Още рецепти » Пълнени домати

 Пълнени домати

Домати, пълнени с кайма

Прoдукти: 1 кг здрави средно големи домати, 500 г телешка кайма, 2-3 глави лук, 4-5 с.л. олио, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изрязваме в горния край на всеки домат капаче и запазваме капачетата. Издълбаваме вътрешността на доматите и я нарязваме на ситно. Нарязваме на ситно лука и магданоза. Смесваме ги с вътрешноста от доматите и запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме ориза, каймата, червения и черния пипер и посоляваме. Омесваме добре сместа и с нея пълним доматите. След това ги захлупваме с капачетата и ги нареждаме в намаслена тавичка. Заливаме с малко гореща вода и печем в умерена фурна.

Пълнени домати с хляб и кашкавал

Прoдукти: 600 г едри домати, 100 г хляб, 200 г кашкавал, 1 к.ч. олио, 8 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме капачета от горната страна на доматите и ги издълбаваме. Стриваме хляба на трохи, настъргваме кашкавала, а магданоза и чесъна нарязваме на ситно. Смесваме всички продукти, добавяме олиото, подправяме с черен пипер и сол и разбъркваме. Напълваме доматите с приготвената смес, покриваме с отрязаните капачета и ги нареждаме в намаслена тавичка. Печем 30 мин при 160°С.

Домати, пълнени с гъби

Прoдукти: 250 г гъби, 8 домата, 50 г краве масло, 200 г настърган кашкавал, 2-3 листа градински чай, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на тънки ивички. Задушаваме ги в мазнината заедно със ситно нарязания магданоз, докато омекнат. Прибавяме градинския чай и посоляваме. Изрязваме капачета от горната страна на доматите и издълбаваме вътрешността им. Напълваме ги с гъбената смес, слагаме капачетата, нареждаме ги в намаслена тавичка и запичаме 10 мин в умерена фурна. Поднасяме доматите, поръсени с едро настърган кашкавал.

Домати, пълнени с гъби и бешамел

Прoдукти: 8 големи домата, 2 глави лук, 300 г гъби, 1 филия хляб, 80 г краве масло, сол, магданоз, черен пипер; за бешамела: 4 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. разтопено краве масло, 2 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го изпържваме. Към него прибавяме нарязаните гъби, които сме попарили с кипяща вода. Слагаме магданоз, сол, черен пипер и малко трохи от сухия хляб. Пълним с получената запръжка издълбаните домати. Нареждаме ги в тава, заливаме ги до половината с вода, където е изстискан сок от вътрешността на доматите и печем в умерена фурна, като през време на печенето ги поливаме със соса от тавата. Отделно затопляме млякото за бешамела. Прибавяме брашното и маслото и разбъркваме. Отстраняваме съда от огъня, прибавяме яйцата и посоляваме. От получения гъст бешамел с къдрав шприц правим роза върху всеки домат. После оставяме доматите да се позапекат само отгоре.

Домати, пълнени с гъби и яйца

Прoдукти: 500 г гъби, 1 кг домати, 1 к.ч. олио, 2 твърдо сварени яйца, 1-2 с.л. галета, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. ситно нарязан копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Пускаме гъбите 5 мин във вряща вода и ги отцеждаме. Нарязваме ги на малки парченца и задушаваме в сгорещената мазнина. Прибавяме 1 с.л. ситно нарязан магданоз, ситно нарязания копър и обелените и нарязани на кубчета твърдо сварени яйца. Посоляваме на вкус и поръсваме с черен пипер. От горната страна на доматите отрязваме капачета и с лъжичка издълбаваме сърцевината. Напълваме ги с гъбената смес, слагаме капачетата и ги нареждаме в намаслена тавичка. Поръсваме с галетата и запичаме в умерена фурна 10 мин. Поднасяме ги, поръсени с останалия магданоз.

