Още рецепти » Домашните отравяния

 Домашните отравяния

Какво може да ни отрови? Така например, алкохолът, наркотиците, въглеродният окис, живакът от счупения термометър. А храната, с която сме свикнали, също не е безопасна. При консервите съществува риск от ботулизъм, и още - костилките на горчивите бадеми, праскови, кайсии, сливи съдържат калиев цианид (цианкалий). Не са безопасни и любимите ни ястия от картофи. А какво да кажем за химикалите, съдържащи се в белината, препаратите за почистване и т. н.
Въпреки това, не е нужно да се паникьосвате и старателно да проверявате дома си за потенциални отрови, виждайки във всеки плод и зеленчук опасност за собственото си здраве. Излишно е да търсите признаци на отравяне след всяко използване на битовата химия.
Достатъчно е да спазвате прости правила, за да предпазите себе си и своите близки.

Отравяне с алкохол и неговите заместители

Алкохолните отравяния са най-разпространените битови отравяния с летален изход.
Противно на всеобщото мнение, повечето от тези случаи са причинени от консумацията на висококачествен етилов спирт и само една малка част от заместители на алкохола. Оказва се, че повечето отровени приемат отровата „за здраве” или „за компанията”, но понякога последствията са фатални.
Има и случайни отравяния. Недоизпитата бутилка с ликьор, забравена на масата или на друго лесно достъпно място, може да доведе до тежка интоксикация и дори смърт на дете, което е изпило „еликсира” от любопитство или подражавайки на възрастните.

Внимание:
Малките деца могат да получат опасна доза алкохол при контакт с кожата или, ако вдишат алкохолни изпарения. Затова е забранено да се използва спирт за компрес и разтриване при кърмачетата.


Пазете тинейджърите

При смъртните случаи от алкохолно отравяне специално място заемат тийнейджърите, които за първи път опитват "огнена вода". Често количеството на изпития алкохол и нивото на алкохол в кръвта, отговарят на лека или умерена степен на интоксикация, но за един начинаещ това е критично състояние!

Признаците на алкохолно отравяне са ни познати:

Oбърканост, бледа кожа, забавяне на сърдечния ритъм, оток на лицето, забавено дишане, ниска телесна температура. При алкохолно отравяне смъртта често настъпва по време на сън.
Така че, бъдете внимателни към себе си и вашите близки и в случай на тревожни симптоми незабавно извикайте "Спешна помощ".

За да се намали риска от алкохолно отравяне препоръчваме:

- Никога не консумирайте алкохол на празен стомах;
- Добре е да знаете и да спазвате своята доза;
- Избягвайте да пиете алкохол (включително бира) пред децата, а бутилките крийте старателно.
- Купувайте алкохол само в магазините;
- Преди употреба внимателно преценявайте мириса, цвета и другите свойства на алкохола. Ако имате някакви съмнения - не го използвайте по предназначение.

Отравяне с въглероден окис

В къщите с печка въглеродният окис може да предизвика отравяне в резултат на лошата тяга. При горенето на въглища или дърва с ограничен достъп на въздуха (когато тлеят) се образува CO - въглероден оксид с липсващ кислороден атом. При вдишване този газ измества кислорода от организма и води до асфикция (задушаване).
В условията на недостиг на кислород в нервната система възникнат процеси на инхибиране, човек заспива за да не се събуди никога. Поради високият брой смъртни случаи и характерната "смърт по време на сън" тези случаи наподобяват на отравяне с алкохол.

Важно:
Лек автомобил с работещ двигател в затворено пространство може да увеличи концентрацията на въглероден окис до смъртоносната доза само за пет минути.
Тези пет минути често са фатални за шофьорите, решили да подгреят колата в гаража.
Гаражът е най-лошото място за сбирки, а колата - за романтични срещи.
До отравяне с въглероден окис може да се стигне дори сред природата, ако седите в автомобил с работещ двигател!
При оказване на първа помощ на отровени от въглероден окис, първото което трябва да се направи е да се изнесе на чист въздух, да се разкопчеят тесните дрехи и да се повика линейка.

Отравяне с лекарства

Лекарствата са едно от най-обичаните средства на самоубийците за уреждане на сметките с живота ... Но в повечето случаи таблетките са виновни за грешки с трагичен край: размазани етикета, нечетлив лекарски почерк, както и достъп за любопитни деца - това са три причини, които превръщат лекарствата в отрови.

