Диетични рецепти » Всяка болест има билка в различен цвят

 Всяка болест има билка в различен цвят

Жълто и оранжево - за стомаха

Всички билки с жълти или оранжеви цветове са подходящи при заболявания на органи, които се асоциират с жълтия или оранжевия цвят. Те лекуват болести на черния дроб, жлъчката, жлъчните канали, а също така свързаните с тях системи - храносмилателна и секреторна: стомах, черва, задстомашна жлеза.

Бялото - за бъбреците

В гората растат много билки с бели цветове. Можете ли да отгатнете кой орган в човешкото тяло е бял? В случая асоциацията не е пряка. Белият цвят е цветът с изключителна чистота, а именно бъбреците играят най-важна роля в очистването на организма от шлаки.

Червеното - за сърцето

Билките с червени и розови цветове помагат при болести на кръвоносната система. Те лекуват преди всичко сърцето, съдовете, капилярите и самата кръв. Много е полезно тези растения да се използват за профилактика - за очистването на кръвоносните съдове от склеротични плаки и образуването на тромби.

Сини багри - за далака

Сред природата много билки цъфтят с красиви сини или виолетови цветове. Знаете ли кой орган в човешкото тяло съответства на тези багри? Далакът. Независимо че е малък, той има важна функция в човешкия организъм - отговаря за имунитета. Ако не работи добре, човек е обречен да стане жертва на всеки вирус. Растенията със сини цветове възстановяват функцията на далака, стабилизират работата му, повишават имунитета. Като пиете отвари и запарки от билки, цъфтящи със сини и виолетови цветове, вие може да се избавите от тези болести, които са предизвикани от замърсяване на природната среда, да не говорим за вирусните и други инфекции. Билкарите ги препоръчват дори при злокачествени заболявания.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Хранене при атония на червата

Тази болест се характеризира със забавена перисталтика и е съпроводена от запек, болки в корема, отоци, липса на апетит, натрупване на ненужни вещества в черния дроб, стомаха и другите органи. С атони...

Подправките в нашата кухня

Българската кухня е пикантна, защото се приготвя с разнообразни подправки. Според физиолозите тяхната употреба не е просто каприз или хрумване, а необходимост, повишаваща усвояването на храната и подо...

Динята - полезна и вкусна

Изборът на този плод напомня за някакъв ритуал, а всъщност си е чиста лотария. Докато не разрежем динята, ние не знаем на какво сме попаднали - на анемичен и съвършено безвкусен екземпляр или на сочно...

Незаменимите моркови

Никак не е случайно, че тези сочни кореноплоди са любимо лакомство на зайците. Те правят очите им по-силни и зорки, зъбите - остри, козината - пухкава. Повече от 2 хиляди години се отглеждат на всички...

Начало