Кулинарни рецепти » Гръцка грис халва

 Гръцка грис халва

Продукти:

• 4 ч.ч. вода
• 3 ч.ч. захар
• 2 ч.ч. грис
• 1 ч.ч. зехтин
• 1/2 ч.ч. семе от пиния /кедрово семе или друг заместител/
• 1/2 ч.ч. бели стафиди
• 1/2 ч.ч. обелени бадеми
• 1/2 ч.ч. лимонов сок
• 1/2 ч.ч. орехови ядки
• 1 ч.л. канела или настъргана кора от лимон или портокал

Начин на приготвяне:

Варим захарта с водата на среден огън 10-15 минути, докато се посгъсти сиропа. Подправяме с аромати, като количествата можем да регулираме по наш вкус.

Запичаме в сух тиган бадемите и кедровото семе, което можем да заменим с маково /тиганчето покриваме с капак/.

В голяма тенджера загряваме зехтина и на тънка струйка започваме да прибавяме гриса, бъркайки непрекъснато с дървена лъжица. Пържим до покафеняване и прибавяме препечените орехови ядки и стафидите и разбъркваме леко. След това ароматизираме и при непрекъснато бъркане изсипваме горещия сироп, докато се поеме напълно и сместа стане гладка, гъста и плътна.

Отстраняваме от огъня, изсипваме в тавичка и заглаждаме, а по-късно нарязваме. По желание отгоре наръсваме със смлени орехови ядки, кокосови стърготини, канела или ситно натрошена карамелизирана захар.

Автор: Радина Стоева

Представяме Ви:

Пиле по персийски

Продукти: • 500 г обезкостено пилешко месо • 6 с.л. царевично брашно • 2 с.л. пшенично брашно • 1 ч.ч. пилешки бульон • 1 лимон За соса: • 50 г захар • 1 щипка сол • 2 ч.л...

Мариновани рибки

Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...

Мусака от чушки

Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...

Панирани свински котлети

Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...

Начало