Домати, пълнени с ориз и гъби

Прoдукти: 1,5 кг домати, 2-3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 500 г гъби, 4-5 с.л. олио, 2-3 с.л. брашно, магданоз, черен пипер, сол; зa заливката: 2-3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Избираме по-едри домати, отрязваме капачета и издълбаваме вътрешността им. Нарязваме на ситно лука и гъбите и ги задушаваме в част от олиото и малко вода. След като омекнат прибавяме ориза и част от издълбаната вътрешност на доматите. Когато оризът набъбне, посоляваме и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Разбъркваме добре сместа и с нея пълним издълбаните домати. Овалваме ги в брашно и ги захлупваме с капачетата. В намаслена тавичка разстиламе останалата вътрешност от доматите, посоляваме и отгоре нареждаме напълнените домати. Поливаме ги с останалото олио и печем в умерена фурна. Десетина минути преди да извадим ястието от фурната, заливаме с разбитите в млякото яйца. Запичаме, догато яйцата стегнат.

Домати, пълнени с ориз и гъби (без заливка)

Прoдукти: 1 1/2 кг домати, 80 г краве масло, 150 г пресни гъби, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, половин връзка магданоз, черен пипер и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Доматите измиваме и издълбаваме. Задушаваме дребно нарязания лук в олио до омекване и след това прибавяме изчистените и изимити гъби. Добавяме ориза, солта и 2 ч.ч. гореща вода. Като набъбне оризът, сваляме сместа и ръзбъркваме с част от маслото и ситно нарязания магданоз. Подправяме с черен пипер и разпределяме в доматите. Напълнените домати нареждаме в тава. Заливаме ги с 1 ч.ч. гореща вода, поръсваме с останалото разтопено масло и печем във фурната до готовност.

Домати, пълнени със сирене

Прoдукти: 1 кг пресни домати, 250 г сирене, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 1 с.л. ситно нарязан магданоз; зa заливката: 200 мл прясно мляко, 2 яйца.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме капачета на доматите и ги издълбаваме. Приготвяме плънка от натрошеното сирене, ситно нарязаната вътрешност на доматите, разбитите яйца и ситно нарязания магданоз. Слагаме в доматите по едно парченце от маслото и разпределяме плънката. Похлупваме ги с капачетата и ги нареждаме в намаслена тавата. Заливаме с разбитите с млякото яйца, поръсваме с останалото масло и печем в средно силна фурна.

Пълнени домати по румънски

Прoдукти: 8 твърди средно големи домата, 4 с.л. краве масло, 2-3 малки глави лук, 150-200 г овче сирене, 1 яйце, магданоз, 3-4 с.л. кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме капачета на доматите, издълбаваме сърцевината им и ги обръщаме, за да се отцедят. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от маслото. Прибавяме сърцевината от доматите и капачетата, задушаваме, след което пресоваме сместа. Натрошаваме сиренето, прибавяме разбитото яйце, ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер и пълним доматите с тази смес. Нареждаме ги в тавичка, върху всеки домат слагаме парченце масло, заливаме с пресованата смес и печем в умерена фурна, като внимаваме доматите да не се напукат. Към края смесваме киселото мляко със соса и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Домати, пълнени със сирене и извара

Прoдукти: 8-10 домата, 200 г извара, 200 г краве сирене, 1 к.ч. олио, 2 с.л. брашно, 2 яйца, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме по-едри домати, отрязваме капачета и издълбаваме вътрешността им. Смесваме натрошеното сирене с изварата, поръсваме със ситно нарязан магданоз, разбъркваме и с пълним доматите с тази смес. Похлупваме с капачетата и нареждаме в обилно намаслена тавичка. Запичаме в умерена фурна. Отделно приготвяме сос от вътрешността на доматите, олиото, брашното и ситно нарязан магданоз. Добавяме малко гореща вода, посоляваме, поръсваме с черен пипер и слагаме соса на огъня. Когато се посгъсти, подправяме с разбитите яйца и го изсипваме върху доматите.

Домати, пълнени със спанак

Прoдукти: 4 големи домата, 500 г спанак, 100 г сирене, 20 г краве масло, 1 яйце, 3-4 скилидки чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме капаче на всеки домат и издълбаваме вътрешността му. Попарваме спанака за 5-6 мин във вряща подсолена вода, отцеждаме и го нарязваме на ивички. Смесваме разбитото яйце с натрошеното сирене и го прибавяме към спанака. Подправяме със счукания чесън, сол и черен пипер на вкус. Напълваме доматите с тази смес, покриваме ги с отрязаните капачета, нареждаме ги в намаслена тавичка и печем 30 мин при 180°С.

