Още рецепти » Дрезден – Флоренция на Елба

 Дрезден – Флоренция на Елба

Възпявана като „Флоренция на Елба”, столицата на Саксония е старателно възтановена върху руините, останали след варварската бомбандировка през февруари 1945 г. Днес Дрезден блести с цялото си великолепие и привлича туристи от всички краища на света.

Цвингерът

Повечето туристи започват обиколката си именно от този дворец, разположен в центъра на Дрезден. Построен от талантливия архитект Матеус Даниел Пьопелман по заповед на саксонския крал Август Силния, Цвингерът преставлява серия от постройки, разположени около огромен затревен двор с езерца и фонтани. За мнозина той е най-съвършеният образец на германската барокова архитектура.
В Цвингера се съхраняват различни богатства, съизмерими със скулптурните и архитектурните красоти на сградата. Несъмнено най-забележителните от тях се намират в Галерията на старите майстори. Създадена благодарение на колекционерската страст на Август Силния и наследника му – Фридрих Август ІІ, тази художествена галерия притежава творби на повечето прочути западно-европейски художници – Рембрант, Вермеер, Пусен, Ел Греко, Веласкес, Дюрер. Най-значимите творби в тази колекция са Сикстинската мадона на Рафаел и Спящата Венера на Джорджоне.
Глокеншпил павилион е приютил порцелановата колекция на двореца. Над портата на павилиона са монтирани камбанки от майсенски порцелан, които звънят на всеки 15 мин.

Земперовата опера

Грандиозната Земперова опера е дом на Саксонската държавна опера и на Държавния оркестър. Тя носи името на архитектите си – Готфрид Земпер и сина му Манфред. Тук са се състояли премиерите на опери на Вагнер и Рихард Щраус. След бомбандировката през 1945 г. оцелява само корпусът, но заради световната известност на операта, започва сложна операция по нейното възстановяване. Новата опера е открита през 1985 г. – на четиридесетата година от нейното разрушаване.

Фрауенкирхе

Преди 1945 г. над града се извисява монументалният купол на бароковата протестанска църква Фрауенкирхе. Изумително е, че куполът оцелява в огнения ад през 1945 г., но рухва няколко дни по-късно, когато каменните блокове изстиват. Купчината почернели камъни остава няколко десетилетия като паметник на военното безумие. През 1994 г. е решено църквата да бъде въстановена. Запазените каменни блокове за номерирани внимателно и се използват в изграждането на църквата. Възстановената църква е открита през 2005 г. за 800-годишния юбилей на града през следващата година.

Хофкирхе и Дворецът

Разположен в съседство с Цвингера и Земперовата опера Дворецът стотици години е приютявал владетелите на Саксония. Изключителен фриз от майсенски плочки на външната страна на двореца изобразява всички владетели в 800-годишната история на династията. Във възстановения дворец са разположени няколко музея. Най-интересният, наречен Зелени сводове, съдържа смайваща колекция от произведения на ювелирното и златарското изкуство. Сред тях се откроява Дворът в Делхи на Рожденния ден на Великия могул. Композицията е изработена от придворния бижутер при Август Силния – Йохан Мелхиор Динглингер.
Покрит мост свързва Двореца с намиращата се до него римокатолическа Хофкирхе, за да може кралското семейство да посещава службите, без да пресича улицата.

Брюлше Терасе

Построена от граф Брюл върху станалите излишни крайречни укрепления, тази тераса е чудесно място за разходка, тъй като от нея се открива чудесна гледка към Елба и новия Дрезден. Терасата е изпъстрена със зелени площи и очарователни малки заведения.

Автор: Катя Игнатова

Представяме Ви:

Депресията - болест или лошо настроение?

Думата депресия навлезе трайно в нашия речник, и всички ние поне веднъж в живота си сме изричали тайнствената фраза „Оставете ме, аз съм в депресия”. Най-често под депресия разбираме подтиснато настро...

Внимавайте със състоянието на гърдите си

Вечен обект на желание, женските гърди са рисувани от художници, извайвани от скулптори, възпявани от поети, които ги обявяват за най-красивото нещо на света. Всъщност всички гърди са хубави, стига да...

Цветя в кухнята

В кухнята, често наричана домашна лаборатория, винаги цари суета. Тук без стайни растения е просто невъзможно - те освежават въздуха, създават уют или просто радват очите. А добре подбраните саксии и ...

Силата на стайните растения

Сигурно и вие като повечето хора отглеждате стайни цветя, защото са красиви, радват душата и повишават настроението. Дори да нямате достатъчно време и място вкъщи, струва си да приютите няколко саксии...

Начало