Още рецепти » Апетитки

 Апетитки

Апетитка със зелени чушки

Прoдукти: 6 кг узрели домати, 6 кг зелени чушки, 2 кг люти чорбаджийски чушки, 3 глави чесън, 2 връзки магданоз; зa маринатата: 4 ч.ч. оцет, 3.5 ч.ч. захар, 3 ч.ч. олио, 1 ч.ч. сол
Нaчин на приготвяне: Обелените домати смиламе. Зелените чушки изпичаме, обелваме и нарязваме на ивички. Отрязваме дръжките на чорбаджийските чушки и ги нарязваме на парченца по 2-3 см. Наситняваме чесъна. Сваряваме доматите на гъсто пюре. Възвираме маринатата и варим в нея 15 мин чорбаджийските чушки. Прибавяме зелените чушки, доматеното пюре и чесъна и сгъстяваме. Наръсваме с магданоза. Насипваме топлата апетитка в буркани, затваряме и стерилизираме 30 мин.

Пикантна апетитка

Прoдукти: 6 кг домати, 4 кг червени чушки, 100 г люти чушки, 400 мл олио, 200 г захар, 200 мл оцет, 50 г сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка заедно с почистените люти чушлета. Попарваме доматите, обелваме ги и ги прекарваме през машинка за почистване на семената. Прибавяме ги към чушките. Сваряваме олиото, оцета, захарта, солта и няколко зърна черен пипер. Сипваме при зеленчуците и варим, докато сместа се сгъсти. Изчакваме апетитката да изстине и я разсипваме в бурканчета. Стерилизираме 20 мин.

Апетитка “Асорти”

Прoдукти: 3 кг червени чушки, 1 кг патладжани, 2 с.л. доматено пюре, 800 г ябълково пюре, 2 големи глави чесън, 3-4 люти чушки, 1 връзка магданоз, 1-2 стръка дивисил, 400 мл олио, 3 с.л. сол
Нaчин на приготвяне: Опичаме и обелваме чушките и патладжаните. Смиламе всички зеленчуци без магданоза на машинка за месо. Слагаме зеленчуците в голяма тава, прибавяме наситнения магданоз и двете пюрета, наливаме олиото, посоляваме, разбъркваме и варим или печем до сгъстяване. Насипваме апетитката в буркани, затваряме и стерилизираме 30 мин.

Апетитка от Ловешко

Прoдукти: 3 кг домати, 10-12 надупчени чушлета, 10 моркова, 2 ч.ч. оцет, 1,5 ч.ч. олио, 3/4 ч.ч. захар, дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме попарените домати и ги настъргваме. Варим ги 30 мин, след което добавяме чушлетата и настърганите моркови. Сипваме оцета, олиото и захарта и варим още 20 мин. Накрая прибавяме нарязаните на две скилидки чесън, наситнения магданоз и подправките. Посоляваме на вкус и разбъркваме. Разпределяме апетитката в бурканчета, затваряме и стерилизираме 15 мин.

Апетитка по арменски

Прoдукти: 3,5 кг червени чушки, 3 кг домати, 500 г леко лютиви чушки “Козирог”, 2 връзки магданоз, 2-3 щипки бахар, 1 щипка бял пипер, 2 1/2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет, сол
Нaчин на приготвяне: Смиламе обелените доматите и ги варим до гъста смес. Изпичаме чушките, обелваме ги и нарязваме на ситно. Приготвяме марината от олиото, оцета, захарта и сол на вкус и заливаме нарязаните люти чушлета. След малко прибавяме изпечените чушки и доматеното пюре. Поръсваме с наситнения магданоз и разбъркваме добре. Разпределяме в бурканчета, затваряме и стерилизираме 15 мин.