Домати със сос “Бешамел”

Прoдукти: 8 по-едри домата, бешамелов сос, 2-3 с.л. масло, 2 равни с.л. брашно, 250 мл прясно мляко, 50 г настърган кашкавал, 100 г краве сирене, 4 яйца, сол, щипка захар, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Отрязваме по-дълбоки капачета на доматите и внимателно издълбаваме меката част. Пасираме я и подправяме със сол, захар и черен пипер. Правим светла запръжка от 2 с.л. брашно и маслото, която разреждаме с бъркане с хладкото мляко. Прибавяме с бъркане пасираната вътрешност на доматите и готвим, докато получим гладък сос. Сваляме от котлона, слагаме настъргания кашкавал, по-едро натрошеното сирене и подправките. Когато сместа поизстине, прибавяме разбитите яйца. С тази смес пълним издълбаните домати, нареждаме ги в намаслена тавичка, отгоре заливаме с останалата част от плънката и печем в умерена фурна.

Пълнени домати в гювече

Прoдукти: 1 кг домати, 250 г кашкавал, 8 яйца, 100 г краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Издълбаваме доматите и леко ги посоляваме. Нареждаме ги в намаслени глинени гювечета и слагаме във всеки по парченце масло. Леко ги запичаме във фурната, след което счукваме във всеки домат по едно яйце и поръсваме с черен пипер и настърган кашкавал. Връщаме гювечетата във фурната и печем до готовност.

Пълнени домати с кашкавален сос

Прoдукти: 8 големи домата, 3 равни с.л. брашно, 3-4 с.л. олио, 1 к.ч. прясно мляко, 2 яйца, 100 г кашкавал, 1 ч.л. черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме доматите, отрязваме им капачета, издълбаваме ги и леко ги посоляваме. Запържваме брашното в сгорещеното олио и наливаме мляко, колкото да получим средно гъст сос. Прибавяме нарязаната вътрешност на доматите и черния пипер и варим десетина минути. Сваляме от огъня, сипваме настъргания кашкавал и последователно прибавяме наситнения магданоз, разбитите жълтъци и накрая разбитите на гъст сняг белтъци. Пълним доматите със соса, нареждаме ги в намаслена тавичка и ги заливаме с останалия сос. Печем 20-25 мин в умерено загрята фурна.

Пълнени домати на фурна

Прoдукти: 10 средно големи домата, 1 к.ч. олио, половин пакетче краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 твърдо сварени яйца, 150 г сирене, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното в мазнината до златисто и разреждаме с прясното мляко на средно гъст сос. Разрязваме доматите напречно на половинки и ги издълбаваме. Нарязваме вътрешността им на ситно и я смесваме с настърганото сирене, ситно нарязаните яйца и ситно нарязан магданоз. Разбъркваме сместа и я прибавяме към соса. Посоляваме и отново разбъркваме. С така приготвената смес пълним издълбаните домати, които предварително леко сме осолили и сме поръсили с половината от разтопеното масло. Подреждаме ги в намаслена тавичка, поливиме с останалото масло и печем в умерена фурна.

Пълнени домати с царевица и гъби

Прoдукти: 10 домата, 250 г варена царевица на зърна (от консрева), 200 г гъби (печурки), 3 с.л. масло, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме нарязаните на ситно гъби в 2 с.л. мазнина. Издълбаваме доматите и слагаме сърцевината към гъбите. Добавяме царевичните зърна и подправяме с черен пипер. Разбъркваме сместа добре и пълним доматите. По средата на всеки домат слагаме парченце масло и накрая капачето. Запичаме ястието във фурната.

