения фасул и разбъркваме. Отделяме зелевите листа, отстраняваме твърдите им части и свиваме в тях сарми от приготвената плънка. Нареждаме сармите в тенджера и ги заливаме с равни части вода и зелев сок, докато се покрият. Варим на умерен огън. Поднасяме сармите, поръсени с черен пипер.

Зрял фасул в гювечета

Прoдукти: 3 ч.ч. зрял фасул, 10-12 маслини, 4 глави лук, 3 домата, люти чушки /по желание/, 2-3 супени лъжици олио, червен пипер, джоджен, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме фасула със студена вода и оставяме да кисне 1 нощ. След това изливаме водата, наливаме нова и варим фасула на умерен огън, докато омекне. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в сгорещеното олио. Прибавяме половината от доматите, които сме обелили и сме настъргали на ренде. Поръсваме с червения пипер и позапържваме. Изсипваме запръжката при боба, посоляваме и прибавяме маслините, магданоз и джоджен. Разбъркваме ястието добре и го разпределяме в гювечета. Във всяко гювече слагаме върху боба по две кръгчета домати и по една люта чушка. Захлупваме и запичаме в умерена фурна.

Зрял фасул с ориз и маслини

Прoдукти: 1 ч.ч. зрял фасул, 1 ч.ч. ориз, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 4 с.л. олио, 15-20 маслини, сол, черен пипер, ситно нарязан магданоз

Нaчин на приготвяне: Изкиснатия 1 нощ фасул сваряваме до полуготовност в чиста вода. Отцеждаме го. Прибавяме наситнения лук и размитото в малко вода доматено пюре. Загряваме олиото и пържим до прозрачност изчистения, изплакнат в няколко топли води и подсушен ориз. Прибавяме маслините и готвим още 3-4 мин. Смесваме ориза и боба, подправяме със сол и черен пипер, прехвърляме ги в плитка тавичка, наливаме 2 ч.ч. топла вода и печем, докато оризът съвсем набъбне, а бобът хубаво омекне. Изключваме фурната и наръсваме с магданоз.

Зрял фасул с тиква

Прoдукти: 250г зрял фасул, 750г тиква, 2 глави лук, 1 к.ч.олио, джоджен, червен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Заливаме фасула със студена вода, докато го покрие, и варим 30 мин. Прибавяме част от мазнината и варим до омекване заедно с част от ситно нарязаният лук. Прибавяме тиквата, обелена и нарязана на филийки. Варим ястието до пълното омекване на фасула и тиквата. Няколко минути преди да го свалим от огъня прибавяме останалата част от лука, задушен в останалата част от мазнината заедно с червения пипер, солта и ситно нарязания джоджен.

Леща плакия

Прoдукти: 250 г леща, 1 глава чесън, 2 с.л. олио, 1 с.л. ситно нарязан пресен копър, оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата със студена вода и оставяме да кисне 5-6 часа. После я слагаме да се вари в същата вода. След 20 мин прибавяме необелените скилидки чесън, наливаме олиото и доваряваме на тих огън, докато лещата омекне напълно. Накрая поръсваме нарязания на ситно пресен копър, посоляваме и подкиселяваме с оцет на вкус.

Леща с червено вино

Прoдукти: 250 г леща, 2 ч.ч. червено вино, 2-3 ч.ч. бульон, 4 с.л. зехтин, 2-3 глави лук, 1 малка главичка целина, 1 корен пащърнак, 1-2 моркова, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата с виното и оставяме да кисне 1 нощ, за да набъбне. На другия ден отцеждаме и заливаме с бульона. Сипваме 1-2 к.ч. от отцеденото вино, прибавяме дафиновия лист и слагаме на огъня. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Сипваме запръжката при лещата и варим 1 час на тих огън. Прибавяме нарязаните на кубчета пащърнак, моркови и целина и продължаваме да варим до омекване на продуктите. Накрая посоляваме и подправяме обилно с черен пипер.

Кисели пиперки, пълнени с ориз

Прoдукти: 12 пиперки от туршия, 3-4 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 6 с.л. олио, 1 с.л. брашно, джоджен или чубрица.

