Още рецепти » Зрял боб с месо

 Зрял боб с месо

Пушени ребра със зрял фасул

Прoдукти: 500 г пушени свински ребра, 300 г зрял фасул, 1 глава лук, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден отцеждаме и го сваряваме в подсолена вода заедно с нарязания на филийки лук. Отделно нарязваме ребрата на порции, поръсваме с червения пипер, заливаме с гореща вода и варим на умерен огън, докато месото омекне. Прибавяме сварения фасул и варим още 10-15 мин на слаб огън. Преди поднасяне подправяме с черен пипер.

Свинско със зрял фасул и наденици

Прoдукти: 750 г свинско месо, 5-6 с.л. свинска мас, 1 1/2ч.ч. зрял фасул, 2 глави лук, 2 наденички, 100 г сланина, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месо и го запържваме в 4-5 с.л. свинска мас, заливаме с гореща вода, посоляваме и варим почти до омекване. Отделно сваряваме фасула с 1 глава лук, нарязана на филийки и го прибавяме към месото заедно с наденичките и сланината, нарязани на кубчета. Запържваме 1 глава ситно нарязан лук с 1 с.л. свинска мас, поръсваме червения пипер и веднага сипваме в ястието. Опитваме на сол и варим още 10-15 мин на тих огън. Поднасяме ястието, поръсено с черен пипер.

Боб със свински крачета

Прoдукти: 2-3 свински крачета, 1 ч. ч. бял боб, 3 парчета бекон, 30 г масло или маргарин, 1 глава лук, целина, 1 морков, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за една нощ в студена вода. Сваряваме го и го отцеждаме. Отделно сваряваме крачетата на тих огън. След като месото омекне, го нарязваме на парченца. Ситно нарязаните лук, целина и моркови задушаваме в маслото. Зеленчуците и боба пюрираме и прибавяме към бульона с месото. Без да покриваме тенджерата, варим 20-30 минути. Поръсваме със сол и черен пипер.

Яхния от свинско месо със зрял фасул

Прoдукти: 850 г свинско месо, 300 г зрял фасул, 1-2 глави лук, 3-4 домата, 1 ч. л. червен пипер, черен пипер, джоджен, чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Предварително накиснатия във вода фасул измиваме, отново заливаме със студена и го сваряваме на тих огън. Нарязваме месото на средно големи парчета и го задушаваме заедно със ситно нарязания лук, докато се стопят тлъстините. Прибавяме червения пипер и доматите, нарязани на ситно, малко топла вода и сол на вкус. Когато месото омекне, прибавяме сварения фасул. Досоляваме ястието, ако е необходимо, и варим още няколко минути. Поръсваме със ситно нарязаните джоджен и чубрица и черен пипер и поднасяме.

Свинско рагу със зеленчуци

Прoдукти: 400 г свинско месо, 200 г зрял фасул, 200 г моркови, 200 г гъби, 300 г картофи, 150 г малки лукчета, 80 мл мазнина, 1 ч.л. картофено брашно, 1 ч.ч. бяло вино, 600 г домати, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ във вода почистения и измит фасул. На следващия ден го варим до омекване в подсолена вода. Нарязваме месото на четири порции, посоляваме, изпържваме го в сгорещената мазнина и леко го задушаваме. Прибавяме обелените лукчета и нарязаните на парченца моркови, наливаме малко топла вода и продължаваме да задушаваме. След малко прибавяме гъбите и попарените, обелени и нарязани на по-големи парчета домати, обелените и нарязани на кръгчета картофи и размитото във виното картофено брашно и задушаваме.

Свински гърди по пловдивски

Прoдукти: 600 г свински гърди, 2 ч. ч. боб, 2 с. л. доматено пюре, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Варим боба в подсолена вода, докато започне да омеква, след което подправяме с доматеното пюре, размито в малко студена вода. Нарязваме месото и го запържваме. Поръсваме с черен пипер и го прибавяме към боба. Доваряваме ястието още 1 час на умерен огън.