Пълнени домати по селски

Прoдукти: 200 г сух хляб, 250 г кайма /смес/, 10 средно големи червени домата, 3 глави лук, 1 кафена чаша олио, 30 г масло, 50 г кашкавал, 1-2 с.л. наситнен магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на дребни кубчета и го запичаме. Изрязваме капачета на доматите, издълбаваме вътрешността и леко ги посоляваме. Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в олиото ималко вода.Щом омекне прибавяме каймата. Задушаваме като разбъркваме, докато месото стане дребнозърнеста маса. Прибавяме половината от вътрешността на доматите, нарязана на дребно, запечения и натрошен хляб, повече от половината от магданоза, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме и пълнимдоматите с така приготвената смес. В намаслена тавичка изсипваме останалата вътрешност на доматите. Отгоре нареждаме пълнените домати с отворите нагоре, като върху всеки слагаме малко парче масло. Наливаме 1ч.ч. вода. Печем около 40 мин в умерена фурна. Малко преди да извадим от фурната, върху всеки домат слагаме тънко парче кашкавал.

Пълнени домати с агнешко

Прoдукти: 1 кг домати, 500 г агнешка кайма, 2 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. мазнина, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме големи и здрави домати, отрязваме им капачета откъм дръжките и издълбаваме вътрешността. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината мазнина. Отстраняваме запръжката от огъня и я смесваме с ориза, каймата, половината от издълбаната вътрешност на доматите, наситнен магданоз, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме и пълним доматите с тази смес. Захлупваме отворите с отрязаните капачета и нареждаме доматите в тавичка, която сме застлали с останалата вътрешност от доматите. Посоляваме и наливаме останалата мазнина. Печем в умерено силна фурна. Когато ястието е почти готово, заливаме с разбитите с прясното мляко яйца и допичаме още 10 мин в силна фурна.

Пълнени домати по тракийски

Прoдукти: 1 кг домати, 2 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 500 г кайма, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, 2 с.л. наситнен магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме здрави червени домати, отрязваме капачета от горната страна и ги издълбаваме, като нарязваме вътрешността. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в част от мазнината. Прибавяме половината от издълбаната вътрешност и варим 2-3 мин. Отстраняваме от огъня и смесваме с ориза, каймата и магданоза. Подправяме с черен пипер и сол на вкус, пълним доматите с тази смес и ги захлупваме с отрязаните капачета. Поръсваме останалата доматена вътрешност със сол и 2-3 с.л. олио. Разбъркваме и я изсипваме в тавичка. Нареждаме отгоре напълнените домати и печем в умерено силна фурна. Когато ястието е почти готово, заливаме с яйцата, разбити с млякото, и допичаме още десетина минути в силна фурна.

Пълнени зелени домати

Прoдукти: 500 г кайма /най-добре овнешка/, 8 по-едри зелени домати, 1 глава лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 5-6 с.л. олио, магданоз, мащерка, черен пипер, сол; зa заливката: 1 с.л. препечено брашно, 3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 1 к.ч. сметана.
Нaчин на приготвяне: Избираме еднакви по големина домати и издълбаваме вътрешността им. Измиваме ориза и го варим в подсолена вода, докато поомекне. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в 2 с.л. олио и 2 с.л. вода. Отстраняваме задушения лук от огъня и веднага прибавяме каймата, ориза и подправките. Пълним издълбаните домати с тази смес, нареждаме ги в огнеупорен съд и ги заливаме с останалата мазнина и 1 ч.ч. топла вода. Печем ястието, докато остане на мазнина. Отделно разбиваме яйцата, прибавяме преченото брашно, млякото и сметаната, заливаме доматите и запичаме още 5-6 мин.

Пълнени домати с пилешко месо

Прoдукти: 300 г бяло пилешко месо, 1 малка глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 лъжица олио, 8 големи домата, 4 сухара, 2 яйца, 20 черни маслини, 250 г кашкавал, 80 г пушен салам, магданоз, босилек, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото, лука и чесъна на ситно и ги задушаваме в сгорещено олио. Отрязваме капаче на доматите и ги издълбаваме. Поръсваме ги отвътре със сол и черен пипер. Смесваме едро натрошения сухар с месото, яйцата, нарязаните на парченца маслини, нарязания на кубчета кашкавал, магданоз и босилек. Подправяме със сол и черен пипер. Пълним доматите със сместа. Отделно пасираме вътрешността им. Нарязваме салама на парченца и го задушаваме. Разбъркваме с пасираните домати и го изсипваме в тавичка. Нареждаме доматите отгоре. Печем 20-25 мин на 200°С. Гарнираме с листа от босилек.

