Продукти:
• 1 ч.ч. брашно
• 2/3 пакетче краве масло
• 2-3 с.л. вода
• 1 яйце
• сол
За плънката:
• 600 г печено месо от пуйка
• 500 мл прясно мляко
• 4 с.л. ситно нарязана целина
• 150 г гъби
• половин пакетче краве масло
• 4 с.л. брашно
• сол
Начин на приготвяне:
Почистваме гъбите и ги изпържваме в малко мазнина, след което ги нарязваме на парченца. Нарязваме месото на ситни късчета.
Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното за плънката. Постепенно разреждаме с прясното мляко, посоляваме на вкус и варим няколко минути. Прибавяме гъбите, месото и целината. Посоляваме на вкус и бъркаме сместа върху огъня, докато получим гъста плънка.
Разбиваме маслото за тестото на пяна. Сипваме брашното, водата и сол на вкус. Омесваме маслено тесто.
Покриваме дъното на намаслена тавичка с 2/3 от омесеното тесто. Отгоре разстиламе приготвената плънка. От останалото тесто разточваме кора с формата на тавата и покриваме с нея плънката. Притискаме плътно краищата на тестото.
Намазваме отгоре с разбитото яйце. Печем в началото 10-15 мин в много гореща фурна, а след това допичаме в слаба фурна.
Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...
Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...
Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...