Още рецепти » Ароматни храсти мамят пчелите

 Ароматни храсти мамят пчелите

С тях може да направите красива ограда и да осигурите храна за работните събирачки на мед
В много от големите български дворове все още се отглеждат по няколко кошера пчели. Мястото, където са разположени, може да бъде оградено с красиви растения, които да бъдат полезни и на дребните работнички, и на хората, които живеят наоколо.

Киселият трън издържа и на суша, и на студ

Този медоносен се развива еднакво добре в Северна и Южна България. Не е придричив към почвите, колкото и бедни да са, дори и каменисти, стига да не са каменисти, стига да не са заблатени. На височина не достига повече от 3 м. Издържа еднакво добре както на суша, така и на студ. Листата са с обратно яйцевидна форма, ситно назъбени по края, а кафявите клонки са обсипани с остри бодли. Продължителният цъфтеж през май в жълти цветове отдалеч магнетично привлича пчелите. Освен че цветовете на берберис вулгарис са медоносни, корените в жълто-лимонов цвят притежават много полезни лечебни свойства.
Само едно условие може да попречи на пчеларите да предпочетат киселия трън за ограда на пчелина. Ако в близост има житни насаждения. Трябва да не се забравя, че берберисът е приемник и преносител на житната ръжда.

Будлеята за кратко време превзема големи територии

Будлеята е много подходящ ароматен храст. Цъфти с красиви цилиндрични едри бледолилави цветове от края на май, та през цялото лято. С уханието на люляк будлеята е много търсена от пчелите. Достатъчен е само един храст, засаден в близост до кошерите, постепенно да обхване голяма площ. В това отношение много помагат гъвкавите, дъговидно извити към земята клони. Те се разпростират на широко и образуват естествена ограда.
Будлеята предпочита слънчеви места и отцедлива почва. Тя е многогодишна и издържлива на суша. Само в много млада възраст е уязвима от студа. Лесно се прихваща вегетативно от зелени резници. На височина достига 2-3 м и отдалеч привлича пчелите.

Лавандулата привлича като магнит

За ограда на пчелина от по-ниските храсти много предпочитана е лавандулата. Тя е малко многогодишно храстче от голямото семейство устоцветни. На височина достига едва 50-60 см. Стъблото е разклонено, а вретеновидните й корене се врязват дълбоко в почвата. Цветовете са събрани по върховете в класовидни съцветия и имат упойващ аромат, привличащ пчелите. Лавандулата е подходяща за места с по-умерен и топъл климат, защото студът може да увреди корените и те тотално да загинат.

Градинският чай е подходящ за южните райони

Салвията – градинският чай е много подходяща за по-топлите южни райони. Освен че обича топлината и температура, не по-ниска от 5 градуса, обича и въздушната влага. Листата на салвията са нежни кадифено-мъхести и много ароматни. Макар че е бързорастящ храст, на височина не надвишава 1 м. През лятото освен уханието на листата, силно привлекателни за пчелите са синьо-виолетовите цветове, събрани по върховете на разклонените стъбла. Цъфтежът продължава от юни до септември. Щом салвията започне да цъфти, тя е подготвена за подрязване с овощарска ножица. Подрязват се страничните клонки на 15-20 см разстояние, за да се получи компактна ограда.
Вегетативното размножаване се извършва през лятото чрез зелени резници.

Автор: Радка Лазарова

Представяме Ви:

Металната ограда

Да се пише за металните огради не е лесна работа, поради тяхното невероятно разнообразие. Благодарение на пластичността си, металът може да бъде превърнат в обикновен поцинкован лист, причудлива плете...

Манастирите на Метеора

В света не съществува друг подобен манастирски комплекс, изникнал сякаш от само себе си върху внушителния каменен пейзаж. Забележителният природен феномен от години занимава учени от цял свят. Може би...

Как да си избеля зъбите?

Преди да отговоря на конкретния въпрос, ще посоча защо зъбите често променят цвета си. Кафето, цигарите, горещият чай са причина те да потъмнеят или да пожълтеят. Наличието на флуор в питейната вода в...

Китайското зеле ще стане и в твоята градина

Китайското зеле (или по-точно китайските видове зеле) се появи по нашите пазари, макар и ограничено. Естествено като вносен артикул. У нас не се произвежда, макар да не липсват условия. Липсват познан...

Начало