Касуле

Прoдукти: 400 г тлъсто свинско месо, 800 г бяло месо от пиле, 800 г пушени наденички, 1 ч.ч. зрял фасул, 2 моркова, 3 стръка целина, 1 глава лук, 1 главичка чесън, 1 ч.ч. брашно, 300 мл червено вино, 1,5 л телешки бульон, 2 с.л. горчица, 1 к.ч. ябълков оцет, 1 ч.л. розмарин, 1 ч.л. мащерка, 3 дафинови листа, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме свинското месо на малки хапки и го запържваме в сух тиган, докато си пусне мазнината. Изваждаме свинското и в останалата мазнина запържваме нарязаното на малки хапки пилешко месо, което предварително сме поръсили с черен пипер и сол и сме оваляли в брашното. Щом се запържи от всички страни, изваждаме пилешкото и в същата мазнина запържваме дребно нарязаните лук, моркови и целина, както и накиснатия и отцеден фасул. Добавяме горчицата и оцета и задушаваме още 5-6 мин. После сипваме виното и оцета, изчакваме да кипне, слагаме нарязаните колбаси и подправките, посоляваме, захлупваме и задушаваме 2 часа на тих огън (докато фасулът омекне). Накрая връшаме изпърженото свинско и пилешко месо в тенджерата, разбъркваме и поднасяме ястието топло.

Зрял фасул с кайма

Прoдукти: 300 г кайма, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 4 с.л. олио, 2 с.л. доматено пюре, 125 мл червено вино, 300 г сварен зрял фасул, 1 червена чушка, щипка лют червен пипер, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и чесъна и ги нарязваме на ситно. Почистваме чушката и я нарязваме на тънки ивички. В дълбок тиган сгорещяваме олиото и запържваме лука и чесъна. Прибавяме каймата и пържим 10 минути на умерен огън, като разбъркваме от време на време. Сипваме доматеното пюре и подправяме със сол, червен и черен пипер. наливаме виното. Отцеждаме сварения боб и го добавяме към каймата заедно с чушката. Разбъркваме и похлупваме съда. Варим ястието на тих огън 30 минути. Сервираме го с пържени картофи или картофено пюре.

Мусака със зрял боб

Прoдукти: 1 ч.ч. боб, 1 ч.л. сода бикарбонат, чубрица, джоджен, 2 глави лук, 1 морков, 1,5 к.ч. олио, 500 г кайма, червен и черен пипер, 100 г сланина или пушени гърди, 1 ч.л. доматено пюре, сол.

Нaчин на приготвяне: Изплакваме накиснатия от вечерта боб със содата. След като кипне, изхвърляме първата вода. Заливаме отново с вода и варим боба заедно със подправките и ситно нарязаните морков и 1 глава лук. По време на варенето наливаме 1/2 к.ч. олио. Отделно в 1 к.ч. олио запържваме нарязаната ситно втора глава лук. Прибавяме каймата и запържваме на умерен огън, като накрая поръсваме с червения и черния пипер и посоляваме на вкус. Добавяме и доматеното пюре, размито с 1 к.ч. топла вода. Разбъркваме и изсипваме сместа в тавичка. Добавяме отцедения сварен боб. Разбъркваме добре и нареждаме отгоре нарязаната на дълги тънки парченца сланина (пушени гърди). Печем около 1/2 час в предварително загрята фурна.

Зрял фасул с кървавица

Прoдукти: 600 г зрял фасул, 600 г кървавица, 100 г свинска мас, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме фасула със студена вода и оставяме да кисне 1 нощ. След това изливаме водата, наливаме нова и варим фасула на умерен огън, докато зърната поомекнат. Прецеждаме и прехвърляме в пръстен съд. Прибавяме наразаната кървавица, маста и малко хладка вода. Захлупваме плътно и варим на слаб огън. Към края на варенето посоляваме.

Чукан стар фасул с пръжки

Прoдукти: 500 г стар фасул, 100 г сухи пиперки, 100 г свинска мас, 400 г пръжки, 3-4 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме добре фасула и го счукваме на дребно без да го мием. След това го сипваме в пръстен съд и го заливаме със студена вода. Прибавяме ситно нарязания лук и целите червени пиперки. Захлупваме и варим на тих огън, докато се свари фасулът, след което посоляваме. Правим лека запръжка от маста и червения пипер и прибавяме към нея пръжките. Сипваме готовата запръжка при фасула, захлупваме и оставяме ястието да ври още само 5-6 мин на тих огън.