За да избегнете отравяне с лекарства:

1. Винаги дръжте лекарствата в домашната аптечка, недостъпни за деца. Децата са най-любопитните изследователи. Непременно трябва да опитат красивите желирани бонбонки или поне да ги мушнат в носа или ушите. Всяко дете трябва да знае, че таблетки, витамини, сиропи и пр. може да приема само от ръцете на майка си и татко си, и никога от непознат или приятел.
2. Не дръжте в аптечката отделни хапчета или части на опаковки, на които не се четат име, дозировка и срока на годност. Изхвърляйте лекарствата, за които не сте сигурни. Никога не смесвайте в една опаковка различни видове медикаменти.
3. За възрастните и за хората с увредено зрение имената на лекарствата и дозировките е необходимо да бъдат написани с големи букви, за да се изключи вероятността от грешка. Желателно е анотацията да се пази за целия период на приложение.
Токсичността на лекарствата значително се увеличава при хората с болни бъбреци и черен дроб. Така че винаги предупреждавайте, ако имате патология на тези органи. Може да се наложи коригиране на дозата за медикаментозно лечение.
И накрая, особено вредна е комбинацията от лекарства с алкохол. Ако лекарят ви предупреди, че алкохолът е противопоказан при лечението - това не е формалност. Например, за черния дроб парацетамолът е силна отрова, ако се комбинира дори с минимални количества алкохол.
Ако подозирате отравяне с лекарства преди пристигането на първа помощ е необходимо да промиете стомаха, да дадете сорбенти: активен въглен, Polyphepan, смекта, enterosgel и др.
В допълнение към острото отравяне с лекарства в последните години все повече се говори за сериозно увреждане на черния дроб при продължително приемане на лекарства. Те може да са орални контрацептиви, лекарства за кръвно налягане и против холестерола, за отслабване и др.
Така че, ако постоянно вземате дори и най-безобидни лекарства, на всеки шест месеца ходете на лекар и си правете изследване на чернодробната функция.

Ако счупите термометър ...

Все още някои от нас си измерват телесната температура със старомоден стъклен живачен термометър: той е по-точен и надежден, лесно се почиства и не зависи от батерия. Но може да го изтървем. Ликвидирането на последиците от такъв инцидент, оставя много силно впечатление.
Ако счупите термометър, по възможно най-бързо, но без паника съберете капчиците живак на пода и околните повърхности. Големите капки лесно се отстраняват с хартия.
Избягвайте контакт на оловото с кожата! За почистване може да използвате спринцовка.
Ако смятате, че сте събрали всичкия живак, вземете широка скоч-лепенка. Залепяйте и отлепяйте от повърхността, където е имало живак и ще намерите още много малки капчици от течния метал. Може да завършите почистването с помощта на влажни вестници, салфетки, хартиени носни кърпички, които ще ви помогнат да съберете остатъците. Можете да поръсите обилно повърхността със сяра - продава се в аптеките. Сярата реагира с живака и се образува живачен сулфид, който не е канцерогенен.
Според правилата за безопасност останките от живачните термометри се запечатват в стъклен буркан с капак или се пакетират. В никакъв случай не ги изхвърляйте в мивката или в метални кутии, защото живакът разтваря металите. След това трябва да се предадат на съответния пункт за опасни отпадъци. След почистването задължително проветрете помещението.

Ботулизъм: смъртна опасност

Бомбаж на консерви и отвратителната миризма винаги ни възпират от консумацията на развалена храна.
Обаче има "отровители", които не променят външния вид, вкус и мирис на храната. Те предпочитат най-вкусните храни: колбаси, риба, гъби и зеленчуци - всичко, приготвено за зимнина и консервирано според изискванията.
Става дума за най-опасното хранително отравяне - ботулизъм. Clostridium Botulinum - бактерии, които обитават почвата и лесно попадат в зеленчуци, гъби и плодове. В месото и рибата те попадат благодарение на хранителните вериги.
Опасни са не самите бактерии, а техните токсини - ботулотоксин, който влиза в състава на ботокса и с успех се използва против стареене, като многократно се намалява концентрацията. Токсинът причинява сериозни щети на нервната система, което често води до смърт. Той се произвежда от бактерии, без достъп на кислород - при анаеробни условия (в домашни или промишлени консерви, салами, кренвирши, шунка, домашно яхния и др.)
В къщи е невъзможно да се постигне пълното унищожаване на Clostridium Botulinum, така че пред всяка домакиня стои задачата да предотврати или забави формирането на ботулинови токсини, които може да предизвикат опасна токсичност.

За тази цел:

1. Старателно измивайте плодовете и зеленчуците преди консумиране за да се намали количеството Clostridium Botulinum на повърхността им.
2. Спазвайте рецептите и винаги слагайте оцет или лимонтозу в продуктите, предназначени за продължително съхранение - това предотвратява появата на микроби и отделянето на токсини.
Алтернатива на последното правило е когато продуктите не се стерилизират, а ферментират, например, кисело зеле, гъби и зеленчуци, приготвени по студен начин в бидонче. При достъп на кислород токсините не се образуват.
В допълнение, всички продукти за домашно консервиране трябва да се съхраняват в хладилник при ниска температура и стриктно спазване на срока на съхранение.

Как да разграничите ботулизма от друго хранително отравяне?

Освен гадене, повръщане, болки в стомаха се появяват и следните симптоми:
- Сухота в устата,
- Паяжинки пред очите, двойно виждане, кривогледство и други нарушения на зрението,
- Зениците са с различни размери,
- Подвижността на мимическите мускули е нарушена, затруднено изплезване на езика,
- Засилващата се слабост на мускулите на тялото,
- Увреден говор.
Тези симптоми се нуждаят от спешна медицинска помощ. Смърт от ботулизъм най-често се случва на фона на прогресираща мускулна слабост от спиране на дишането и кръвообращението. Докато дойде линейката се препоръчва промивка на стомаха и приемането на сорбенти с цел изкарване на вредните вещества от организма през червата.

