Кулинарни рецепти » Лют ориз с кисело мляко

 Лют ориз с кисело мляко

Продукти: (за 4 порции)

• 350 г ориз
• 1-2 с.л. олио
• половин кофичка кисело мляко
• 2 с.л. краве масло
• 1 ч.л. синапено семе
• 2 пресни люти чушки
• 1/2 ч.л. семена от копър
• 1/2 ч.л. смлян джинджифил
• 2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Сгорещяваме мазнината, пускаме в нея синапените семена и веднага захлупваме. Когато семената спрат да пукат и подскачат, прибавяме ситно нарязаните люти чушки, джинджифила и семената от копър. Разбъркваме леко и прибавяме ориза. Бъркаме още 1-2 мин, докато оризът се запържи и стане прозрачен.

Доливаме 4 ч.ч. топла вода, посоляваме, разбъркваме и изчакваме ястието да заври. Захлупваме, намаляваме огъня до минимум и задушаваме 20 мин, без да отхлупваме и да разбъркваме. Няколко минути преди да отстраним от огъня, прибавяме киселото мляко и маслото и разбъркваме енергично.

Захлупваме отново и задушаваме още 5-6 мин, докато оризът попие напълно течността. После отхлупваме и оставяме ястието да ври 2-3 мин без похлупак, за да се изпари излишната влага.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Пилешка дроб сарма

Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...

Раклети

Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...

Домашна сливенска лютеница

Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...

Начало