Зрял фасул със сланина

Прoдукти: 450 г сланина с кожата, сол, 450 г зрял фасул, 200 г шунка, 1 стръкче розмарин, по желание пресен, 1 с. л. мас, 1 скилидка чесън, половин глава лук, 2 с. л. ситно нарязан босилек, 2 с. л. ситно нарязан магданоз, 900 г белени домати от консерва, прясно смлян черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме фасула за 1 нощ в студена вода и го отцеждаме. Пускаме сланината във вряща вода, изчакваме да кипне, намаляме огъня и я оставяме да къкри 2-3 мин. После я изплакваме със студена вода и я нарязваме на парченца по 2-3 см. Слагаме я в кипяща подсолена вода и варим на тих огът около 1 час. Изхвърляме втори път водата, в която е вряла сланината и отново я изплакваме със студена вода Отделно слагаме фасула в голяма тенджера заедно с розмарина и нарязаната на парченца шунка, заливаме обилно с вода и кипваме. Намаляме огъня и варим до омекване на боба. После отцеждаме. В отделна тенджера слагаме маста, счукания чесъна, ситно нарязания лук, босилека и магданоза. Запържваме ги много бързо на средно силен огън и добавяме нарязаните доматите. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Оставяме зеленчуците да къкрят 20 минути преди да добавим сланината, фасула и шунката. Готвим още 10 минути и отстраняваме от огъня.

Дебърцини с фасул

Прoдукти: 1 ч. ч. сварен зрял фасул, 400 г картофи, 300 г зелен фасул, 4-5 скилидки чесън, 2 глави червен лук, 300 г дебърцини, 4 с. л. олио, 750 мл зеленчуков бульон, може от кубче, мащерка, магданоз, 80 г маслини, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеления фасул на парчета с дължина 4 см, чесъна – на половинки, лука – на едро, дебърцините – на кръгчета. В 1 с. л. сгорещено олио задушаваме дебърцините, лука и чесъна. Мащерката и обелените цели картофи варим в бульона около 10 минути. Прибавяме зеления фасул и маслините и варим още 10 минути. После сипваме в тенджерата нарязания магданоз и зрелия фасул и варим още 10 минути. Накрая подправяме с черен пипер и сол. Разбъркваме зеленчуците с дебърцините и поръсваме с останалото олио.

Зрял фасул с наденички

Прoдукти: 250 г зрял фасул, 400 г пушени наденички, 2-3 глави лук, 2-3 пиперки от туршия, 2 скилидки чесън, 2 с.л. мас, 2 с.л. доматено пюре, 1 дафинов лист, сминдух, кимион, черен и червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба в студена вода за 1 нощ. На другия ден изплакваме и го сваряваме в нова вода заедно с дафиновия лист. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в разтопената мас. Прибавяме доматеното пюре, размито в малко вода, счукания чесън и 1 щипка червен пипер. Поръсваме с кимион и сминдух и разреждаме с малко вода от фасула. Нарязваме наденичките на малки парченца, смесваме ги с отцедения фасул, наливаме запръжката и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Захлупваме и задушаваме на слаб огън до готовност. Малко преди да свалим от огъня, прибавяме нарязаните чушки от туршия.

Зрял фасул с бекон

Прoдукти: 1 ч.ч. зрял фасул, 400 г бекон, 2 глави лук, 2-3 люти чушлета, 3 с.л. олио, 2 с.л. мас, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 2 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба в студена вода за 1 нощ. На другия ден го сваряваме на тих огън заедно с 1 глава лук, олиото и 1 ч.л. червен пипер. Отцеждаме фасула, но запазваме отварата. Нарязваме другата глава лук на ситно и я запържваме в разтопената мас. Прибавяме брашното, останалия червен пипер и доматеното пюре, размито в малко вода. Разреждаме запръжката с отварата от фасула, кипваме и варим десетина минути. После я сипваме при отцедения фасул, посоляваме и прехвърляме сместа в тавичка. Нареждаме отгоре нарязания на филийки бекон, слагаме тук там цели люти чушлета и печем 30 мин в умерено загрята фурна.

Пастърма със стар фасул

Прoдукти: 400 г зрял бял фасул, 120 г пастърма, 4 домата, 1 чушка от сурова туршия, 1 ч.ч. олио, 2 глави лук, сух джоджен, 1 ч.л. червен пипер, 4 люти чушлета, магданоз, девисил, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба от вечерта. На другия ден го измиваме, заливаме го с 6 ч.ч. студена вода и го слагаме да ври. Когато заври, прибавяме ситно нарязаните лук, чушка и морков. Сипваме и част от олиото и варим около 1 час. Отделно в малко мазнина запържваме нарязаната на ивички пъстърма, прибавяме обелените и настъргани домати и червения пипер, позадушаваме малко и изсипваме сместа при боба. Прибавяме целите люти чушлета, посоляваме на вкус и варим още 30 мин. Накрая поръсваме със стрит джоджен и ситно нарязани девисил и магданоз.