Апетитка с бамя

Прoдукти: 10 кг добре узрели домати, 500 г люти чорбаджийски чушки, 500 г бамя, 2 едри глави чесън, 300 мл олио, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. сол, 2 връзки магданоз, 2-3 дафинови листа, 10 зърна бахар, 20 зърна черен пипер
Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите, обелваме ги и ги смиламе. Подрязваме дръжките на чушките и ги нарязваме на парчета. Подрязваме ниско дръжките на бамята. Наситняваме чесъна. Варим доматите и чушките, докато получим средно гъста смес. Прибавяме всички останали продукти без магданоза. Варим на тих огън 30 мин. Наръсваме магданоза, разбъркваме, насипваме в топли буркани, затваряме и стерилизираме 20 мин.

Апетитка с бяла шипка

Прoдукти: 2 кг люти чушки (бяла шипка), 3 кг зелени месести чушки, 10 връзки копър, 5 връзки магданоз, 1/2 ч.ч. олио, 1/2 ч.ч. оцет, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме пиперките и лютите чушки, обелваме ги, почистваме от семките и смиламе. Към тях прибавяме нарязаните на ситно листни подправки, олиото, оцета и солта. Насипваме в бурканчета и стерилизираме 10 минути.

Апетитка с готово пюре

Прoдукти: 5 кг червени чушки, 1 кг готово доматено пюре, 500 г люти чушки, 300 мл олио, захар, сол
Нaчин на приготвяне: Опечените и обелени чушки смиламе на машинка. Прибавяме доматеното пюре и разбъркваме до еднородна смес. Сгорещяваме олиото и го наливаме в сместа. Бъркаме, докато го поеме. Подправяме със сол и захар, пак разбъркваме, насипваме в малки бурканчета, затваряме и стерилизираме 15 мин.

Апетитка с мед

Прoдукти: 12 кг чушки, 3 кг патладжани, 1,5 кг доматено пюре, сол на вкус, 5-6 люти чушки (ако не са много люти 10-12), 5-6 с.л. мед, 1 л олио, смлян черен пипер
Нaчин на приготвяне: Смиламе печените и белени чушки и патладжани и ги слагаме на огъня заедно с доматеното пюре. Бъркаме с дървена лъжица. Като се сгъсти сместа добавяме смлените люти чушки, солта, меда и олиото. Щом лютеницата хомогенизира и започне леко да се отлепя от стените, и когато лъжицата оставя следа отгоре при бъркането, поръсваме с малко черен пипер. Пълним топлата лютеница в буркани, които стерилизираме около 30-40 минути.

Апетитка с мента

Прoдукти: 7-8 кг меки домати, 4-5 глави чесън, 3 средно люти чушлета, 1 връзка магданоз, 2 стръка люта мента, 1 стрък целина, 1 стрък риган, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите, обелваме ги и ги настъргваме. Варим ги, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Щом кашата започне да се сгъстява, прибавяме чесъна, наситнените зелении и сол на вкус. След 10 мин пасираме, докато получим гладка, но рядка смес. Отделно опърляме чушлетата, обелваме ги и ги пускаме в соса. След 10 мин отново пасираме. Разсипваме апетитката в бурканчета, затваряме и стерилизираме 5-10 мин.

Заралийска апетитка

Прoдукти: 6 кг домати, 3 кг червени чушки, 1,5 кг чорбаджийски чушки, 5 глави лук, 1 връзка магданоз, олио, оцет, сол
Нaчин на приготвяне: Смиламе доматите и ги пържим до гъста смес. Изпичаме червените чушки, обелваме ги и правим на лентички или на дребни парченца. Нарязваме лука на филийки и ги изпържваме до омекване. Всичко разбъркваме добре, прибавяме нарязаните на кръгчета чорбаджийски чушки и допържваме. Посоляваме на вкус. Разпределяме апетитката в буркани, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Люти чушки в доматен сос

Прoдукти: 10 кг добре узрели домати, 500 г люти чушки, 400 мл олио, 200 мл оцет, 2 китки копър, 300 г захар, сол на вкус
Нaчин на приготвяне: Смиламе доматите и варим, докато се сгъстят. Прибавяме почистените от дръжките и надупчени люти чушки, наситнения копър, оцета, олиото, захарта и солта. Варим повторно до сгъстяване. Насипваме топлата лютеница в чисти и сухи буркани, затваряме и стерилизираме 30 мин.

