Кулинарни рецепти » Напитки » Нектари, сокове, сиропи

Напитки:

Сироп от глухарче

Продукти: • 5 ч. ч. цветове от глухарче • 1 кг захар • 1 л вода • 1 ч. л. лимонена киселина Начин на приготвяне: Измиваме добре цветовете, накисваме ги във водата и ги оставяме да пренощуват. Прецеждаме. Добавяме захарта и варим на тих огън. Накрая, ко...

Сироп от грозде и дюли

Продукти: • 2 кг дюли • 1 л гроздов сок • 1,5 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Нарязваме дюлите на резенчета. Наливаме, че да ги покрие и варим на слаб котлон, докато дюлите омекнат. Прецеждаме сока през марля. Прибавяме гроздовия сок ...

Сироп от диви ягоди

Продукти: • на 2 кг ягоди - 1 кг захар и 1 ч.л. лимонена киселина Начин на приготвяне: Поръсваме ягодите със захарта и ги оставяме да престоят 1 денонощие на хладно. Намачкваме ги и прецеждаме сока през двойна марля. Прибавяме към сока 2 ч.ч. вода и варим на...

Сироп от дренки

Продукти: • 1 кг дренки • 2 кг захар • вода Начин на приготвяне: Заливаме добре узрелите дренки с вряла вода, колкото да ги покрие и варим, докато се нацепят. Прецеждаме сместа и прибавяме захарта. Варим до сгъстяване. Наливаме в топли бутилки и затварям...

Сироп от дюли

Продукти: • на 1 кг сок дюли - 2 кг захар и 1 ч.л. лимонтозу Начин на приготвяне: Изцеждаме сока от дюлите със сокоизтисквачка. Прибавяме захарта и варим на силен котлон, като 5 минути преди да го свалим от огъня прибавяме размитото в малко топла вода лимонтузу. ...

Сироп от кайсии

Продукти: • 2 кг кайсии • 2 кг захар • 1 ч.л. лимонена киселина Начин на приготвяне: Разполовяваме кайсиите и изваждаме костилките. Начукваме ядките и заедно с лимонената киселина ги добавяме към кайсиите. Разбъркваме сместта и оставяме 24 часа да престои. ...

Сироп от касис

Продукти: • 2 кг касис • 2 кг захар Начин на приготвяне: Насипваме зърната на касиса заедно със захарта в буркан така, че да запълнят 2/3 от вместимостта му. Захлупваме и държим на хладно. Щом зърната потънат в сок, отделяме го в тъмни бутилки. След това ...

Сироп от кисел трън

Продукти: • 1 ч.ч. сок от кисел трън • 1 ч.ч. захар Начин на приготвяне: Изстискваме добре сока от плодовете, добавяме захарта и варим, докато се изчисти всичката пяна. Когато сиропът изстине, го наливаме в бутилки,. Използваме за приготвянето на пикантни сосове...

Сироп от къпини

Продукти: • на 850 мл сок от къпини - 100 мл вода, 1 кг захар и 4 г лимонтузу Начин на приготвяне: Подбираме добре узрели и здрави къпини и ги пасираме. Прецеждаме сока през двоен тензух и прибавяме захарта и водата. Варим на огъня до сгъстяване, като накра...

Сироп от малини

Продукти: • 1 кг малини • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонена киселина Начин на приготвяне: Смачкваме малините и ги поръсваме със захарта. Оставяме ги в емайлиран съд за 1-2 денонощия леко да ферментират. Прецеждаме два пъти през гъста марля. Към получения сок прибав...

Сироп от малини /студен/

Продукти: • 1 кг малини • 1 кг захар • 700 мл вода • 2 ч.л. лимонена киселина Начин на приготвяне: Заливаме малините с водата и оставяме да престоят 24 часа заедно с лимонената киселина. Няколко пъти ги разбъркваме. Прецеждаме през двоен тензух, без да...

Сироп от мащерка

Продукти: • 4 ч.ч. цвят и листа от мащерка • 1,5 кг захар Начин на приготвяне: Почистваме мащерката, така че да останат само листата и цветовете. Насипваме ред мащерка, ред захар, напръскваме с малко вода, захлупваме съда и оставяме на слънце, докато захарта се ...