Агне, пълнено с боб

Прoдукти: 1 агне, 500 г зрял боб, 1 ч.ч. олио, 3 връзки зелен лук, 1 с.л. червен пипер, 1 с.л. черен пипер, 100 г краве масло, магданоз, джоджен, тарос, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме агнето отвътре и отвън. Разцепваме бутовете и също ги посоляваме. Поръсваме вътрешността с черния пипер. Сваряваме боба и го отцеждаме. В половината от олиото задушаваме ситно нарязания лук. Щом поомекне, поръсваме червения пипер, наливаме 1 к.ч. топла вода, прибавяме отцедения боб и разбъркваме. В останалото олио запържваме ситно нарязаните вътрешности на агнето. Смесваме ги с боба и поръсваме с наситнени магданоз, джоджен и тарос. Посоляваме и разбъркваме. Пълним агнето с тази смес и зашиваме отвора. Слагаме го в голяма намаслена тава, намазваме го с маслото, наливаме 2 ч.ч. топла вода и печем в умерена фурна.

Кюфтета от кайма и зрял фасул

Прoдукти: 2 ч.ч.зрял фасул, 4-5 картофа, 2 глави лук, 300 г кайма, 2 яйца, 1 филия сух хляб /без кората/, 1 к.ч.галета, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ фасула в студена вода. На другия ден го сваряваме в подсолена вода, отцеждаме и го претриваме през цедка, като отстраняваме люспите. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги намачкваме с вилица. Прибавяме бобеното пюре, каймата, ситно нарязания лук, разбитите яйца, накиснатия и отцеден хляб. Подправяме със ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Омесваме сместа и оформяме от нея малки кюфтенца. Овалваме ги в галетата и ги изпържваме всгорещената мазнина.

Овнешки гръбнак със зрял фасул

Прoдукти: 600 г овнешки гръбнак, 1 к.ч. костен бульон, 50 г краве масло, 250 г зрял фасул, 1 морков, парче целина, 2 глави лук, връзка ароматни треви /мащерка, дафинов лист и магданоз/, 3 домата /пресни или от консерва/, 1 обелена скилидка чесън, сол.

Нaчин на приготвяне: Отстраняваме част от мазнината от овнешкия гръбнак и посоляваме. Слагаме го в малък съд, покриваме с обилно намаслена пегаментова хартия /или фолио/ и печем под похлупак в умерена фурна. След около 20 мин отстраняваме пергамента, заливаме месото с получения при печенето сос, прибавяме част от бульона и изпичаме в слаба фурна до омекване. При печенето обливаме от време на време месото със соса и добавяме бульон. Допичаме без похлупак. Отделно накисваме фасула за една нощ във вода и го сваряваме до омекване във водата, в която е киснал, като добавяме моркова, целината, чесъна, ароматните треви. Прецеждаме и посоляваме сварения фасул, а моркова, целината, чесъна и ароматните треви изваждаме. Задушаваме в разтопеното масло ситно нарязания лук, прибавяме попарените /ако са пресни/, обелени и ситно нарязани домати и ги изпържваме. Сипваме малко бульон от фасула, прибавяме фасула и соса от месото и подгряваме. Разсипваме фасула в дълбоки чинии и прибавяме предварително разделеното на порции месо.

Говеждо с боб и прясно зеле

Прoдукти: 1 кг говеждо месо, 1 по-малка зелка, 200 г зрял фасул, 2 глави лук, 2-3 с.л. олио, 1/2 с.л. брашно, 1 с.л. сол, черен пипер на зърна

Нaчин на приготвяне: Киснем боба 1 нощ в студена вода и я изхвърляме. Възвираме 2 л подсолена вода и слагаме цялата зелка, на която сме очистили само външните листа. Варим я 20 мин. Почистеното от ципите и жилите месо също слагаме цяло да се вари в подсолена вода. Когато поври, го отпенваме и слагаме нарязания на ситно лук. Прибавяме зърната черен пипер. Отцедената зелка нарязваме на тънки ивички. Рязко намаляваме огъня и слагаме зелето и фасула при месото. Наливаме мазнината и варим около 1 час. Изваждаме месото, нарязваме го на порции и го връщаме в тенджерата. Продължаваме варенето. Размиваме брашното с малко вода на гладка кашичка и го сипваме в ястието. Готвим, докато водата напълно изври. Сервираме ястието топло или студено.

