Още рецепти » Ресторант Крим ви прави истински щастливи

 Ресторант Крим ви прави истински щастливи

Ресторант Крим е знаково заведение за столичани. Разположен е в самото сърце на града и има богата история. Както в миналото, така и сега той е притегателен център за софийската бохема. Редовни посетители са били и днес продължават да бъдат известни наши писатели, художници, артисти, музиканти. В него са се веселили и чужди звезди като Орнела Мути, Катрин Деньов, Кшищов Зануси, Никита Михалков, Андрей Кончаловски, Морган Фрийман, Клод Брасьор.
Сградата е истински архитектурен шедьовър. Бившият министър председател Теодор Теодоров, виден русофил и общественик, получава правото за строеж през 1909 година. Къщата е изградена на следващата година и е сред най-красивите в София. Времето е оставило непокъстнати богато украсената фасада с оригиналните архитектурни орнаменти и фантастичната зелена градина. През 1940 година къщата е поделена между трима наследници на Теодоров и е преустроена вътрешно. Сградата е използвана известно време от Междусъюзническата комисия, след това става руски круб, а в последствие ресторант.

Домът на ресторант Крим, известен в близкото минало като Руски клуб, е архитектурен паметник с местно значение.
Обстановката е спокойна, уютна, салоните просторни, мебелировката е от естествени материали. Първият етаж се състои от салон с действаща камина и зимна градина. Вторият етаж има два елегантни салона, които осигуряват дискретност и са подходящи за бизнес срещи. Третият етаж е мястото, където можете да се почерпите с приятели, да отбележите рожден ден или други празници. Обстановката е вдъхновена от културата на Ориента.
Лятната градина е потънала в естествена зеленина и е предпочитано място през топлите месеци.
В ресторанта се предлага изискана европейска кухня
със средиземноморски акценти. В менюто присъстват и традиционни български ястия. Гостите могат да опитат прясна риба от Гърция. Всичко се приготвя на място от италианския готвач Джовани Порку и неговия екип.


Тортино от ципура с карамелизиран червен лук

Прoдукти:
500 г ципура - филетирана
60 мл бяло вино
5 г чесън
10 г розмарин
20 мл зехтин
30 мл сметана
***
120 г червен лук
30 мл балсамиков оцет
10 мл зехтин
20 мл мед
2 г сол
***
1 бр. тигрова скарида

Нaчин на приготвяне:
1. В тиган се запържва ципурата с чесъна, зехтина (20 мл) и розмарина.
2. След леко запържване (около 2 минути) се добавя бялото вино, а малко след това и солта.
3. Когато рибата е готова, се вади от тигана и нарязва на малки парчета(късчета).
4. След това се връща в тигана и към нея се добавя сметаната, с която се оставя да се задуши за още 1-2 минути.
5. Във втори тиган се запържва нарязания на тънки шайби червен лук, заедно със зехтин (10 мл) и щипка сол.
6. След като лукът омекне, се добавя балсамиковия оцет и накрая меда.
7. В трети тиган се запържва (на силно загрят котлон), с малко зехтин, почистената от опашката тигрова скарида около 3 минути от всяка страна.
8. Сервира се с ринг (с диаметър – 4-5 см.) в средата на чиния. Първият пласт е с карамелизирания червен лук, втория пласт се състои от сместа с ципурата и най-отгоре се гарнира със стрък розмарин и тигровата скарида.
9. Чинията може да се декорира с капки балсамикова редукция.

Автор: Снежана Кънева

Представяме Ви:

Бамбукът в интериора

Бамбукът е изключително, екологично чисто растение, бързият ръст на което (90 см в денонощие) дава възможност за получаване на 25 пъти повече суровина, отколкото от обикновена дървесина. Ограниченото ...

Народни лекове срещу сенна хрема

Сенната хрема е едно от най-честите заболявания на дихателните пътища. Появява се през пролетта и лятото и причинител е прашецът от цветята и дърветата, попаднал в носа. Значение имат и вдишването на ...

Направете си сладко от бели череши

За да направите сладко от бели череши, са ви необходими: 1 кг череши, 800 г захар, 1 каф.л. лимонена киселина, 1 клонче индрише. Почистете черешите от костилките и ги сложете в съда, в който ще ги в...

Пазете очите си!

Непрекъснато подложени на външни агресии, очите ни приличат на деликатен механизъм, към който трябва да се отнасяме много внимателно. Как да ги предпазваме и лекуваме, кога да потърсим компетентна пом...

Начало