Сироп от мащерка с лимонов сок

Продукти: • 5-6 шепи добри цъфнали стръкове мащерка • 2-3 лимона • захар Начин на приготвяне: Заливаме изчистената мащерка с вода, колкото да я покрие. Оставяме да престои 24 часа. Прецеждаме. Прибавяме нарязаните на малки кубчета лимони и толкова захар, колко...

Сироп от млади шишарки

Продукти: • за 40 млади шишарки - 1 кг захар и 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Заливаме шишарките с вода и ги варим 10 мин след като кипне водата. Изливаме я и наливаме нова и пак варим, докато шишарките омекнат и станат светлозелени. Прецеждаме водата...

Сироп от офика

Продукти: • 100 г плодове от офика • 100 г захар • 200 мл вода Начин на приготвяне: Намачкваме добре плодовете в хаванче, заливаме ги с врящата вода и ги оставяме да киснат 4 часа. Прецеждаме и добавяме захарта. Когато тя се разтвори, наливаме в бутилки. Съхра...

Сироп от праскови

Продукти: • 1 кг праскови • 1 кг захар • 1/2 ч.л. лимонена киселина Начин на приготвяне: Отстраняваме костилките на плодовете. Ако те са сладки, ги начукваме и ги прибавяме към плодовете. Наръсваме прасковите със захарта и ги оставяме да престоят 24 часа. ...

Сироп от рози

Продукти: • цветовете на 12-18 ароматни рози • 1 л вода • 1 кг захар • 1 пакетче лимонена киселина Начин на приготвяне: Посипваме цвета от розите със захарта, водата и лимонената киселина. Оставяме да престои 24 часа, като бъркаме от време на време, докато з...

Сироп от тинтява

Продукти: • 100 г корени от синя тинтява • 1,25 л вода • 1 кг захар Начин на приготвяне: Заливаме корените на тинтявата с водата и варим 20 минути. Прецеждаме през платно. Прибавяме захарта и варим, докато се сгъсти. Този сироп е добър за анемично болни...

Сироп от трънки

Продукти: • на 1 кг плодове - 1 кг захар Начин на приготвяне: Заливаме добре узрелите трънки с 1-2 л гореща вода и ги варим докато омекнат. Оставяме ги да престоят 1 нощ на хладно и прецеждаме. Към получения сок прибавяме захарта и варим до гъстотата на сироп. ...

Сироп от френско грозде

Продукти: • на 1 л сок – 500 г захар Начин на приготвяне: Варим гроздето с много малко вода, докато се разпукат зърната. Прецеждаме сока през марля и прибавяме захарта. Варим на силен котлон 5 мин, като непрекъснато бъркаме и отпенваме. Изчакваме готовия си...

Сироп от череши

Продукти: • 3 кг череши • 2 л вода • 10 аспирина • 3 пакетчета лимонена киселина Начин на приготвяне: Измиваме черешите, почистваме ги от костилките и ги заливаме с водата, в която са разтворени аспирина и лимонената киселина. Оставяме да престоят 48 часа. ...

Сироп от ягоди

Продукти: • 2 кг ягоди • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонена киселина Начин на приготвяне: Почистените ягоди посипваме със захар на пластове. След 3 часа ги слагаме в марля над тенджера, за да се отцеди сокът. Прецедения сок варим 15 минути, добавяме лимонената...

Сироп от ягоди /суров/

Продукти: • 3 кг ягоди • 2 л вода • 1 ч.ч. лимонена киселина • захар Начин на приготвяне: Посипваме ягодите с 1 кг захар, наливаме водата и ги оставяме да престоят 48 часа. Прецеждаме ягодите през ситна марля. На 1 л сок добавяме 1,2 кг захар. Прибавяме и л...

Сок от боровинки

Продукти: • на 350 мл боровинков сок - 150 мл вода, 800 г захар и 4 г лимонена киселина Начин на приготвяне: Избирамеме добре узрели боровинки и ги намачкваме. Наръсваме със захар, захлупваме и оставяме да престоят 1 нощ. Прецеждаме през марля, подслаждаме с посоч...

назаднапред
Начало