Лютивка с много чесън

Прoдукти: 1 кг леко люти чушлета, 20 глави чесън, 1 бутилка оцет, 3 ч.ч. олио, 1 връзка магданоз, 1 ч.л. “Вегета”, 3 щипки индийско орехче, сол на вкус
Нaчин на приготвяне: Запичаме леко чушлетата от всички страни и ги почистваме от дръжките и семената. Смиламе ги с машинка за месо заедно с чесъна чесъна. Добавяме оцета, олиото и солта. Бъркаме, като постепенно прибавяме наситнения магданоз и подправките. Щом получим гладка смес, посоляваме на вкус и разсипваме в малки бурканчета. Затваряме с херметически капачки и съхраняваме на хладно място.

Маринована апетитка

Прoдукти: 5 кг узрели домати, 2 кг люти чушки, чесън; зa маринатата: 300 мл оцет, 300 мл олио, 100 г захар, 10-15 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 5-6 зърна бахар, сол
Нaчин на приготвяне: Попарените домати обелваме, настъргваме и сгъстяваме на сос на умерен котлон. Възвираме марината от изброените продукти и варим 10 мин лютите чушки, на които сме подрязали дръжките. Наливаме маринатата заедно с чушките в доматения сос и пак сгъстяваме. Малко преди да свалим от котлона прибавяме наситнения чесън. Насипваме апетитката в бурканчета, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Пържена апетитка

Прoдукти: 10 кг чушки, 4 кг добре узрели домати, 20 люти чушки, 2-3 глави чесън, 4 връзки магданоз, 1 л олио, сол на вкус
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме олиото. Пържим почистените от семките, измити и леко подсолени отвътре чушки. Изваждаме ги в разлата тава и ги обелваме, щом поизстинат. Попарваме доматите, обелваме ги, нарязваме ги на ситно и ги варим на умерен котлон с малко захар и сол, докато се сгъстят. В доматения сос прибавяме наситнените чесън, магданоз и люти чушлета. Подправяме със сол на вкус. Подреждаме чушките цели в буркани и ги заливаме с доматената смес. Стерилизираме 30 мин.

Тракийска апетитка

Прoдукти: 1 кг чорбаджийски чушки, 1-2 ч.ч. доматено пюре, 5-6 връзки копър, 3-4 връзки магданоз, 6-7 глави чесън, 400 г сирене, подправки; зa маринатата: 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет, 1 к.ч. захар, 1 к.ч. сол.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме сиренето през едро ренде и го смесваме с наситнените зелении. Запичаме чушките и ги смиламе на машинка. Кипваме доматеното пюре, сипваме чушките и варим, като бъркаме непрекъснато. Щом сместа се сгъсти, подправяме на вкус и оставяме да поистине. После сипваме в буркани ред доматена смес, ред сирене. Отделно смесваме продуктите за маринатата на котлона, докато се стопят захарта и солта. Изчакваме да поизстине и заливаме сместа в бурканите. Затваряме и стерилизираме 3-5 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кожените ни вещи – как да се грижим за тях

Държим те да блестят като слънце и да ухаят приятно. Всичко зависи от нас, от нашето умение да ги почистваме, съхраняваме и поддържаме. Обувките Преди да се решим на покупка, първото нещо, з...

Как се прави вино от черници?

Предварително трябва да се знае, че от 100 кг черничеви плодове могат да се получат около 70 л вино. Необходими са добре узрели черници, независимо дали са бели или черни, смачкват се в съд. Понеже съ...

Бамбукът в интериора

Бамбукът е изключително, екологично чисто растение, бързият ръст на което (90 см в денонощие) дава възможност за получаване на 25 пъти повече суровина, отколкото от обикновена дървесина. Ограниченото ...

Черният бъз е еликсир на здравето

Чудесните целебни качества на черния бъз са познати от далечни времена. Растението представлява разклонен храст или дърво, до 3 м високо (рядко до 8-10 м), със силно развита коренова система. (Да не с...

Начало