Още рецепти » Ресторант При Миро

 Ресторант При Миро
- МАЙСТОР НА СРЪБСКАТА СКАРА

Балкански манджи с невероятен вкус събира познавачи на добрата кухня, обикновени хора и ВИП гости в този ресторант. И едните, и другите свалят шапка пред майстор Миро, четирикратен шампион на Сърбия по кулинарно изкуство.
Разположено в центъра на София, но на тиха улица, на крачка от бул. „Мадрид”, заведението предлага истинско спокойствие и чувство за комфорт и домашен уют. Тиха музика съпровожда насладата от прочутата сръбска скара на дървени въглища: специалитети от биволско, телешко, свинско и пилешко месо. Над десет вида кебапчета и още толкова плескавици се правят от приготвена на място кайма с различни подправки.
Неустоими предложения има и за любителите на вегетарианската кухня. А когато всичко е полято с отбрани сръбски и български вина или ракии (дюлевата е нещо изключително), удоволствието е пълно…
Цените на ястията варират от 20 до 40 лв., но порциите са огромни, и ако не смогнете да ги изядете, ви ги опаковат за вкъщи. Повечето от най-добрите специалитети тук са по рецепти на собственика на ресторанта, затова носят и неговото име. Той споделя рецептите на най-популярните ястия, но тънкостите, които ги правят неповторими, запазва за себе си. Казва само, че всичко трябва да се прави с любов и мерак. Първо да се наяде окото, а после да посегне и ръката” … - смее се Мирослав Стефанович, сърбинът от Лесковац с голямо българско сърце.


НЯКОЛКО СЪВЕТА ОТ ШАМПИОНА В КУХНЯТА

Сръбската кайма се прави от 80% телешко и 20% свинско месо, телешка лой, подправя се със сол, черен пипер, вегета, слага се чесън и малко газирана вода.

• Хубавата скара се прави на дървени въглища. Тя трябва да се чисти и поддържа, а въглищата добре да се разпалват, хубава пепел да се прави. Да се има предвид от какво дърво са, защото неговият аромат променя вкуса на месото.

• Преди печене скарата задължително се премазва - най-добре със свинска мас.

• Преди да се сложи върху нея, месото трябва да се посоли, да се маринова и да престои така в хладилника, докато дойде време да се пече.

• Прочутите биволски котлети на майстор Миро се поръсват със сол, черен пипер и вегета, намазват се с горчица и престояват така поне 24 часа.

• От агнешко на скара се пекат или котлети, или пържоли от бут. Всичко друго е подходящо за печене на фурна.

• Зеленчуците на скара стават добре, ако тя е плътна като плот. Може да се пекат чушки, моркови, варени картофи, лук, гъби, тиквички, сини домати.



РЕЦЕПТИТЕ НА МАЙСТОР МИРО

Пълнена бяла вешалица в було


Прoдукти:

• 2 бр. вешалици 150 грама
• 20 грама було
• 20 кашкавал
• 20 грама бекон
• 20 грама кисела краставица
• подправка на вкус

Приготвяне:

Свинското контрафиле, разрязано на две дълги парчета с дължина 20 см, се начуква на тънко, овкусява се с вегета. На масата се слага булото, едното парче на вешалицата и на него се редят кашкавал, бекон и краставичка, рязани на жулиени. Затваря се с втората вешалица и се увива в булото. Пече се задължително на скара с дървени въглища.

Пилешко бонфиле по белградски

Прoдукти:

• 200 грама бонфиле
• 1 малка глава червен лук
• 5-6 пресни гъби
• индийско орехче,
• черен пипер и вегета на вкус,
• половин чаша готварска сметана
• филиран бадем
• стафиди

Приготвяне:

На тиган се опържват нарязани на ивици червен лук и пресни гъби. Докато се запържват лукът и гъбите, на скарата се запича филето алангле. В лука и гъбите се слага готварска сметана, подправки, вегета, черен пипер и индийско орехче. Слага се и запеченото бонфиле. Така приготвеният сос се оставя да поеме вкуса на подправките. Украсява се с филиран бадем и стафиди.

Сръбска плескавица с лук

Прoдукти:

• кайма 300 грама
• 1 глава стар лук

Приготвяне:

Каймата трябва да е 75% телешко и 25% свинско. От готовата кайма се вземат 300 грама. Нарязва се на ситно стар лук, омесва се каймата с лука и се оформя на кръгла форма. Задължително се пече на скара с дървени въглища 7-8 минути на 180 градуса до 220.

Ущипци

Прoдукти:

• кайма 360 грама
• кашкавал 20 грама
• бекон 20 грама
• чесън, черен пипер и лют пипер на вкус

Приготвяне:

Каймата се меси със ситно нарязан кашкавал и бекон и се овкусява с черен пипер и лют пипер и чесън. Пече се на скарата.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Облепихата

Облепихата е известна още като ракитник или сибирски ананас. Тя принадлежи към сем. Elaeagnaceceae. Известни са три вида, но с най-ценни стопански качества е Hippophae rhamnoides. В диво състояние об...

Постни сармички

Зелеви сарми със зрял фасул Продукти за 4 порции: 1 средно голяма кисела зелка, 2-3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. сварен зрял фасул, 2-3 с.л. олио, 1 ч.ч. зелев сок, черен и червен пипер. Нaч...

Баварските замъци

Четири са най-популярните баварски замъци – Хоеншвангау, Нойшванщайн, Линдерхоф и Херенхимзее. Всички те са свързани с живота и фантазиите на „лудия” крал Лудвиг. Историята на този романтичен крал е н...

Специалитети с миди

Миди по испански Продукти за 4-5 порции: 2 кг миди, 2 ч.ч. вода, 2 ч.ч. бяло вино, 1 глава лук, 1-2 с.л. брашно, дафинов лист, мащерка, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Заливаме мидите с ...

Начало