Домати, пълнени с риба

Прoдукти: 500 г рибно филе, 1 глава лук, 1 к.ч. ориз, 1 яйце, 1 к.ч. прясно мляко, 1 к.ч. доматен сок, 4-5 с.л. олио, 12 домата, 2-3 с.л. бяло вино, магданоз, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме рибата през месомелачка и поръсваме с лимонов сок, черен пипер и сол. Оставяме да отлежи 30 мин. На доматите отрязваме капаче и ги издълбаваме с лъжичка. Наръсваме ги отвътре със сол. Задушаваме лука, нарязан на ситно, заедно с ориза в половината от олиото. Прибавяме каймата, разбъркваме няколко пъти и оттегляме от огъня. Напълваме доматите до 3/4 от вместимостта им, нареждаме ги в намазана с масло тавичка и слагаме в гореща фурна за 6-7 минути. Размесваме меката част от доматите, нарязана на ситно, останалото олио, виното и доматения сок, изливаме отстрани в тавичката. Печем още 10 мин. Разпределяме с лъжичка върху доматите яйцето, разбито с прясното мляко, 1 щипка сол и нарязания магданоз. Държим във фурна, докато се спече яйчната смес.

Домати, пълнени с гъби и сланина

Прoдукти: 2 домата, 1 с.л. олио, 3-4 гъби, 1 парченце сланина, 1/2 малка главичка лук, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и издълбаваме доматите. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме до златисто в мазнината. Прибавяме нарязаните на кубченца сланина и гъби. Задушаваме всичко, като накрая прибавяме месестата част на доматите. Посоляваме на вкус, поръсваме ситно нарязан магданоз и пълним доматите с така приготвената смес. После ги слагаме в намаслена тавичка и печем в умерена фурна.

Домати, пълнени с овес и шунка

Прoдукти: 1 кг домати, 2 глави лук, 100 г моркови, 100 г шунка, 4 суп. л. овесени ядки, 50 г пушено сирене, 2 с. л. олио, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме едри, твърди домати. Разрязваме ги наполовина, издълбаваме и леко посоляваме. В сгорещеното олио задушаваме ситно нарязания лук и настърганите моркови. Добавяме овесените ядки, част от нарязаната на ситно вътрешност на доматите, накълцаната на ситно шунка и магданоза. С тази смес пълним доматите. Нареждаме ги в тавичка, около тях сипваме останалата вътрешност от доматите. Върху доматите настъргваме пушено сирене. Покриваме с фолио и печем в умерена фурна.

Домати, пълнени с шунка и кайма

Прoдукти: 1 кг домати, 1 глава лук, 500 г кайма, 200 шунка, 2 с.л. ориз, 4-5 с.л. олио, 2 яйца, 30 г краве масло, магданоз, черен пипер, сол; зa соса: 500 г домати, 1 к.ч. подсолено вода, 1 к.ч. вино, 1 с.л. брашно, 1 с.л. краве масло, 15-20 зърна черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Подбираме еднакви по големина домати, отрязваме капачета откъм дръжките им и издълбаваме вътрешността. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом поомекне, прибавяме каймата и ситно нарязаната шунка и също ги позапържваме. После сипваме ориза и разбитите яйца, посоляваме и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Разбъркваме добре и пълним доматите с тази смес. Слагаме върху всеки домат по малко от издълбаната вътрешност и парченце масло. Нареждаме доматите в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна.
Нарязваме доматите на парченца и ги сваряваме в подсолената вода заедно с черния пипер. После ги претриваме през цедка. Запържваме брашното в разтопеното масло и го сипваме в доматения сос. Наливаме виното и разбъркваме.
Разпределяме опечените домати в чиниите за сервиране и заливаме с приготвения сос.

