Продукти: (за 4 порции)
• 1 кг патладжани
• 150 г орехови ядки
• 1 глава лук
• 2-3 скилидки чесън
• 1 малка червена чушка
• 3-4 с.л. оцет
• магданоз, копър, сол
Продукти за соса "Сацибели":
• 450 г орехови ядки
• 250 г лук
• 200 мл оцет
• 25 г чесън
• 50 г мента и магданоз
• 1 г червен пипер
• 500 мл бульон или вода
• 20 г сол
Начин на приготвяне:
Измиваме патладжаните, изрязваме от двете им страни капачета, правим дълбок прорез по дължина и ги пускаме за 5 мин в кипяща вода. Изваждаме ги и оставяме да се отцеждат 30-40 мин, затиснати с тежест.
Счукваме ореховите ядки, прибавяме ситно нарязаните лук, чесън, чушка, магданоз и копър. Разбъркваме добре, посоляваме и разреждаме с оцета.
С тази плънка пълним патладжаните. Подреждаме ги в подходящ съд, заливаме ги със соса "Сацибели" и ги държим на хладно 2-3 дни.
Сос "Сацибели" приготвяме по следния начин: Счукваме ореховите ядки и ги разреждаме с оцета. Добавяме бульона, смления лук, счукания чесън, червения пипер и стритите магданоз и мента. Посоляваме и разбъркваме добре.
Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...
Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...
Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...