Спагети с кайма и зрял боб

Прoдукти: 500 г спагети, 500 г кайма, 200 г сварен зрял фасул, 1 голяма глава лук, 3-4 скилидки чесън, 1 зелена пиперка, 1 червена пиперка, 1 люта чушка, 3-4 с.л. зехтин, 3 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. лют червен пипер, 1 ч.л. сушен риган, 1 ч.л. смлян кимион, 1 дафинов лист, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Щом стане златист, прибавяме каймата и пържим още 5-6 мин на силен огън, като разрохваме с лъжица. Прибавяме нарязаните на ивички пиперки и ситно нарязаната люта чушка. Захлупваме и задушаваме 5 мин на умерен огън. После прибавяме сварения и отцеден фасул, доматеното пюре, размито с малко вода, червения пипер и подправките. Посоляваме, доливаме малко топла вода, захлупваме и варим 30-40 мин и отцеждаме. Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги прехвърляме в голям съд. Прибавяме приготвения сос и разбъркваме. Поднасяме веднага.

Боб Екзотика

Прoдукти: 500 г свинско месо, 500 г сварен бял боб, 300 г сварен черен боб, 3 скилидки чесън, джинджифил, 1 с. л. стопено масло, 200 мл бульон, 1 ч. л. кимион, 1/2 ч. л. счукан карамфил, 2 ч. л. къри, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го изпържваме в мазнината. Прибавяме нарязания чесън, джинджифила и кърито и задушаваме още малко. Наливаме бульона. Поръсваме с останалите подправки и задушаваме още 10 минути. Добавяме двата вида сварен боб и варим още 10-15 минути.

Червен фасул по мексикански

Прoдукти: 400 г червен фасул, 2 глави лук, 1 морков, 100 г сланина, 1 ч.ч. червено вино, 1 л вода, 40 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1 дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и моркова на ситно. Нарязваме сланината на филийки и я слагаме в голяма тенджера заедно с моркова, половината от лука, дафиновия лист и ситно нарязан магданоз. Заливаме с водата и виното, кипваме и прибавяме фасула. Варим 2 часа на тих огън. Отделно сгорящяваме маслото и изпържваме в него останалия лук.Когато фасула се свари, го отцеждаме, като запазваме течността, а фасула и сланината връщаме в тенджерата. Прибавяме към запържения лук брашното и бъркаме с дървена лъжица, докато сместа стане на пяна. Тогава прибавяме бульона, който сме отцедили. Разбъркваме, кипваме и изливаме течноста при сланината и фасула. Посоляваме и варим 10 мин на слаб огън, като от време на време разбъркваме. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Чили кон карне

Прoдукти: 750 г едро смляна телешка кайма, 1-2 зелени люти чушлета, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 1 червена пиперка, 1 буркан белени домати (800 г), 400 г сварен и отцеден червен фасул, 3 с.л. зехтин, 300 мл телешки бульон, 3 с.л. доматено пюре, 1 с.л. доматено пюре, 2 ч.л. лют червен пипер, сокът от 1 лимон, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Запържваме каймата в 2 с.л. зехтин, докато покафенее. В останалия зехтин запържваме ситно нарязаните чесън и люти чушлета. Прибавяме ги към каймата, разбъркваме и задушаваме 3-4 мин на умерен огън. Последователно сипваме червения пипер, брашното, ситно нарязаните домати и доматеното пюре, размито в бульона. Посоляваме, захлупваме и задушаваме 1 час на тих огън, като от време на време разбъркваме. После прибавяме нарязаната на ивички пиперка и продължаваме да задушаваме. След 15 мин сипваме лимоновия сок и сварения и задушен фасул. Задушаваме още 15 мин, отстраняваме от огъня и поръсваме с наситнения магданоз.

Сурова наденица с боб по милански

Прoдукти: 200 г зрял боб, 400 г наденица, 500 г домати, 1 глава лук, розмарин, керевиз, 5-6 скилидки чесън, черен пипер, сол, олио.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме боба с щипка розмарин и половината чесън. Надупчваме с вилица на няколко места наденицата и я задушаваме в малко олио и собствения й сос. Отцеждаме я. В същата мазнина запържваме наситнения лук, кервиза и останалия чесън до златисто, прибавяме настърганите домати и оставяме соса да ври 15 минути. Прибавяме го към боба и наденицата и сервираме ястието топло.