Домати, пълнени с риба и аспержи

Прoдукти: 4 големи домата, 4 тънки рибени филенца, 8 варени стръкчета аспержи, 120 г настъргано сирене гауда, 1 с.л. галета, 30 г краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме доматите, отрязваме им капачета и ги издълбаваме. Разбъркваме сиренето с галетата, поръсваме с черен пипер и разпределяме сместа по доматите. Натъркваме филенцата със сол и черен пипер, увиваме с всяко филенце по два стръка аспержи и ги слагаме в доматите. Добавяме във всеки домат по парченце масло и печем 30 мин в слаба фурна.

Домати, пълнени с гъби и майонеза

Прoдукти: 5 пресни домата, 150 г майонеза, 150 г стерилизирани гъби, 100 г шунка, 1 глава лук, магданоз, сол
Нaчин на приготвяне: Избираме по-твърди домати и ги издълбаваме с помощта на малка лъжичка. Посоляваме и оставяме да се отцедят. Задушаваме в малко вода гъбите, нарязани на филийки, и ги прибавяме към майонезата заедно с шунката и лука, нарязани на кубчета, и 1 с.л. ситно нарязан магданоз. Разбъркваме сместа и с нея пълним доматите. С помощта на шприц украсяваме с майонезата и клончета от магданоз.

Домати, пълнени с кисело мляко и краставички

Прoдукти: 5 по-големи домата, 1 л кисело мляко, 50 г орехови ядки, 100 майонеза, 100 г стерилизирани краставички, 2-3 скилидки чесън, копър, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме в тензух киселото мляко и го отцеждаме 5-6 часа. Смесваме го с нарязаните орехови ядки, дребно нарязаните краставички и копър и счукания чесън. Подправяме със сол и черен пипер и разбъркваме. Напълваме със сместа предварително издълбаните домати, украсяваме с майонеза и клончета от магданоз и поднасяме.

Домати, пълнени с риба тон

Прoдукти: 4 големи твърди домата, 2 твърдо сварени яйца, 1 консерва риба тон в олио, 2-3 с.л. майонеза, 4 маслини, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме напречно доматите на половинки и с помощта на лъжица издълбаваме месестата им част, след което леко ги посоляваме от вътрешната страна, обръщаме ги и оставяме да се отцедят. Нарязваме на ситно рибата и яйцата и ги смесваме с майонезата и ситно нарязания магданоз. Прибавяме черен пипер на вкус и пълним доматите с така приготвената смес. Накрая украсяваме с разрязаните на половинки маслини.

Домати, пълнени със сардини

Прoдукти: 4 големи домата, 2 твърдо сварени яйца, 1 малка консерва сардини, 2-3 с.л. майонеза, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме доматите, отрязваме капачета от горната им страна и издълбаваме сърцевината. Посоляваме ги от вътрешната страна и поръсваме с черен пипер. Обезкостяваме сардинките , намачкваме ги с вилица и ги смесваме със ситно нарязаните яйца. Прибавяме майонезата и разбъркваме. Пълним доматите с тази смес, захлупваме ги с отрязаните капачета и охлаждаме добре, преди да поднесем.

Домати, пълнени със сирене и краставички

Прoдукти: 1 кг пресни домати, 1 зелена салата, 200 г овче сирене, 50 мл олио, 1 краставица, 100 връзка пресен лук, магданоз, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Издълбаваме доматите с помощта на чаена лъжичка и ги оставяме да се отцедят. Настъргваме сиренето на ренде. Към него прибавяме обелените и ситно нарязани краставица, лук и магданоз. Подправяме с олио, сол и оцет, разбъркваме добре и разпределяме в отцедените домати, които след това украсяваме с клончета магданоз и поднасяме върху листата от зелената салата.

Домати, пълнени със скариди

Прoдукти: 8 домата, 1 ч.ч. сварен ориз, 150 г сварени скариди, 1 краставица, 2 с.л. лимонов сок, 2 с.л. майонеза, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме скаридите, оставяме 8 за украса, а останалите нарязваме на парченца. Отрязваме капачета от горната страна на доматите и ги издълбаваме. Смесваме ориза с нарязаните скариди, майонезата и лимоновия сок. Поръсваме с наситнен магданоз и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме и пълним доматите с тази смес. Слагаме отгоре по 1 цяла скарида и ги похлупваме с отрязаните капачета. Подреждаме доматите в голяма чиния, а наоколо гарнираме с обелената и нарязана краставица.