Нaчин на приготвяне: Изплакваме пиперките със студена вода и ги почистваме от дръжките и семето. Задушаваме ситно нарязания лук до омекване в 4 с.л. олио, прибавяме ориза и пържим 4-5 минути. Подправяме сместа с червен пипер и стрит джоджен или чубрица и с нея напълваме пиперките. Нареждаме ги една до друга в тенджерка, заливаме ги с останалото олио и гореща вода, притискаме с чиния и варим на слаб огън. Когато са почти готови, ги заливаме с размитото в малко студена вода брашно и варим още 5 минути. Поднасяме ги студени.

Сарми хапки

Прoдукти: 1 кисела зелка, 1 глава лук, 4 с.л. олио, 1 к.ч. ориз, 3-4 сухи червени чушки.

Нaчин на приготвяне: Накисваме чушките в хладка вода и след това ги почистваме от семето. Отделяме по-големите зелеви листа за сарми, а останалото зеле нарязваме на ивички. Запържваме го в олиото заедно със ситно нарязания лук. Щом зелето омекне, прибавяме ориза, наливаме 1 к.ч. топла вода и задушаваме, докато оризът набъбне. От тази плънка увиваме в зелевите листа мънички сармички. На дъното на тенджерата разстиламе ситно нарязано зеле, отгоре нареждаме плътно сармичките, а върху тях – чушките. Най-отгоре покриваме с цели зелеви листа и притискаме с чиния. Наливаме равни количества вода и зелев сок, колкото да покрият сармите. Варим на тих огън, докато зелевите листа омекнат.

Лозови сарми с леща

Прoдукти: около 40 лозови листа, 100 г леща, 200 г ориз, 1 глава лук, магданоз, джоджен, 3-4 домата, 5-6 картофа, ябълков оцет, 3 с. л. олио, бахар, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за 3-4 часа в гореща подсолена вода. Отцеждаме я и смесваме с ориза, нарязания на дребно лук, олиото, подправките, доматите и настърганите картофи (1 картоф оставяме цял) и посоляваме. С плънката и лозовите листа свиваме сармички. Нареждаме ги в тенджера, дъното на която сме покрили с нарязания на кръгчета картоф. Покриваме отгоре с лозови листа и затискаме с чиния. Прибавяме толкова вода, че да достига до ръба на чинията. Варим сармите на тих огън.

Сарми с праз

Прoдукти: 12-14 големи зелеви листа, 2-3 стръка праз, 1 к.ч. олио, 1 непълна ч.ч. ориз, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме в сгорещеното олио нарязаните на тънки колелца праз, без да слагаме сол. Когато празът омекне, прибавяме ориза и наливаме 1 ч.ч. зелев сок. Захлупваме и задушаваме, докато оризът набъбне, след което поръсваме с черен пипер. Оставяме сместа да изстине, а през това време изрязваме дебелите жилки от зелевите листа. Разпределяме изстиналата смес върху зелевите листа и завиваме сарми. Слагаме на дъното на тенджера чиния, обърната с дъното нагоре, и върху нея нареждаме плътно сармите и ги заливаме с равни части вода и зелев сок. Варим на тих огън, докато зелевите листа омекнат напълно.

Чушки с орехова плънка

Прoдукти: 150 г сухи чушки, 100 мл олио, 2 глави лук, 1 морков, 1 ч. ч. домати от консерва, 150 г ориз, черен пипер, чубрица, сол, 250 г орехови ядки, 1 ч. л. червен пипер.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме в мазнината нарязаните на ситно лук и моркови. Като поомекнат, прибавяме част от доматите, а след като се позапържат, прибавяме ориза и червения пипер, после едро счуканите орехи и подправките. С така приготвената смес напълваме чушките, накиснати предварително в топла вода до омекване. Подреждаме ги в тавичка, отгоре разпределяме останалите домати, заливаме с малко вода и печем във фурна. Поднасяме чушките топли, залети със собствения им сос.

