Още рецепти » Избрано от китайската кухня

 Избрано от китайската кухня

Печени ребра по китайски

Прoдукти: 1.4 кг предни свински ребра, 1 щипка зелен китайски чай, 500 мл кипяща вода, 50 мл соев сос, 4 скилидки чесън, 3 зърна карамфил, 1 зърно анасон, 40 г захар, 40 г краве масло, 2 големи глави лук
Нaчин на приготвяне: Заливаме чаените листа с кипящата вода, киснем 5 мин и прецеждаме чая. Добавяме соевия сос, карамфила, анасона, половината захар и счукания чесън. Оставяме маринатата да изстине. Варим ребрата около 20 мин. Изваждаме ги и ги обливаме с топла вода. Хубаво ги накисваме в маринатата и оставяме съда 4 часа в хладилника, като периодично обръщаме ребрата. Загряваме фурната на 180°С. Нареждаме ребрата на пергаментова хартия върху решетката на фурната и печем 45 мин като периодично ги мажем с маринатата. В тиган с дебело дъно стопяваме маслото. Задушаваме нарязания на много тънки филийки лук 2-3 мин. Поръсваме с останалата захар и малко засилваме котлона. Продължаваме да пържим, докато лука поруменее равномерно. Бъркаме постоянно. Наливаме 75 мл от маринатата и намаляваме котлона. Оставяме лучената смес да покъкри 5 мин., прехвърляме я в купа и пасираме на каша. С част от този сос намазваме ребрата и печем още 5 мин. Сервираме ги заляти с останалия сос.

Свинско задушено “Сун Дунпо”

Прoдукти: 2 кг свинско месо от рибиците, 10-15 с.л. соев сос, 8 с.л. захар, 10 с.л. вино, 1 голяма глава лук, 5 ч.л. джинджифил.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на едри парчета. Потапяме го за малко във вряща вода, а после го изплакваме със студена. Слагаме месото в дълбок съд с капак. Заливаме със соевия сос и виното, добавяме ситно нарязания лук и задушаваме на силен огън. Когато месото стане светлокафяво, добавяме захарта и доливаме вряща вода, колкото да го покрие. Поръсваме с джинджифил. Задушаваме ястието като първия половин час задушаваме на посилен огън, а след това намаляме огъня и задушаваме още половин час. Сосът трябва да стане плътен. Преди да поднесем ястието, пресипваме го в по-дълбока чиния и на водна баня задушаваме още 10 мин.

”Червено” свинско месо

Прoдукти: 250 г свинско месо със сланина, 2 с.л. соев сос, 2 с.л. червено вино, 1 ч.л. захар, 3 с.л. олио, 1 ч.л. ситно нарязан пресен джинджифил или половин ч.л. смлян, 1 малка главичка лук, 1 с.л. нишесте, размито с малко вода, щипка сол, щипка канела, щипка анасон или 1 цвят от анасон.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки кубчета, а лука на ивички. Загряваме тигана, сипваме олиото и когато запуши, добавяме захарта, като разбъркваме непрекъснато, докато покафенее. Прибавяме месото, лука, джинджифила, канелата и анасона. Бъркаме, докато месото се покрие със захарната смес. След това добавяме виното, соевия сос, посоляваме и пак леко разбъркваме. Доливаме вода, колкото да се покрие месото, и оставяме на слаб огън дасе задушава около 2 часа. Накрая добавяме размитото нишесте.

Пилешка супа с шунка

Прoдукти: 1 к.ч. сварено пилешко месо, 1 к.ч. шунка, нарязана на кубчета, 1 к.ч. бамбукови връхчета, 1 с.л. червено вино, 1 ч.л. олио, 1 непълна ч.л. сол, 3 ч.ч. бульон.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилешкото месо и бамбуковите връхчета на ивички, а шунката - на много малки кубчета. Слагаме бульона да заври, посоляваме и пускаме в него бамбуковите връхчета. Непрекъснато обираме пяната. Добавяме виното, след 5 мин пилешкото месо, след още 5 мин - шунката, а накрая - олиото.

