Още рецепти » Непознатата фейхоа

 Непознатата фейхоа

Генетичният център, от където произхожда субтропичното растение фейхоа, е Уругвай, Парагвай, Бразилия и Северна Аржентина. В Европа растението е пренесено през 1890 година и се размножава от френския ботаник Андре. В Крим и източното Черноморско крайбрежие е аклиматизирано в началото на по-миналото столетие.

Лечебни качества

Плодовете съдържат биологичноактивни вещества, витамини, пектин, етерични и смолисти вещества. Захарите са от 5 до 10 %, ябълчната киселина - 1,5 до 3,6 %, разтворимият йод - 4,74 до 33,08 мг%. Това ги прави полезни за хората, страдащи от заболявания на щитовидната жлеза (базедова болест), сърдечно-съдовата система, ларингити, ангини и други. Пресните кисели плодове се препоръчват за диабетици и хипертоници и за хората с лесно възбудима нервна система. Оригинално приготвената салата по специална технология от 12 плода фейхоа, 2 ябълки, 2 глави лук и смес от сухи подправки е чудесен деликатес.

Храст или малко дръвче

Обикновено фейхоата расте като храст или малко дръвче с оформена корона с височина до 3 м и се отличава с интересен декоративен ефект. Има сребристосиви, елиптични и овални кожести листа, които отгоре са маслиненозелени, а отдолу - сиви с ароматни жлези. Цветовете са едри и красиви, бели отвън и ярко малинови отвътре, с малинови тичинки в средата. Цъфтежът протича от края на май до началото на юли. Опрашва се от насекоми.
Плодовете узряват в края на октомври и през ноември. Оставят се на следберитбено узряване за около месец, за да добият светложълта окраска. Така се засилва и ягодово-ананасовият им аромат. Започват да плододават от 4-ата-5-ата година след засаждането. Едно растение дава от 18 до 30 кг плодове.
Плодовото месо е меко, с бледокремаво оцветяване, въз-кисело и има приятен освежаващ аромат. В него има многобройни семенца, които са ядливи.

С топлозащита или в саксия

Като топлолюбиво растение фейхоата изисква от 3500 до 4200 градуса активна температура през вегетационния си период и 500-600 мм валежи. Нормално се развива и расте при температура около 19-21 градуса, но не издържа на високите дневни горещини. При понижение под минус 11-12 градуса се нанасят значителни повреди по надземните части. Покрити с полиетилен, нетъкан текстил или пенополистиролови плоскости, растенията издържат с 3 до 5 градуса по-ниски температури. Когато храстът се покрие с дебел слой сняг, издръжливостта му е по-добра. Саксийното отглеждане в стайни условия позволява на любителите да пренесат субтропика в своя дом.
Размножаването на фейхоата може да стане чрез семенни растения. Вкореняването на резници, отводите и присаждането са другите начини. Засаждането става на разстояние 3x3 или 4x4 м растение от растение и се формира храст с 3-4 стъбла или корона на височина, предпочитана от любителя. В домашна обстановка разстоянията могат да се намалят наполовина.

Автор: Симеон Симеонов

Представяме Ви:

Вкусотии с тиква

Грахова супа с тиква Прoдукти: 1 ч. ч. грах, 2 средни картофа, 300 г тиква, 1 глава лук, ситно нарязана мента, смлян черен пипер, 1/4 ч. л. червен пипер, сол Нaчин на приготвяне: В тенджера сва...

Вкусотии в гювечета

Свинско с гъби Продукти за 4 гювечета: 800 г свинско месо, 1 к.ч. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. олио, 1 1/2ч.ч. гъби, 2 глави лук, 1 ч.ч. бяло вино, 4 с.л. настърган кашкавал, черен пипер, сол. Нaчин...

Плосък екран в хола

Закачен на стената като картина, плоският екран на телевизора в хола губи своята привлекателност, ако е зле поставен. Не игнорирайте нашите съвети! Инсталирайте екрана на подходяща височина ...

Консервиране на карфиол

Пазарджишка туршия Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг моркови, 2 глави карфиол, 2 главички целина; зa маринатата: 500 мл олио, 500 г захар, 1 л оцет, 8 ч.ч. вода, 1 пакетче черен пипер на зърна, 5 дафин...

Начало