Продукти:
• 150 г брашно
• 75 г масло или мас
• 1 щипка сол
• 250 г шунка
• 2 ч.ч. прясно мляко
• 3 яйца
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Брашното, солта и маслото, нарязано на парченца, трием между дланите на ръцете, докато се превърнат в зърнеста маса. Прибавяме 1/2 ч.ч. вода и месим енергично.
Полученото тесто оформяме на топка, сплескваме с дланта на ръката и отново овалваме на топка. Това повтаряме три пъти, след което оставяме тестото да почива на студено.
Нарязваме шунката на парченца и в дълбок съд разбиваме яйцата заедно с млякото, солта и черния пипер.
Разточваме тестото на кора, дебела 3 мм, слагаме в тавичка с диаметър около 20 см, надупчваме с вилица до дъното, поръсваме с парченца от шунката и заливаме със сместа от яйцата и млякото.
Баницата печем около 30 минути в силна фурна и сервираме топла.
Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...
Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...