Домати с грах и майонеза

Прoдукти: 1 кг домати, 1 пакетче краве масло, 500 г грах, 3 твърдо сварени яйца, 1 опаковка майонеза, магданоз, копър, лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме средно големи, здрави, добре узрели домати. Изрязваме капачета откъм дръжките, внимателно ги издълбаваме, посоляваме ги и ги обръщаме за 10-15 мин с отвора надолу, за да се отцедят. Сваряваме граха в подсолена вода, отцеждаме и попарваме с маслото. Напълваме доматите до половината с грах. След това ги допълваме с майонезата. Захлупваме всеки домат с тънко кръгче, изрязано от твърдо сварените яйца. Подреждаме в общо блюдо и поръсваме със ситно нарязан магданоз. Около доматите разстиламе останалия грах, поръсваме със ситно нарязан копър и украсяваме с лимонови резенчета.

Домати с пилешка майонеза

Прoдукти: 8 малки домата, магданоз; зa майонезата: 150 г печено пилешко месо, 80 г майонеза, 20 г варени моркови, 30 г варена целина, 1 с.л. сварен грах, 30 г стерилизирани краставички, 20 г обелена ябълка, лимонов сок, захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме студеното пилешко месо, ябълката и зеленчуците на дребни кубчета. Прибавяме граха и майонезата и подправяме на вкус с лимонов сок, захар и сол. Разбъркваме много внимателно. Отрязваме капачета от горната страна на доматите, издълбаваме ги и ги пълним с приготвената майонеза. Охлаждаме добре, украсяваме с листенца магданоз, захлупваме с отрязаните капачета и поднасяме.

Домати с пилешка салата

Прoдукти: 8 големи твърди домата, 100 г шунка, 150 г варено пилешко месо, 1 зелена чушка, 150 г майонеза, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме доматите, изрязваме в горната част капачета, издълбаваме сърцевината с лъжичка, посоляваме отвътре и оставяме да се отцеди сокът. Нарязваме на кубчета, шунката, свареното пилешко месо, опечената и обелена чушка. Прибавяме майоназета и ситно нарязания магданоз. Посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер и разбъркваме. Напълваме доматите с тази смес, захлупваме с изрязаните капачета и ги оставяме да престоят 1-2 часа на хладно.

Домати със сирене “Крема”

Прoдукти: 4 големи домата, 4 твърдо сварени яйца, 1 пакетче сирене “Крема”, 1 връзка магданоз, 1 връзка копър, листа от зелена салата.
Нaчин на приготвяне: Смесваме сиренето със ситно нарязаните магданоз и копър. Срязваме зигзагообразно доматите и изваждаме семенната им част. Разпределяме сиренето в получените “чашки”, а отгоре слагаме по половин твърдо сварено яйце, обърнато с върха нагоре. Другите половинки от яйцата слагаме като столчета под доматите, като ги срязваме откъм върха, за да можем да ги закрепим. Поднасяме върху листа от зелена салата.

Домати с яйчна пяна

Прoдукти: 8 малки твърди домата, 1-2 листа от маруля, сол; за пяната: 3 твърдо сварени яйца, 50 г краве масло, 1 с.л. рибен пастет, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на пяна. Прибавяме рибения пастет и ситно настърганите яйца, подправяме с лимонов сок и сол на вкус и продължаваме да бием, докато получим фина пяна. Отделно разрязваме доматите на 6 резенчета, но без да ги разрязваме докрая. Разтваряме резенчетата, посоляваме и с помощта на шприц разпределяме яйчната пяна. Отгоре украсяваме с ивички маруля.

