Аерофагия, киселини, сънливост, повдигане... Тези страдания, свързани с храносмилането ни, често се дължат на лоши хранителни навици. Прекалено обилно похапване на вечеря, сандвич, нагълтан надве-натри, глупава диета за отслабване, която включва много сурови
зеленчуци или пък недостатъчно фибри - има толкова много начини да затрудним стомаха си и да му попречим да си върши работата.
Повдигане
Спохожда ни почти винаги, когато прекалим с яденето. Най-големи виновници в случая са мазнините и алкохолът.
Причините: Голямото количество погълната храна причинява спазми в стомаха и пилора. Храносмилателната система се опитва да се защити, като прави опити да изпразни стомаха.
Противодействието: Вземете някакво средство за облекчаване на храносмилането, например мезим форте.
Киселини
Лигавицата на стомаха отделя солна киселина, която разтваря погълнатите продукти. Когато дори нищожна част от нея се отправи нагоре и навлезе в хранопровода, ние изпитваме това, което сме свикнали да наричаме киселини.
Причините: Може да става въпрос за отделяне на прекомерно голямо количество киселина или за инцидентна консумация на повечко кисели храни. Някои подправки, лютият червен пипер например, алкохолът и цигарите, също могат да предизвикат появата на киселини. По подобен начин ни въздействат и яденето на крак, стресът. Трябва да помним, че аспиринът и противовъзпалителните лекарства дразнят лигавицата на стомаха, и за да избегнем неприятните последствия, да ги вземаме само по време на хранене.
Противодействието: Дъвчете дъвка за избелване на зъбите -в нея има сода бикарбонат, или пийте антиацидни препарати, но не прекалявайте с тях.
Сънливост и усещане за тежест
Много често ни се случва да клюмаме на бюрото си в първите часове на следобеда, след като сме похапнали добре преди това.
Причините: Храносмилането представлява усилие, изискващо разход на енергия. Затова и причинява известна умора, твърдят лекарите. Съвършено нормално е да ни се придреме, когато сме се наобядвали, особено ако сме яли нещо мазно и трудно за преработване.
Противодействието: Ще бъде чудесно, ако ни се удаде възможност да се излегнем за двайсетина минути. Добър ефект има и чаят от маточина.
Аерофагия
Освен храна, стомахът ни съдържа и известно количество въздух. Щом то надвиши нормата, ние се подуваме грозно и изпитваме желание да се оригнем.
Причините: Аерофагията съпътства бързото ядене, недоброто сдъвкване, пиенето на газирана вода или подсладени газирани напитки по време на хранене. Дъвченето на дъвка само влошава нещата, а има и хора, които поглъщат въздух, докато говорят.
Противодействието: Лекарите съветват склонните към пристъпи на аерофагия да вземат активен въглен, да не пият течности, докато ядат, и да не консумират зеленчуци в сурово състояние.
Наричат я още медово вино, хидромел, медов квас, медок. Известен е слаб и силен хидромел. В първия случай се използват водите от промиването на съдовете при прибиране на меда и остатъците от восъка. Т...
За древния ботаник Диоскорид неразтворените пъпки на цветето приличали на сивите делфини, които обитават Йонийско море. И той го кръстил делфиниум. Това е и днешното му ботаническо име, което използва...
Намаленият слух създава сериозни проблеми на страдащите в ежедневните им социални контакти и на трудоспособността им независимо от професията. Причините за намаляването на слуха са многобройни. Пред...
Виенски шницел Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене, Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не трябва...