Ресторант Крим е знаково заведение за столичани. Разположен е в самото сърце на града и има богата история. Както в миналото, така и сега той е притегателен център за софийската бохема. Редовни посетители са били и днес продължават да бъдат известни наши писатели, художници, артисти, музиканти. В него са се веселили и чужди звезди като Орнела Мути, Катрин Деньов, Кшищов Зануси, Никита Михалков, Андрей Кончаловски, Морган Фрийман, Клод Брасьор.
Сградата е истински архитектурен шедьовър. Бившият министър председател Теодор Теодоров, виден русофил и общественик, получава правото за строеж през 1909 година. Къщата е изградена на следващата година и е сред най-красивите в София. Времето е оставило непокъстнати богато украсената фасада с оригиналните архитектурни орнаменти и фантастичната зелена градина. През 1940 година къщата е поделена между трима наследници на Теодоров и е преустроена вътрешно. Сградата е използвана известно време от Междусъюзническата комисия, след това става руски круб, а в последствие ресторант.
Домът на ресторант Крим, известен в близкото минало като Руски клуб, е архитектурен паметник с местно значение.
Обстановката е спокойна, уютна, салоните просторни, мебелировката е от естествени материали. Първият етаж се състои от салон с действаща камина и зимна градина. Вторият етаж има два елегантни салона, които осигуряват дискретност и са подходящи за бизнес срещи. Третият етаж е мястото, където можете да се почерпите с приятели, да отбележите рожден ден или други празници. Обстановката е вдъхновена от културата на Ориента.
Лятната градина е потънала в естествена зеленина и е предпочитано място през топлите месеци.
В ресторанта се предлага изискана европейска кухня
със средиземноморски акценти. В менюто присъстват и традиционни български ястия. Гостите могат да опитат прясна риба от Гърция. Всичко се приготвя на място от италианския готвач Джовани Порку и неговия екип.
Тортино от ципура с карамелизиран червен лук
Прoдукти:
500 г ципура - филетирана
60 мл бяло вино
5 г чесън
10 г розмарин
20 мл зехтин
30 мл сметана
***
120 г червен лук
30 мл балсамиков оцет
10 мл зехтин
20 мл мед
2 г сол
***
1 бр. тигрова скарида
Нaчин на приготвяне:
1. В тиган се запържва ципурата с чесъна, зехтина (20 мл) и розмарина.
2. След леко запържване (около 2 минути) се добавя бялото вино, а малко след това и солта.
3. Когато рибата е готова, се вади от тигана и нарязва на малки парчета(късчета).
4. След това се връща в тигана и към нея се добавя сметаната, с която се оставя да се задуши за още 1-2 минути.
5. Във втори тиган се запържва нарязания на тънки шайби червен лук, заедно със зехтин (10 мл) и щипка сол.
6. След като лукът омекне, се добавя балсамиковия оцет и накрая меда.
7. В трети тиган се запържва (на силно загрят котлон), с малко зехтин, почистената от опашката тигрова скарида около 3 минути от всяка страна.
8. Сервира се с ринг (с диаметър – 4-5 см.) в средата на чиния. Първият пласт е с карамелизирания червен лук, втория пласт се състои от сместа с ципурата и най-отгоре се гарнира със стрък розмарин и тигровата скарида.
9. Чинията може да се декорира с капки балсамикова редукция.
Настъпи моментът да настаните двугодишните цветя на постоянното им място. Техните семена се засяват през втората половина на лятото и до есента за разсада се полагат много грижи. От септември до късн...
Въпреки че годжи бери или мерджанът, както го наричаме у нас, е познат и използван още от древността, то в началото на ХХІ век интересът към него избухна с неочаквана сила. От десет години то е на мо...
Моравата винаги изисква повишено внимание, а през есента – особено, тъй като трябва да се подготви за зимата. Опадалите листа, като одеяло покриват моравата и затрудняват достъпа на светлина до трев...
При избора на стайни растения на първо място се ориентирайте по собственото си чувство. Някои на пръв поглед безобидни растения могат да събират енергията ви и дори да предизвикват различни заболявани...