Боб по португалски

Прoдукти: 500 г шарен боб, 1 голям пушен кокал с малко месо, 1 връзка корени за супа, 100 г доматено пюре, 250 г макарони, 50 г кашкавал, 2 глави лук, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба в студена вода за 1 нощ. После го сваряваме в нова вода и отцеждаме. В отделен съд варим кокала 3 пъти по 6 минути, като всеки път изхвърляме водата и наливаме нова топла вода. В 1,2 л вода сваряваме корените за купа и нарязания на филийки лук. Прецеждаме бульона. В дълбока тенджера изсипваме отцедения боб и го заливаме със зеленчуковия бульон. Прибавяме кокала и доматеното пюре, подправяме със сол и черен пипер. Готвим още малко, отделяме месото от кокала, нарязваме го на ситно и го връщаме в тенджерата. В отделен съд сваряваме макароните, отцеждаме ги и ги изсипваме към боба с месото. Разбъркваме и сипваме ястието в голяма чиния. Поднасяме го със сирене и сухо червено вино.

Боб по ирландски

Прoдукти: 1 ч. ч. зрял боб, 3 с. л. олио, 50 г бекон, 300 г обезкостено телешко месо, 1 голяма глава лук, 1 глава чесън, 2 стръка целина (зелената част), 2 моркова, 4 домата, 1 дафинов лист, 1 ч. л. кимион, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба в студена вода за 1 нощ. На другия ден го сваряваме. Нарязваме телешкото месо на кубчета, а бекона – на тънки ивички. Нарязваме лука на ситно, чесъна – на четвъртинки, а остърганите моркови – на кръгчета. Стръковете целина нарязваме на по-едри парчета, а обелените домати – на ситно. Отцеждаме боба и запазваме бульона. В отделна тенджерка сгорещяваме олиото и последователно сипваме телешкото месо, бекона, дафиновия лист, кимиона, лука, целината, чесъна и морковите. Разбъркваме и добавяме боба, доматите и водата, в която е врял боба. Разбъркваме пак и оставяме да ври на тих огън. Преди да го свалим от огъня поръсваме с черен пипер и посоляваме.

Телешко рагу с боб

Прoдукти: 500 г обезкостено телешко месо, 2 глави лук, 5-6 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 1 кубче телешки бульон, 300 г бял боб, 500 г зелен боб (може замразен), 3-4 моркова, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 50 г настърган кашкавал, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за една нощ. На другия ден го изплакваме и го сваряваме в подсолена вода, после го отцеждаме. Обелваме лука и го нарязваме на ситно. Слагаме месото в тенджера, заливаме го с 2 л вода, добавяме лука, черния пипер, дафиновия лист и натрошеното кубче бульон. Варим на умерен огън около 1 час и 40 минути. Изваждаме месото и прецеждаме бульона. Нарязваме зеления боб на парченца, а почистените моркови – на кръгчета. Възвираме отцедения булон и сипваме в него зеления боб, морковите и магданоза. Захлупваме съда и варим 25 минути. После нарязваме месото на кубчета и го връщаме в бульона заедно със сварения зрял боб. Кипваме ястието 5-6 минути. Поръсваме с настъргания кашкавал и сервираме с препечени филийки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Бебето не иcкa дa спи!

Oт 20 до 40% от децата до 3 години имат проблеми през нощта - заспиват трудно, будят се по няколко пъти, плачат и не искат да се успокоят. А здравият и спокоен сън е необходим за правилния растеж на м...

Дворът - визитната картичка на нашия дом

Как да направим нашия двор красив и уютен? Вижте съветите на ландш. арх. Росица Петрова, която е специалист по интериорно и екстериорно озеленяване, проектиране и изграждане на покривни градини, подръ...

И вие можете да отглеждате годжи бери

Въпреки че годжи бери или мерджанът, както го наричаме у нас, е познат и използван още от древността, то в началото на ХХІ век интересът към него избухна с неочаквана сила. От 2005 г. то е на мода в ...

Магнолия – как се отглежда

Магнолията принадлежи към кастата на растенията-аристократи. Малко са дърветата, които могат да повторят красотата на цветовете й в съчетание с техния неповторим аромат. Това се забелязва веднага. Но ...

Начало