Още рецепти » Удивителни кактуси растат в Монако

 Удивителни кактуси растат в Монако

Приказната екзотична градина на Монако, една от туристическите атракции на града, е разположена на отвесните скали над самия град с изглед към прекрасния средиземноморски залив. Посетителят не само се наслаждава на стотиците кактуси и различни средиземноморски растения с рядко срещани размери. Гледката към Монако, Монте Карло и залива е просто зашеметяваща. В ясен ден погледът на посетителите се простира до Италия. Мястото е подходящо за разходка и отмора под удивителните кактусови дървета.

Тази великолепна екзотична градина е изградена по идея на Огустин Гасто, един от градинарите на Монако, и с инициативата на принц Албер I през 1933 година. Много от кактусите и различните екзотичните растения са пренесени тук от колекция, датираща от 1895 година. Градината съдържа повече от 1000 вида кактуси и други видове сукуленти. Много от тях посетителят е виждал или ще види и на други места. Но това, което отличава градината на Монако от всяка друга екзотична градина е зрялата възраст на всички растения. Залесената площ е 3 дка и е разположена на стръмния ръб на скалата, надвиснала над залива и Монако. Растенията са посадени в скалата по начин, който изглежда напълно естествен и с течение на времето и възрастта те са се разпространили и наголемели до невероятни размери. Посетителят има възможност да види много растения, които обикновено е наблюдавал засадени в малки саксии, а тук те са израсли и достигнали големината на дървета.

Градината е организирана по оригинален и много интересен начин

Входът й е на върха на платото. Каменни алеи се спускат полегато и отвеждат посетителя към различните кътчета. Стръмни тесни стълбища съединяват отделните нива. Разходката из лабиринта на градината си заслужава. Посетителят едновременно е впечатлен от невероятните екзотични растения, които са разкриват пред погледа му, от естетиката на оформянето им и от уникалността на гледката, която се разкрива към морската шир.
На самия вход на градината расте бяло копринено дърво (Chorisia insignis). През лятото то се обкичва с екзотични красиви цветове и е добре известно със своите шипове, които покриват не само стъблото му, но е неговите клони.
Тук на едно място да са събрани различни видове, които могат да устоят на доста сурови климатични условия. Сукулентните растения са развили няколко вида приспособления към сухия климат, най-ефектен от които е наличието на видоизменени органи, като листа или стъбла. Тези видоизменени органи съхраняват запаси от вода. Известно е че кактусите като сукуленти са добре приспособени за живот в неблагоприятните райони на сухия и горещия климат, където валежите са толкова оскъдни, че понякога са събитие за повече от една година. Листата им са се превърнали в бодли, които освен че са престанали да изпаряват, защитават растението от животни, търсещи вода. Фотосинтезата се осъществява от разрасналите се и удебелени зелени стъбла, които служат и за складиране на вода.

Растителните видове, представени в градината на Монако, идват от няколко далечен сухи зони. Кактусите и агавето са пренесени от югозападните райони на САЩ, Мексико и Централна и Южна Америка. Другите сукулентни растения са донесени от Южна и Източна Африка, от Арабския полуостров. Въпреки своите необикновени форми, това са растения като всички останали, които редовно цъфтят и дават плодове. Растенията в градината цъфтят почти през цялата година в зависимост от произхода им и от биологически предопределения период на цъфтеж за отделния вид. Алоето и африканските екзотични растения цъфтят през зимата, а кактусите – през пролетта и лятото. Противно на популярните вярвания, че кактусите разцъфват вечерно време, много малко от отглежданите тук видове цъфтят през нощта. Доста видове кактуси показват големите си пъстри цветове през целия ден.

Тук растат най-старите кактуси в Европа

Посетителят може да открие вълнести кактуси от Южна Америка, причудливи гигантски „бодливи круши”, алое и агаве. Екипът от градинари полага огромни усилия да даде възможност на тези изключително редки растения да се възпроизвеждат.
След разходката посетителят може да се отбие и в голямата пещера, разположена в дъното на градината. Тази пещера е интересна със своите сталактити и сталагмити. Тук е разположен антропологичния музей с археологически останки, намерени в княжеството. Ако разходката е вдъхновила желанието за създаване на собствена екзотична градина, посетителят може да закупи кактуси и различни други сукуленти за своята градина.

Автор: Катя Игнатова

Представяме Ви:

Как да засилим действието на антибиотиците

Когато се разболеем, ние обикновено се хващаме за антибиотиците или други медикаменти, за да свалим температурата. Щом това стане, се успокояваме и смятаме, че сме оздравели. Възпалителният процес оба...

Грешат ли нашите баби?

Не пий студена вода, не чети в тъмното, не сядай на студения камък... Много често в своите постъпки ние се ръководим не от собственото си мнение или от простата логика, а от дълбоко вкоренени в съзнан...

Освежете жилището с декоративни лепенки

Цветята са неотменна част от нашия дом и неговата украса. Става дума не само за живи цветя, а и за цветни шарки, орнаменти, рисунки и фотографии, които в последно време присъстват практически във всич...

Десерти с кайсии

Сладкиш с кайсии Прoдукти: 250 г краве масло, 250 г пудра захар, 4 яйца, 2 ч.ч. брашно, 500 г кайсии Разбиваме маслото и пудрата захар в продължение на 20 мин с миксер. Прибавяме жълтъците и п...

Начало