Още рецепти » Божествената Флоренция

 Божествената Флоренция

Старинни улици, красиви площади, многобройни галерии, разкошни градини, възхитителни църкви – всичко това прави Флоренция най-титулования и най-посещаван град в Италия. Невъзможно е да посетиш Флоренция, да се разходиш по живописните улици, да се потопиш в неповторимата атмосфера на музеите, да поседиш в уютните ресторанчета и да не се влюбиш завинаги в този забележителен град.

Малко история

Основана през 59 г пр.н.е. на мястото на малко етруско селище, Флоренция се превръща през Средновековието в независим град-държава и бързо набира мощ благодарение на тъкачеството и банковото дело. Управляван в продължение на няколко века от просветения и напредничав род на Медичите градът се превръща в уникална люлка на блестящи творения на литературата, философията и изкуството. Благодарение на щедрата подкрепа на рода в лицето на Козимо Медичи и Лоренцо Великолепни учени и художници създават във Флоренция най-великите произведения на европейското Възраждане.
Днес градът отново се радва на благоденствие и огромни печалби, идващи от туризма и все така развитата текстилна промишленост.

PIAZZA DEL DUOMO

Площад Дуомо е религиозното сърце на Флоренция. Най-забележителното творение тук е катедралата Санта Мария дел Фиоре (Дуомо), чийто изумителен купол – дело на Брунелески, се извисява над целия град. Вътрешноста на купола е изографисана със забележителния стенопис на Вазари – Страшният съд. Непосредствено до катедралата се намира кулата-камбанария, чийто основи са поставени от великия Джото. Отпред в сянката на Дуомото се е сгушил Баптистерият – най-старата сграда във Флоренция, украсен с Вратите на Рая – уникалното творение на Гиберти. Някои от множеството произведения на изкуството, създадени през годините за тези сгради, са преместени и се пазят в четвъртата важна съставна част на площада – Музеят към катедралното хранилище, разположен зад църквата.

PIAZZA DELLA SIGNORIA

Ако площад Дуомо е религиозното сърце, то вторият голям площад в града – Синьория, открай време е управленското средище във Флоренция. Над площада се издига приличащият на крепост Палацо Векио (Palazzo Vecchio). В него в продължение на седем века е заседавала градската управа. Въпреки че и днес в двореца се помещава Градският съвет, той е отворен за посетители. Непосредствено до двореца се намира Уфици – най-прочутият музей във Флоренция, а пред Уфици – музеят на открито Лоджия Ланци (Loggia dei Lanzi). Сред множеството статуи, подслонени под лоджията, най-известна е Персей на Бенвенуто Челини. Целият площат е осеян с великолепни статуи, а по края са се сгушили привлекателни ресторантчета. Точно срещу Палацо Векио е разпростряло масите си Ривойре – най-изисканото кафене във Флоренция.

Галерия УФИЦИ (GALLERIA DEGLI UFFIZI)

„Велик” е доста изтъркано понятие в Италия при наличието на безброй исторически и културни забележителности. В случая с Уфици обаче дори това понятие не е достатъчно силно, за да изрази достойствата на този великолепен музей, събрал в себе си най-красивите ренесансови картини в света. Тук са представени всички известни имена в италианската живопис – не само ренесансови майстори, но и художници, работили в разгара на по-ранното Средновековие, на Барока и Маниеризма. Има и тввворби на художниццци от много други европейски страни, най-вече от Холандия, Испания и Германия.
Най-известните картини: Пролет и Раждането на Венера от Ботичели, Благовещение и Поклонението на влъхвите от Леонардо да Винчи, Светото семейство на Микеланджело, Венера Урбинска на Тициан.

Национален музей БАРДЖЕЛО (BARGELLO)

Колекцията от ренесансови и готически скулптури в Барджело е сред най-богатите в Италия, като отстъпва само на Уфици. Музеят се казва така, заради сградата, в която се намира. Палацо Барджело е построен през 1255 г. и е използван за седалище на градоначалника.

Църквата САНТА КРОЧЕ (SANTA CROCE)

Санта Кроче е най-изумителната флорентинска църква. Тя е не само художествено светилище със стенописите на Джото и други известни художници, но и гробница на 270 от най-именитите граждани на Флоренция, сред които Галилео Галилей, Микеланджело и Макиевели. В покритите галерии в съседство се намира Параклисът на Паци, в който преди е заседавало църковното настоятелство. Този параклис се смята за едно от най-съвършените творения на ранния Ренесанс.

Галерия на Академията (Galleria dell’Accademia)

Само Уфици е по-посещаван музей от Галерията на Академията. Тук се събират тълпи от туристи искащи да видят най-прочутата от всички ренесансови скулптури – Давид на Микеланджело. Сградата, където се пази статуята е построена от великия херцок Пиетро Леополдо I за колекция флорентински картини и скулптури, чиято цел е да служат като учебно помагало на студентите в Художествената Академия.

PONTE VECCHIO

Този мост е сред най-сниманите места във Флоренция. В сегашния си вид е построен през 1345 г. и тогава е дал подслон на дюкяните на рибари и месари, които били привлечени от възможността да изхвърлят боклуците си направо в реката. След това на моста се настанили кожарите, които киснели кожите направо в реката преди да ги ощавят. През 1593 г. великият херцог Фердинандо I разгонил от моста тези занаятчии и отдал дюкяните под наем на 50 бижутери и златари. Техните потомци и до днес подържат на моста красивите и много скъпи магазини. В средата на Понте Векио се издига бюстът на Бенвенуто Челини – може би най-прочутия флорентински златар.

PALAZZO PITTI

Малко дворци са така величествени както Палацо Пити. Той е започнат през 1460 г от банкерския род Пити, но начинанието се оказало толкова скъпо, че през 1549 г родът е бил принуден да се раздели с творението си. Купил го Козимо I и продължил да го разширява. Днес в двореца има няколко музея, сред които най-значима е Палатинската галерия (Galleria Palatina), където е изложена голяма част от колекцията с произведения на изкуството на Медичите.
Зад Палацо Пити се намира най-големият парк във Флоренция – Боболи (Giardino di Boboli). Изграждането на парка започнало през 1549 г. от Козимо I, а за посещения е отворен през 1766 г. Красиво подредените градини, алеи и фонтани, многобройните дървета, пищната зеленина го правят приятно място за почивка след дългите обиколки из необикновената Флоренция.

Автор: Александра Атанасова

Представяме Ви:

ДА РАЗГЛЕДАМЕ ПАРИЖ ЗА 5 ДНИ

Най-добрият начин да опознаете Париж е да го обходите пеша. Ето защо ви предлагаме 5 пешеходни маршрута, които минават през най-важните забележителности на този приказен град. Екипирайте се с подходящ...

ШАМБОР - прекрасният замък на Франсоа I

Мнозина определят Шамбор като най-красивия замък във Франция. Този замък е предизвиквал възхищението на не едно и две европейски величия. Замислен като обикновена ловна хижа Шамбор се превръща в монум...

Консервиране на риба

Маринована риба За мариноване са подходящи почти всички видове риба. Слагаме почистената от вътрешностите и люспите (ако има такива) прясна риба за 30 мин в саламура, приготвена от вода и сол в с...

Замъкът Виландри – ювелирни мотиви

Уникалните ренесансови градини на замъка Виландри, често оприличавани с ювелирното изкуство на гоблена, са сред най-впечатляващите във Франция и в света. Всяка година стотици посетители от март до ное...

Начало