Кулинарни рецепти » Бабиният козунак

 Бабиният козунак

Продукти:

• 1 кг брашно
• 6 яйца
• 300 г захар
• 200 мл прясно мляко
• 200 г краве масло
• кората и сока на половин лимон
• 20 г мая
• сол
• стафиди и бадеми (по желание)

Начин на приготвяне:

Маята разкисваме в малко мляко с по 1 щипка сол и захар, разбъркваме с малко брашно и оставяме на топло да втаса.

Брашното пресяваме и правим на венец. Яйцата разбиваме и прибавяме към брашното. Прибавяме и половината от разтопеното масло. Постепенно прибавяме млякото и захарта, втасалата мая, малко сол, кората и сока на половината лимон.

Тестото замесваме, докато поеме всичкото брашно и след това измесваме като прибавим и останалото масло. Тестото трябва да стане гладко и да започне да пуска мехурчета. Завиваме го и оставяме да втаса.

Когато е готово, поставяме в предварително намазани с масло форми. Може да сплетем плитка. По желание поръсваме със стафиди, които леко притискаме. Оставя се пак да втаса.

После намазваме с разбит жълтък и поръсваме със захар, може да набодем с бадеми по желание. Печем в умерено загрята фурна.

Автор: Сийка Радулова

Представяме Ви:

Печени свински джоланчета

Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...

Байганети със сирене

Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...

Лучник с пиле

Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...

Козуначени соленки

Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...

Начало