Още рецепти » Белоградчишките скали и пещера Магурата

 Белоградчишките скали и пещера Магурата

Сигурно се чували за номинацията на Белоградчишките скали за едно от Новите седем природни чудеса на света. И макар предложението да остана назад в списъка популярността на позабравеното българско чудо нарасна иноверно. До колко уникални са Белоградчишките скали може да разберете сами като потеглите към гр. Белоградчик в Северозападна България, между Видин и Монтана.

Белоградчик

Градът се намира на 180 км северозападно от София, ако минавате с кола през прохода Петрохан или на 215 км през прохода Витиня (по международен път Е79). Ще пристигнете за около 3 часа. До Белоградчик може да се стигне и с автобус от София за около 4 часа, или с влак до близката гара Орешец и след това с такси или автобус. Препоръчително е да останете поне 2,3 дни като спокойно може да отседнете в някоя от многобройните къщи за гости или пък малки хотели. Така ще имате възможност да посетите и други забележителни места край града.

Белоградчишките скали

Можете да ги разгледате като се разходите из тях пеша, но единствения начин да ги видите напълно е като се включите в една покачваща адреналина разходка с джип, която се предлага от къща за гости „Драките”. Уверявам ви, че приключението напълно си заслужава. Ще се насладете на великолепни гледки и невероятни скали, които иначе няма как да видите, поради това, че или не знаете къде са или не може да отидете до тях с личния си автомобил, а за пешеходна разходка разстоянията са доста големи. Така ще може да видите едни от най-уникалните скали наречени Ангелът, Обелискът, Кучето, Портата, Близнаците, Деда Иванов камик, Костенурката и др. И ако тези оф роуд усещания не са били достатъчни включете се в зорбинг - спускане с голяма надуваема топка по затревен склон, един доста нов спорт организиран от Белфаст Адреналин клуб. Напълно безопасно е, най-много да останете без глас от крещене докато се спускате.

Ако все пак изберете пешеходния маршрут за разглеждане най-вероятно ще видите Централната група скали и крепостта на Белоградчишките скали. По-интересните образувания са: Ученичката, Дервишът, Мечката, Кукувицата, Овчарчето, Гъбите, Камилата, Конникът, Червената стена, Мадоната, Монасите и др.
Уникалните Белоградчишките скали заемат площ от около 80 кв. Км. Смята се, че са се образували преди повече от 230 мил. години от формации от червен пясък и конгломерати, които са лежали на дъното на огромно море. От тях природата е изваяла причудливи фигури подобни на хора и животни. Разбира се, техните наименования днес са само плод на народната фантазия и за всяка от тях се разказва легенда.

Крепостта е построена по времето на Римската империя и то само от северозапад и югоизток, защото от останалите страни крепостния двор е преграден от естествени скали с височина над 70 метра. През 14 век цар Иван Срацимир разширява старото укрепление, а при завладяването на България от Османската империя турците разширяват крепостта с обща площ 10 210 кв. м.

Пещера Магурата

Друга забележителност, която може да разгледате е пещерата Магурата. Тя се намира на около 20 км от гр. Белоградчик край с. Рабиша и представлява една от най-красивите природни забележителности, а и една от големите пещери в България с обща дължина на галериите - 2,5 километра. Знае се, че поради нейната изключителна дължина входовете и са два – единият при с. Рабиша, а другият в сръбска територия.
По интересни образувания са: „Падналият бор”, „Вкамененият град”, „Кошерите”, „Храмът и джамията” и др.
В Магурата са намерени кости от пещерна мечка, пещерна хиена и скални рисунки датиращи от 9-8 век пр. н. е., които са уникални шедьоври на праисторическото изкуство от ранната бронзова епоха. Рисунките изобразяват предимно култови и ловни сцени и са рисувани с прилепно гуано /тор/. Дълго време бяха затворени за консервация, но с повече късмет може и да ги видите отворени за посетители.

Автор: Саша Маркова

Представяме Ви:

Берн – градът на мечките

Според легендата херцог Бертхолд фон Церинген бродил из тези места, когато насреща му изкочила мечка и с поглед настойчиво го „помолила” да я убие. Пронизана от неговата стрела, мечката „благодарно” и...

Как да си отгледате плумерия

Плумерията, наричана още Франджипани, е едно от най-колоритните и силно ароматни тропични растения, които се отглеждат у нас. Уханието на парфюм, който излъчва, изпълва цялата стая. Мирисът варира от...

Зеленчуци на балкона

Отглеждането на зеленчуци на терасата не само ще ви достави удоволствие, но и ще имате само на една ръка разстояние прясна салата. За да осъществите тази идея, трябва да се съобразите с изискванията н...

Сиена – бляскавата перла на Тоскана

Сиена е най-съвършенният средновековен град в Италия. В сърцето му се намира Пиаца дел Кампо – най-невероятният, изграден във формата на раковина и прочут с конните надбягвания – палио, които се прове...

Начало