Внимание: цианкалий!

Цианкалият (съединение на циановодородна киселина с калий) е традиционна отрова на шпионите и придворните заговорници. Попадайки в кръвта тя блокира достъпа на кислород до клетките и органите.
Същият ефект има и амигдалин. Това вещество, съставено от две захарни молекули (едната бензалдехид, а другата цианид), е смятано за витамин В 17. Съдържа се в ядките на горчивия бадем, костилките на кайсиите, прасковите, вишните и други растения.
Въпреки това, възможността на цианидно отравяне у дома е много малка. Може би за това трябва да се изядат около 200 бадемови ядки наведнъж. По-опасен е горчивият бадем, който се използва за подправка и ароматизиране. В него съдържанието на амигдалин е четири пъти по-високо. Противоотрова е обикновената захар. Приета заедно с цианиди, тя неутрализира отровата.

Отровните картофи

Знаете ли, че картофите, които често присъстват на трапезата ни, принадлежат към семейство Картофови (Solanaceae), към което спадат и такива отровни растения, като блян, татул, беладона, кучешко грозде, тютюн, момкова сълза (печат на Соломон) и други?
Много представители на семейство Solanaceae съдържат соланин - гликозид, който е силна отрова за животните и човека.
След като картофите били пренесени в Европа от Америка в началото причинили масови отравяния. Поради незнание, за храна използвали плодовете - кръгли и зелени, които узряват след цъфтежа и много малки грудки. Тези части на растението съдържат соланин в смъртоносна концентрация.
Качествените, узрели картофи също съдържат соланин, но в концентрация безвредна за здравето. Количеството на отровата обаче се увеличава 500 пъти в позеленелите на слънце или покълнали грудки.

За да избегнете отравянето:

- не съхранявайте на слънчева светлина и не яжте позеленели картофи;
- ако все пак се наложи да готвите покълнали картофи, първо изрежете клубените, а след като се сварят веднага излейте водата.
- Не се увличайте много по младите картофчета. Концентрацията на соланин в тях е по-висока и противно на общоприетото мнение, младите грудки имат по-ниска хранителна стойност.
Неузрелите зелени домати съдържат също опасна концентрация соланин. Когато доматите придобият типичните за сорта големина и външен вид (червена, жълта, кафява окраска), тогава количеството на гликозида намалява и вече се използват за храна.
Някои учени смятат, че здравословното хранене е несъвместимо с консумацията на всяко растение от семейство Картофови: чушки, картофи, домати, патладжан и с тях свързват появата на различни хронични заболявания. Убедителни доказателства в подкрепа на тази гледна точка, все още няма, но всеки може да провери лечебния ефект на диетата без соланин.

Отравяне с препарати от битовата химия

Белина, лакове за мебели, почистващи препарати за санитарните помещения е възможно да предизвикат отравяне в собствената ви къща. Някои от тях причиняват изгаряния на кожата и лигавицата. Тези препарати се изпаряват, което никак не е безопасно. Докато почиства банята или тоалетната, домакинята вдишва токсична доза от изпаренията, тъй като се намира в затворено пространство.
Всяка година стотици деца постъпват в болница с тежки изгаряния на хранопровода, което води до болезнени увреждания от ранна възраст. А вината е в оставената без надзор бутилка оцет.
Не преливайте и не пресипвайте отровни вещества в посуда за хранене, в контейнери без надпис или със стар етикет, например от доматен сок. Такава непредпазливост може да струва живота.
Понякога е трудно да различите сол и отрова за мишки. Приличат си на външен вид, но се различават по своето действие. Не ги съхранявате на рафта.
Закупеният в магазина пакет прах за пране от 10 кг може да ви спести пари, но да ви причини алергия. Съхранява се в оригиналната опаковка. Но в жилището мирише на силно ароматизиран прах, а микроскопични частички от него се отделят във въздуха, който вдишвате.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Силен сърбеж тормози детето – защо?

Възможно е сърбежът да е предизвикан от строфулуса или уртикария на детската възраст. Това е хронично и пристъпно появяващо се заболяване, придружено със силен сърбеж. Какво го причинява? В ...

Чаен храст у дома

В Азия, Япония, Индонезия, Аржентина, Източна Африка, в Грузия чаят е много популярен и се отглежда широко. Най-разпространени са сортовете зелен и черен чай. Те съдържат много хранителни, лечебни и а...

Фрикасета

Пиле фрикасе Прoдукти: 1 пиле, 60 г краве масло, 2-3 с.л. брашно, 2-3 жълтъка, 1 лимон, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции и го сваряваме в подсолена вода. Одтелно з...

39 вкусотии за КОЛЕДА

Коледна питка с ядки Прoдукти: 700 г бяло брашно, 1 яйце, 15 г мая, 1/2 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 с.л. маргарин за готвене, олио за тавата, 1 жълт...

Начало