“Ю-ми-танг”

Прoдукти: 2-3 млади царевички или 100 г зърна от млечна царевица, 100 г пилешко месо /може дреболии или останало по костите от друг вид ястие пиле, нарязано на лентички/, 1 глава стар лук или 2 стръка пресен лук, 50 г шунка, 1.5 л пилешки бульон, 1 с.л. нишесте, 1 с.л. десертно вино, 1 ч.л. настърган корен от джинджифил, сол, щипка лют червен пипер, 1-2 белтъка, 1-2 с.л. прясно мляко, магданоз, див чесън
Нaчин на приготвяне: Нарязваме царевичките надлъжно на няколко парчета, стария лук режем на филийки, а пилешкото месо или дреболиите – на късчета. Кипваме бульона и слагаме изброените продукти. Ако използваме царевица от консерва, слагаме я към края на готвенето. Щом зеленчуците и месото омекнат, прибавяме наситнената шунка. Размиваме нишестето в малко водичка, слагаме го в супата, наливаме виното и подправяме с джинджифила, лютия пипер, счукания чесън и сол на вкус. Оставяме супата да поври пет-шест минути, сваляме я от огъня, а като поизстине, я застройваме с разбитите в млякото белтъци. Сервираме я в купички, наръсена със ситен магданоз.

Китайска салата с фиде и репички

Прoдукти: 1 к. ч. сварена леща, 1 к. ч. сварен боб, 1 голям морков, 1 зелена салата, 30 г фиде, 2 с. л. олио, 1 с. л. мед, 2 с. л. ситно нарязани ядки (лешници или др.), сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Начупеното фиде запържваме до златисто. Сварените и отцедени леща и боб смесваме с накъсаната на едро зелена салата и нарязаните на кръгчета репички и нарязаните на ивички моркови. Овкусяваме със сол и черен пипер и добавяме заливката, приготвена от олиото, оцета, ядките и меда. Поръсваме салатата с изпърженото фиде.

Пържен спанак по китайски

Прoдукти: 500 г спанак, 1-2 глави лук, скилидки чесън, 2 резена джинджифил, 1 1/2 с.л. соев сос, 2 с.л. зеленчуков бульон, 1 с.л. червено вино, 5 с.л. олио.
Нaчин на приготвяне: Добре почистения спанак измиваме, отцеждаме и нарязваме на ситно. Нарязваме на ситно лука, джинджифила и чесъна и ги запържваме в сгорещеното олио. След 2-3 мин добавяме спанака и пържим още 2 минути при непрекъснато бъркане. Посоляваме, наливаме соевия сос и бульона и пържим още 1 минута. Поръсваме с виното и сваляме от огъня. Сервираме ястието горещо.

Пържени пресни гъби

Прoдукти: 500 г пресни гъби (печурки или манатарки), 1-2 зелени пиперки, 1 белтък, 1 ч. л. смлян джинджифил, 2 с. л. нишесте (или брашно), 1 к. ч. олио, 1 к. ч. бульон, 1 с. л. вино, сол
Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и бланшираме гъбите за няколко минути във вряща вода. След това ги изплакваме, подсушаваме ги и ги нарязваме на тънки филийки. Приготвяме смес от белтъка, малко нишесте, джинджифила и сол на вкус. Прибавяме гъбите и разбъркваме. След това ги пържим в сгорещеното олио, докато парчетата започнат да се отделят едно от друго. Изваждаме ги и ги оставяме да се отцедят от мазнината. Отливаме част от олиото, като оставяме толкова, колкото да покрие дъното на тигана. Загряваме го отново и изпържваме нарязаните пиперки. Изваждаме ги при гъбите. Сипваме в тигана бульона и останалото нишесте, размито с малко вода. Посоляваме на вкус и оставяме соса да ври. Щом започне да се сгъстява, прибавяме към него гъбите и пиперките. Разбъркваме добре и преди да отстраним от огъня, поръсваме с виното.

Зеленчуци по китайски

Прoдукти: 150 г соеви или бобени кълнове, 1 жълта пиперка, 1 червена пиперка, 1 морков, 1 малка тъмнозелена тиквичка, 1 парче целина, 1 глава лук, 1 к.ч. нарязан млад зелен фасул, 2-3 скилидки чесън, 4 с.л. олио, 1 с.л. ситно настърган джинджифил, 2 с.л. кафява захар, 2 с.л. соев сос.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука, моркова, тиквичката и целината на филийки, а чушките нарязваме на ивички. Сипваме в сгорещеното олио джинджифила и ситно нарязания чесън и с бъркане пържим 30-40 сек. Прибавяме нарязаните зеленчуци и пържим още 2-3 мин. Накрая прибавяме кълновете, захарта, лимоновия сок и бульона и задушаваме, докато зеленчуците омекнат.