Пълнени домати по френски

Прoдукти: 4 едри домата, 220 г сирене “Крема”, 2 белтъка, 4 зелени маслини, 4 черни маслини, 2 печени и обелени зелени чушки, 1 скилидка чесън, 15 г овесени ядки, 15 г орехови ядки, 15 г краве масло, 1-2 листенца мента, 1 стрък магданоз, 1 стрък копър, 1/2ч.л. леко лют червен пипер, 1/2ч.л. бял пипер, 1 щипка индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме узрели, но твърди домати. Изрязваме капаче от горната им страна и внимателно ги издълбаваме. Кипваме овесените ядки на огъня, отцеждаме ги и ги счукваме заедно с чесъна и орехите. Като продължаваме да счукваме прибавяме ситно нарязаните зелении и чушки /предварително отделяме половин чушка за украса/. Накрая подправяме с индийско орехче и сол и разбъркваме. Наливаме във всеки домат по малко разтопено масло и ги пълним с приготвената смес. Отгоре украсяваме с лентички от чушките, стръкчета магданоз и копър и с по една зелена и черна маслина.

Пълнени домати върху салата от зеле

Прoдукти: 8 домата, 1 к.ч. олио, 4 пресни яйца, 2 твърдо сварени яйца, 1 1/2к.ч. натрошено сирене, 1 малка зелка, 2-3 с.л. оцет, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме големи и здрави домати. Отрязваме капачета откъм дръжките им, издълбаваме вътрешността и ги обръщаме върху чиния, за да се отцедят. В половината от олиото запържваме пресните яйца, разбити заедно със ситно натрошеното сирене. Прибавяме полровината от издълбаната от доматите вътрешност и оставяме сместа да ври, докато зе запържи отново. Отстраняваме от огъня, посоляваме, поръсваме със ситно нарязан магданоз и оставяме сместа да изстине. След това пълним с нея издълбаните домати. Нарязваме зелката на тънки ивички, заливаме я с вряща подсолена вода и отцеждаме много добре. След това поливаме с оцета, който сме разбили с останалото олио, и поръсваме със смлените орехови ядки. Разбъркваме и разстиламе зелето в плитка чиния за сервиране. Върху зелето нареждаме напълнените домати, а между тях слагаме резенчета от твърдо сварените яйца.

Пълнени домати по уелски

Прoдукти: 8 големи домата, 250 г печено свинско месо, 2 моркова, 1 к.ч. грах, 1 малка червена чушка, 1 парченце целина, 100 г майонеза, зелеви листа, оцет, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме в подсолена вода морковите, целината и граха до омекване. Нарязваме на малки кубчета печеното месо, чушката, морковите и целината, прибавяме отцедения грах, майонезата, оцет, черен пипер и сол и леко разбъркваме. Отрязваме капачетата на измитите домати, издълбаваме сърцевината с лъжичка и пълним с приготвената смес. Охлаждаме ги и при поднасяне ги нареждаме в блюто покрито със зелеви листа, посоляваме и поръсваме с лимонов сок.

Пълнени домати с майонеза

Прoдукти: 4 големи домата, 4 яйца, 6-8 с.л. майонеза, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме яйцата твърдо, обелваме ги и ги нарязваме на кръгчета. Нарязваме доматите на резени, но не докрая, а да останат съединени. Посоляваме кръгчетата от яйцата и ги пъхаме между доматените резени. Заливаме с майонезата и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да сготвим пилешките гърди

Пилешки гърди по гръцки Прoдукти: 6 порции обезкостени пилешки гърди, 3с.л. олио, 5 глави лук, 4-5 домата, 500 мл пилешки бульон, 3 средно големи картофа, 2-3 скилидки чесън, лютив червен пипер, ...

Главоболието

По данни на Световната здравна организация от него страдат около 85% от населението на земята. Всъщност главоболието е само симптом, а причините то да ни измъчва безмилостно са какви ли не. КОЙ Е...

Подходящи растения за спалнята

Безспорно растенията за спалнята трябва да се подбират особено внимателно. Защото там нищо не бива да пречи на спокойната атмосфера. Вероятно поради това все още има хора, които смятат, че стаята, пре...

Отслабване без глад, добър секс...

Д-р Кристиан Барнард - първият хирург, присадил успешно човешко сърце, дава с голямо удоволствие уроци за дълъг живот със здраво сърце. Балансираното хранене – художник на фигурата П...

Начало