Сухи чушки, пълнени с лук

Прoдукти: 12 сухи или замразени червени чушки, 8 глави лук, 5 с. л. олио, 1 к. ч. ориз, 4 с. л. брашно, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме до златисто в 2/3 от олиото. Поръсваме с част от брашното, посоляваме, добавяме ориза и объркваме сместа върху огъня. Предварително сме подготвили сухите чушки за пълнене, като сме ги заляли с вряла вода и оставили да киснат 3-4 минути. (Ако са замразени, оставяме ги да се размразят.) Като омекнат, почистваме семките им. Напълваме ги със сместа и ги топваме откъм широката част в брашното и ги подреждаме в тавичка. Заливаме с топла вода и останалата мазнина и ги печем в слаба фурна до готовност. Поднасяме чушките студени, поръсени с магданоз.

Кюфтенца от кисело зеле

Прoдукти: 1 средно голяма кисела зелка, 1 к. ч. ориз, смлени орехови ядки, 2 глави лук, 2 с. л. брашно, олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на тънки лентички киселото зеле и го задушаваме в олио, докато омекне. От време на време прибавяме по малко топла вода. Отделно сваряваме ориза и го смесваме със зелето. Прибавяме ореховите ядки, ситно нарязания лук, сол на вкус и объркваме добре сместа. След това оформяме кюфтенца, овалваме ги в брашно и пържим в силно загрято олио.

Ашуре с розова вода

Прoдукти: 150 г грухано жито, 20 г нишесте, 150 г захар, 4 с.л. орехови или бадемови ядки, 1-2 ч.л. розова вода, 4-5 с.л. сироп от малини.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме житото, после го заливаме с половин литър вода и сваряваме до пълно омекване на зърната. Отделяме 2/3 от свареното жито, претриваме през цедка или през сито. Заливаме с отварата и смесваме с останалата 1/3 от общото количество, захарта и размитото в 1 к.ч. студена вода нишесте. Кипваме сместа, бъркайки постоянно, варим около 2 мин, ароматизираме по желание и насипваме в намокрени с розова вода чаши или в шоли. След като ашурето желира, поръсваме с нарязаните на ситно орехови ядки, поливаме със сиропа и поднасяме.

Ошав с карамел

Прoдукти: 3 ч.ч. сушени плодове (сини сливи, ябълки, кайсии, круши, смокини и др.), 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.л. канела, 2-3 зърна карамфил, кора от портокал и от лимон.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре сушените плодове с хладка вода. Изсипваме ги в съд със студена вода, като сините сливи слагаме след като останалите продукти малко поврат. Варим, докато плодовете напълно омекнат. В отделен съд сипваме захарта да се стопи, докато стане кафеникава. Изсипваме карамелизираната захар във врящия компот и оставяме да поври още съвсем малко, докато каремелът се стопи. Сваляме ошава от огъня и го оставяме да изстине.

Каша от жито с царевични зърна

Прoдукти: 200 г жито, 100 г царевични зърна, 100 г стафиди, 1-2 к.ч. смлени орехови ядки, 200 г мед, 1 ч.л. канела.

Нaчин на приготвяне: Смесваме житото и царевицата и ги сваряваме на слаб огън. Отцеждаме, отделяме 1 ч.ч. от сместа, а останалата пасираме. Смесваме получената каша с меда, стафидите и смлените орехи. Сипваме отцедената течност, връщаме целите зърна и варим още десетина минути, като непрекъснато бъркаме. Разпреляме готовата каша в широки стъклени чаши и поръсваме с канелата.

Круши с орехи и пуканки

Прoдукти: 4 едри круши 1 ч.ч. прясно карамелизирани пуканки, 8 ореха, 4 с.л. кафява захар, 2 с.л. карамелен топинг, 1 щипка джинджифил на прах

Нaчин на приготвяне: Издълбаваме крушите внимателно с малка лъжичка. Празнината запълваме със смлените орехови ядки, захарта и ароматите. Запичаме в слаба фурна. Готовите круши разпределяме в порцеланови или в стъклени малки чинийки, поднасяме с карамеления топинг и карамелизираните пуканки.

Тиква с мед и орехи

Прoдукти: 800 г обелена и почистена от семената тиква, 1 ч.ч. мед, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 к.л. канела.