Ориз с плодове

Прoдукти: 3-4 ч.ч. сварен рохкав ориз, 2 с.л. захар, 1 с.л. накълцана говежда лой /или краве масло/, плодове по желание /пресни или сушени/.
Нaчин на приготвяне: Смесваме ориза със захарта и говеждата мазнина и разбъркваме. В намаслена форма за пудинг разстиламе пласт от ориза. Отгоре разпределяме част от плодовете и покриваме с нов пласт ориз. Продължаваме така, докато се изчерпят продуктите. Завършваме с пласт от ориз. Варим 30 мин на водна баня. Отстраняваме от огъня, изчакваме малко течността да се поизпари, изсипваме в подходящ съд и поднасяме ориза топъл.

Китайски кюфтенца

Прoдукти: 600 г свинска кайма от плешка, сол, черен пипер, 1 ч.л. полусухо шери, 1 ч.л. сусамово олио, 1/2 ч.л. джинджифил, 2 ч.л. ситно нарязан пресен лук, 1 яйце, 2 с.л. царевично брашно, 1 с.л. топла вода, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Измесваме пухкава смес от каймата, яйцето, лука, сусамовото олио, шерито, царевичното брашно, подправките и водата. С мокри ръце оформяме малки кюфтенца, които овалваме в брашно. Сгорещяваме олиото и пържим в него кюфтенцата до поруменяване. Отцеждаме ги от мазнината и ги сервираме веднага със салата от китайско зеле и задушен ориз.

Пролетни рулца

Прoдукти: 2 ч.ч. олио, 500 г брашно, 1 ч.ч. вода, 2 ч.л. сол; зa плънката: 100 г моркови, 100 г лук, 100 г гъби, 100 г ситно нарязани чушки; 250-300 г свинска или телешка кайма, сол, черен пипер и чесън на вкус, 1 с.л. соев сос /по желание/.
Нaчин на приготвяне: Замесваме твърдо тесто от брашното, водата и солта и го оставяме да престои 30 мин. Поръсваме с брашно масата, върху която работим, и оформяме с ръце от тестото руло, което нарязваме на парчета с дебелина 2 см. От всяко парче оформяме малка тънка питка. Намазваме всяка питка с олио от едната страна и слепваме питките две по две откъм намазаните им страни. След това ги разточваме на палачинки, големи колкото тигана, в който ще пържим. Затопляме тигана на умерен огън, намазваме го с мазнина и пържим палачинките от двете страни. Накрая разделеме слепените палачинки. Сгорещяваме в дълбок тиган 2 с.л. олио и в него изпържваме ситно нарязаните зеленчуци без лука, след което ги изваждамие в отделна чиния. Доливаме още 2 с.л. олио и запържваме до златисто-кафяво ситно нарязания лук и няколко скилидки чесън. Засилваме огъня, добавяме каймата и я изпържваме. Прибавяме зеленчуците, разбъркваме добре и пържим 10-15 секунди на силен огън. По желание прибавяме соевия сос. Във всяка палачинка слагаме по 1-2 с.л. от плънката, като затваряме краищата, за да не излезе плънката. Изпържваме така приготвените рулца в много мазнина, докато станат златисто-кафяви. Вместо палачинки може да се използват готови фини кори.

Пържен ориз

Прoдукти: 350 г сварен ориз, 200 г ситно накълцано сварено месо, 2 глави лук или 1 стрък праз, 2 яйца, 3 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: В силно сгорещено олио запържваме ориза за 10 мин. Добавяме месото и го пържим, докато се зачерви. Заливаме всичко с разбитите яйца, разбъркваме добре, посоляваме и изсипваме в чинията за сервиране. Нарязваме лука на тънки ивички и го подреждаме върху още горещото ястие.

