Още рецепти » Китайското зеле ще стане и в твоята градина

 Китайското зеле ще стане и в твоята градина

Китайското зеле (или по-точно китайските видове зеле) се появи по нашите пазари, макар и ограничено. Естествено като вносен артикул. У нас не се произвежда, макар да не липсват условия. Липсват познания и традиция. Но който го е вкусил, го е харесал, а това вече е достатъчно основание за интерес към отглеждането му. И както в много случаи става, нещата тръгват от любителските градини. Защото, ако за появата на инициатива у професионалния производител е задължително голямо пазарно търсене, за любителя е важен любителският интерес. При всички случаи обаче трябва да се знае нещо повече за качествата на това растение и за биологическите му особености.

Произходът му се губи в дълбините на древността

На източните народи китайското зеле е познато от дълбока древност. Трудно е да се каже кога то е възникнало като културен вид, отглеждан от човека. При археологическите разкопки в Китай, (историческото селище Банпо, близо до гр. Сиан), който учените смятат за център на произхода му, са открити семена на повече от 6000 години. Несъмнено отглеждането и употребата му като културно растение е започнало много по-отдавна. Всички китайски династии са знаели и използвали хранително-вкусовите му качества, за което свидетелствуват писмени документи. То често е било възхвалявало в трактати и стихове. Известният китайски поет Фан Чънда от династия Сун пише, че "вкусът му по-меден е дори от лотос".

Много вкусна и ценна храна

В Китай тези видове зеле се употребяват както сурови, така и преработени в различни ястия. Използва се и за пълнеж на пелмени, питки и бухти на пара, в супи или под формата на сок. У нас консуматорите ги ценят като вкусна салата. Китайското зеле е богато на множество полезни вещества и се отличава със свеж и приятен лек вкус. Хранителните му качества са безспорни. Във всеки 100 г китайско зеле се съдържат 37 мг витамин С, 265 мг витамин А (200 пъти повече от обикновеното главесто зеле!), 140 мг калций, 50 мг фосфор, а също и немалко желязо, магнезий, калий и витамин В. Характерното за съдържащите се в листата и на двата китайски вида белтъчини е, че са намират в много лесно усвоима от човешкия организъм форма. В тези белтъчини е голям относителният дял на незаменимите аминокиселини. Специално за пекинското зеле е характерно високото съдържание на лизин — една от най-важните аминокиселини за човешкия организъм. Захарите са под формата само на монозахариди. Всичко това прави китайските видове зеле ценна храна както в прясно, така и в преработено състояние.

Освен това е и лекарство

Китайската медицина прибягва до този зеленчук при лечението на различни болести. Използва го предимно при симптоми на "вътрешен огън", като висока температура, възпаления, инфекции, болно гърло, кашлица с отделяне на жълтеникава слуз и храчки, задържане на вода в белите дробове, очни инфекции, болки и тежест в гърдите, язви, трудно уриниране, подуване на корема, запек, отравяния и др. Една от рецептите гласи: "При вътрешна горещина в белите дробове и стомаха, жажда и кашлица се взима китайско зеле сурово или варено на супа заедно с ряпа. Може да се използва и сок от китайско зеле, добре разбъркан с 1 супена лъжица мед"." Научните изследвания показват, че прясно изстискан сок от китайско зеле лекува отравяния от газ и други химични вещества и помага при ракови заболявания.

Изисквания

Китайските видове зеле проявяват по-висока взискателност към условията на отглеждане всравнение с другите видове от това семейство. Те са растения на късия ден и прохладния климат, но са по-малко издръжливи от другите зелеви култури на ниски температури. В същото време не понасят и високите температури. Особено взискателни са към почвената и атмосферната влажност. В това отношение мнозина ги оприличават с цветното зеле. Най-добре се развиват на дълбоки, плодородни и влагоемни почви. Характерно за китайските видове зеле е, че имат относително къс вегетационен период. Това, както и предпочитанията им към по-ниски температури, ги прави удобни за отглеждане през пролетта и най-вече през есента. Лятото не е подходящ период. Високите температури и дългият ден ускоряват развитието му и вместо да образува плътна розетка от нежни листа, то развива цветоносно стъбло, цъфти и дава семена. И в Китай, където се отглежда повсеместно, независимо от района и географската ширина, се отглежда през есенно-зимния и зимно-пролетния период.

Отглеждането не е философия

Разбира се, има си правила и тънкости, които, спазват ли се, при осигурени почвени и климатични условия гарантират успех. Китайските видове зеле се отглеждат чрез пряка сеитба на семената направо на постоянно място. Пролетното производство може и да е чрез разсад. Сроковете на засяване и цялата агротехника са както при ранното главесто зеле. Понеже са растения на късия ден и прохладния климат, китайските видове зеле у нас дават подобри резултати като есенна култура. Семената се засяват в края на юли и главно през първата половина на август на 40-50 см междуредово разстояние. При ръчната сеитба в любителските градини сеитбата трябва да е по-рядка, със стремеж семената да попаднат на препоръчваните разстояния. Ако посевът е по-гъст, след поникването при образуването на първия същински лист растенията се прореждат така, че между тях в реда да има разстояние 30-40 см. По-нататък грижите са както и при цветното зеле. Те трябва да бъдат постоянни и такива, че в относително краткия вегетационен период растежът и развитието на растенията да не спира. Особено внимание трябва да се обръща на поддържането на почвената влажност, а с това и на въздушната. Дъждуването е подходящ начин на поливане. Почвената повърхност трябва да се поддържа рохка и чиста от плевели. Едно-две подхранвания с минерални и органични торове ще се отразят добре. Реколтата е готова за прибиране през октомври. От 100 кв. метра може да добиете 200-250 кг китайско зеле.

Автор: Тома Христов

Представяме Ви:

Направете си вино от касис

Виното от касис е много полезно с ценните си съставки и приятния си аромат. Не се приготвя трудно. Касисът се отличава от червеното и бяло френско грозде с по-голямото захарно съдържание и по-силен ар...

Коя бенка се изражда в рак?

Според поверието бенките носят късмет, но според медицината те могат да означават сериозно заболяване. За опасните бенки разговаряме с д-р Мариета Петрова. - Д-р Петрова,всяка бенка ли може да с...

Плетената мебел

От какво ли вече не се правят плетени мебели? От ратан, палмови листа, морска трева, върба... Вариантите са многобройни, както традиционни, създадени по мотиви на древни народни занаяти, така и най-съ...

ВЕРОНА – град на влюбените

Верона е един невероятно красив град, който в известна степен остава в сянката на Венеция. Въпреки това уникалната архитектура на града и световно известните забележителности като Арената и Къщата на ...

Начало