Нaчин на приготвяне: В отворена тенжера под налягане наливаме 1 ч.ч. вода и слагаме металната решетка. Нареждаме отгоре нарязаната на парчета тиква, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 20 мин. Изваждаме сварената тиква, прибавяме към нея меда и смлените орехи. Ароматизираме с канелата и разбъркваме много добре. Поднасяме тиквата студена.

Пълнена тиква

Прoдукти: 2,5 кг тиква (цяла), 100 г ориз, 1 к.ч олио (или маргарин), 50 г стафиди, 250 г ябълки, 100 г захар, 2 г канела, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре тиквата. Отрязваме капаче от страната на дръжката. Изваждаме семките, влакнестата част и издълбаваме тиквата от месото. Нарязваме изваденото месо на ситно. Прибавяме сварения в подсолена вода ориз, стафидите, нарязаните на резенчета и почистени ябълки, смляната канела и част от олиото. Разбъркваме получената плънка и напълваме с нея тиквата. Покриваме с отрязаната горна част, поставяме я в намазнена тавичка и печем в умерена фурна. Поръсваме готовата тиква с малко мазнина.

Огретен с ябълки

Прoдукти: 1 кг ябълки, половин бурканче конфитюр от кайсии, 60 г маргарин.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, почистваме ги от семенната им част и ги нарязваме на едри парчета. Намазваме дъното на йенска тенджера с малко олио и разстиламе в нея половината от ябълките. Покриваме ги с пласт от конфитюр, изсипваме останалите ябълки и отново покриваме с пласт конфитюр. Най-отгоре слагаме парченца маргарин и печем в умерена фурна.

Пилаф с плодове

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 300 г тиква, 6 ябълки /около 600 г/, 1 дюля, 3 с.л. олио, 1 с.л. стафиди, 1 к.ч. захар, плодов сироп, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, ябълките и дюлята, почистваме ги от семената и ги нарязваме на малки кубчета. Накисваме стафидите за 10 мин в гореща вода, след което ги прецеждаме през гевгир. Почистваме ориза и го запържваме в сгорещеното олио, докато зърната му станат полупрозрачни. Изсипваме половината от ориза в тенджера под налягане. Отгоре разстиламе тиквата, дюлята, ябълките и стафидите, покриваме с останалия ориз, заливаме с 1 1/2 ч.ч. гореща вода, в която сме разтворили захарта и щипка сол. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 6 мин. Преди поднасяме поливаме готовия пилаф с плодов сироп.

Тиквена торта

Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. грис, 1 пакетче бакпулвер, 2 1/2ч.ч. захар, 1,5 кг тиква, 1 ч.ч. орехи, половин пакетче канела, 1 к.ч. олио.

Нaчин на приготвяне: Смесваме гриста, пресятото с бакпулвера брашно и 1 ч.ч. захар. Разбъркваме и разделяме сместа на 3 части. Отделно настъргваме тиквата и я смесваме с останалата захар, едро натрошените орехи и канелата. Разбъркваме и също разделяме сместа на три части. В намаслена и набрашнена тавичка разстиламе първата част от тиквената смес и покриваме отгоре с брашняна смес. После отново тиква, отново брашно и пак тиква. Най-отгоре покриваме с последната част от брашното. Поръсваме с олиото, така че да се намокри брашното и печем тортата в предварително загрята фурна при температура 180-200°С.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Салати с макарони

Салата с макарони и леблебия Прoдукти: 1 к.ч. макарони, 750 г леблебия от консерва, 1ч.ч. майонеза, 1 малка глава лук, 2 глави целина, 1с.л. маргарин, копър, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряв...

Защо ми пресъхва устата?

Мнозина от нас се оплакват, че устата им пресъхва. Това най-често се случва в напрегнати ситуации, например по време на изпит или когато трябва да изнесем доклад пред по-голяма аудитория, а понякога д...

Женевското езеро е швейцарската Ривиера

Разположено в полите на Алпите Женевското езеро си е завоювало славата на едно от най-красивите езера в Европа. По брега му са накацали живописни градове и романтични курорти, въплатили в себе си цяло...

Цъфтящите балкони

В какъвто и стил да са оформени балконите, лоджиите и верандите, главното им украшение са цветята. За красотата на балкона има значене както правилният подбор така и разположението на зелените растени...

Начало