Патладжани по китайски

Прoдукти: 500 г патладжани, 300 г месо от свински бут, 150 г алабаш, 5 с. л. олио, 4-5 скилидки чесън, 2 с. л. оцет; зa соса: 3 с. л. соев сос, 2 с. л. червено вино, 1/2 ч. ч. телешки бульон (може и от кубче), 1 ч. л. нишесте, 1 ч. л. захар, вегета.
Нaчин на приготвяне: Обелените патладжани нарязваме на колелца и пържим в сгорещено олио. Месото нарязваме на тънки филийки, посоляваме, овалваме в брашно и изпържваме при непрекъснато бъркане. Прибавяме ситно нарязания алабаш, чесъна, оцета и патладжаните. Разбиваме добре продуктите за соса и заливаме с него ястието. Разбъркваме и задушаваме.

Пилешко с бамбукови връхчета

Прoдукти: 200 г пилешки гърди, 200 г бамбукови връхчета /1 консерва/, 1 с.л. вино, 2 с.л. брашно, 1 малка глава лук, 1 малка глава чесън, 1 ч.л. джинджифил, 1 белтък, 1 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме бамбуковите връхчета и ги попарваме в малко вода. Разбиваме белтъка и го смесваме с брашното, размито в малко вода. Нарязваме месото на ивички и го потапяме в белтъчната смес. Сгорещяваме олиото и изпържваме месото, като непрекъснато бъркаме. Изваждаме го, прецеждаме олиото и отново го загряваме. Изпържваме ситно нарязания лук и бамбуковите връхчета. Наливаме виното, посоляваме и подправяме с джинджифила. Връщаме месото, поръсваме ситно нарязания чесън и разбъркваме.

Пилешки кюфтенца “Бял нефрит”

Прoдукти: 100 г пилешки гърди, 6 белтъка, четвърт глава лук, 1 ч.ч. бульон, 5 с.л. олио, 1 ч.л. нишесте, 1 непълна ч.л. джинджифил, 1 непълна ч.л. сол, 1 щипка захар.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме месото на конци или го нарязваме на много дребни парченца. Разбиваме три белтъка с малко олио и сол и добавяме в тази смес пилешкото месо. В друг съд разбиваме на пяна останалите три белтъка и ги прибавяме към месото. Разбъркваме всичко, докато стане на паста. Отделно слагаме на огъня 2 ч.ч. вода да заври. С лъжица пускаме във врящата вода по малко от пилешката паста. Щом топчетата се сварят, изваждаме ги с решетеста лъжица и ги слагаме в съд със студена вода. Сгорещяваме 3 с.л. олио и в него запържваме ситно нарязания лук и джинджифила. Доливаме бульона, посоляваме на вкус, добавяме и захарта. Щом бульонът заври, пускаме вътре топчетата и оставяме ястието да ври няколко минути. Преди да снемем от огъня, добавяме нишестето, размито с малко вода, и оставяме сосът да се сгъсти .

Кюфтенца от свинско и раци

Прoдукти: 300 г месо от раци, 100 г по-тлъста свинска кайма, 2 яйца, 1 с.л. червено вино, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме месото от раците на конци и го размесваме с каймата. Добавяме яйцата, виното, солта и пипера. Омесваме каймата добре и оставяме да престои 10 мин на хладно. Оформяме кюфтенца с големина на орех, овалваме ги в брашното и пържим до златисто в сгорещената мазнина.

Калмари по китайски

Прoдукти: 500 г месо от калмари, 1 малка краставица, 1-2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 2 с.л. царевично нишесте, 1-2 с.л. бяло вино, 1 ч.ч. пилешки бульон, 3-4 с.л. олио, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме калмарите на малки ивички и ги попарваме в кипяща подсолена вода. Отцеждаме и ги сипваме в сгорещеното олио. Пържим 1-2 мин и прибавяме ситно нарязания чесън, лука, нарязан на филийки, нарязаната на кубчета краставица, виното, нишестето, размито с малко вода, и бульона. Посоляваме, разбъркваме и задушаваме, докато сосът се сгъсти. Поднасяме готовото ястие с наситнен магданоз и поднасяме веднага.

