Кулинарни рецепти » Доматена терина с босилек и сирене

 Доматена терина с босилек и сирене

Продукти:

• 1 кг домати
• 600 г краве сирене
• по 2 печени и белени чушки – зелени и червени
• по 6 маслини – зелени и черни
• 2 малки патладжана
• 3 сварени яйчни белтъка
• 1 стрък зелен лук
• 2 стръка копър
• 2-3 стръка босилек
• 1 ч.л. нарязана мащерка
• 3 скилидки чесън
• 18-20 г желатин
• 100 мл ароматизирано олио или зехтин
• подправки на вкус

Начин на приготвяне:

Обелваме доматите и ги нарязваме на филийки. Отстраняваме, доколкото можем, семките и редим върху решето, като отдолу слагаме тавичка, за да събира оттичащия се сок.

Нарязваме патладжаните по дължина и ги оставяме 30 мин да се отцеждат. Измиваме ги неколкократно с подсолена вода и после ги изпичаме от двете страни в тавичка с малко мазнина.

Наситняваме лука, чесъна и зелениите. Чушките срязваме и правим правоъгълничета, а това, което остава от тях, накълцваме и смесваме с натрошеното сирене и половината зелении. Отстраняваме костилките на маслините и режем зелени и черни ивички.

Яйчните белтъци настъргваме на едро ренде, а желатина разтваряме във вода, като го оставяме да кисне 15-20 мин, за да набъбне. После го прибавяме към отцедения доматен сок, наливаме вода и варим на водна баня.

Навлажняваме дъното на продълговата тясна форма и го покриваме с хартия. Редим последователни пластове от патладжанените ленти, зелениите, сиренето и т.н. Между пластовите ръсим желираща смес. Завършваме с доматените колелца, поръсени с белтъци и зелении.

Оставяме терината да престои 1 нощ в хладилник. На следващия ден я поднасяме, нарязана на филийки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Спаначени кюфтета

Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...

Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...

Зрял фасул с целина

Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...

Картофена лазаня

Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...

Начало