Нудли

Прoдукти: 500 г фиде или тънки спагети, 10 броя зелеви листа от сърцевината, 4 с.л. соев сос, 1 непълна ч.л. лют червен пипер, 3 с.л. зехтин, 2 с.л. разтопена мас, четвърт глава ситно нарязан лук.
Нaчин на приготвяне: Пущаме фидето във вряща вода и варим, докато омекне. Нарязваме зелевите листа на много тънки ивички и няколко минути преди да свалим фидето от огъня, прибавяме зелевите ивички. В 6 купички разпределяме по равно всички останали съставки. Накрая разпределяме и горещоото фиде в купичките и разбъркваме добре.

Спагети по сечуански

Прoдукти: 300 г тънки и къси спагети, 200 г бяло пилешко месо, сварено, нарязано на парченца и изпържено в зехтин или масло, 50 г печено кашу; за соса:4 малки главички лук, 2 скилидки чесън, 30 г пресен кориандър, 30 мл фъстъчено масло, 30 мл сладък сос “Чили” /сладък кетчуп/, 15 мл соев сос, 15 мл шери, 15 мл сусамено олио, 30 мл зехтин, 30 мл пилешки бульон или вода, 10 препечени пуканки
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в 1 л подсолена вода, като внимаваме да не се разварят. Отцеждаме ги в гевгир и ги измиваме със студена вода. Докато спагетите се варят смесваме в купа нарязаните на ситно зеленчуци, както и останалите съставки за соса. Леко загряваме соса, без да му позволяваме да заври, объркваме спагетите с този сос, разпределяме ги по чиниите и ги гарнираме с изпържените до поруменяване пилешки хапки, с пуканките и с кашуто. Сервираме веднага.

Фиде на дългия живот

Прoдукти: 1 пакет оризово фиде или тънки спагети, сол, 1 с.л. свинска мас, 3 с.л. олио, 100 г свинско месо, 50 г черен дроб, 100 г пилешко месо, 2 стръка пресен лук или 1 голяма глава стар лук, 2 скилидки чесън, 1 малък патладжан, 2 чушки, 50 г праз или целина, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 с.л. джинджифил, щипка лют червен пипер, 2 с.л. соев сос, 1 с.л. десертно вино, сол, бульон; зa соса: 1 шепа малки печурки, 1 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 200 мл бульон, пресен лук, 1 ч.л. соев сос
Нaчин на приготвяне: Задушаваме в олио нарязаните на ситно лук и чесън. Прибавяме нарязаното на тънки ивички свинско и пилешко месо, а малко по-късно и нарязания на тънки филийки дроб. Пържим с бъркане. Добавяме нарязания на кубчета и отцеден патладжан. Пържим малко и прибавяме останалия наситнен зеленчук. Продължаваме задушаването като бъркаме непрекъснато. Поръсваме със сол, лют пипер и настъргания корен джинджифил, наливаме соевия сос и виното и готвим още 1-2 мин. Тогава добавяме бульон или вода, кратко задушаваме, посоляваме и дръпваме от котлона. Възвираме повечко подсолена вода. Сваряваме фидето /спагетите/, отцеждаме ги, изплакваме ги със студена вода, връщаме ги на котлона и ги объркваме с 1 с.л. мас. Държим ги на топло. Загряваме олиото и пържим почистените печурки, наръсваме с брашно и продължаваме пърженето, докато придобият златист цвят. След това ги заливаме с малко бульон, клокваме ги, наливаме соевия сос и кратко готвим, бъркайки непрекъснато. Разпределяме фидето по чиниите за сервиране, отгоре слагаме месната смес и поливаме със соса.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Погрижете се за прецъфтелите лалетата

Щом прецъфтят лалетата, веднага цветовете им трябва да се отрежат, за да не се даде възможност за образуване на семена, което силно затормозява развитието на нови луковици, а също така и възстановяван...

Пазете гласа си

Ако някоя прекрасна сутрин се събудите и вместо да заговорите нормално, започнете да шептите, ако вечер ви се случва да боботите като оперен бас или ако изведнъж установите, че не сте в състояние да п...

Месни гозби с картофи

Пиле на фурна с картофи Прoдукти: 1 пиле, 500 г картофи, 30 г краве масло, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Варим пилето в подсолена вода, докато поомекне. Отцеждаме го, намазваме го с ра...

Минипарниците

Много са видове парници според конструкцията, размера и предназначението им. Някои са големи като стая и по същество се доближават до оранжерията, други са малки - преносими и сезонни. Минипарниците м...

Начало