Диетични рецепти » Копривата лекува анемия

 Копривата лекува анемия

Листата на копривата се събират от май до септември, а коренищата - от септември до ноември. Стъблата се окосяват, листата се отделят, докато растението е свежо. Коренищата се изчистват от пръстта и тънките коренчета, измиват се веднага и може с остра ножица да се нарежат. Освен прясна, копривата може да я изсушите, да я замразите или консервирате. И тогава ще я имате под ръка през цялата зима. Това растение освен витамини и микроелементи съдържа растежните ензими, които стимулират дейността на различни групи клетки в далака, черния дроб, бъбреците, половите хормони, кръвта. Тя е тонизиращо, кръвоспиращо, диуретично средство, препоръчва се на хора с анемии.

Не мийте листата преди сушене

Наредете ги нарядко върху тензух или нещампована хартия на сянка или в топло помещение, например на тавана. Корените, измити и нарязани, се изсушат в тава върху алуминиево фолио във фурната. По същия начин можете да постъпите и с листата. Температурата, обаче да не е по-висока от 40 градуса С. Ще я съхраните на тъмно и хладно място, насипана в стъклени буркани или в картонени кутии с капак. Не я слагайте в пластмасови и консервни кутии.
Сухата коприва ползвайте само една година, всъщност това е правило за всички билки.

Първо се бланшира, после – замразява

Попарете за не по-малко от 3 минути листата на копривата. След това измийте със студена течаща вода и ги отцедете. По този начин ще се запази цветът и витамините, ще се намали обемът. По-добър ще е и вкусът, тъй като горчивите вещества се отделят в горещата вода. Намаляват се и вредните микроорганизми по повърхността на растенията. Отцедената и подсушена коприва се поставя във полиетиленови пликове, те добре се затварят, надписват се и се оставят във фризера до 1 година. Готви се без размразяване.
Но може и да стерилизирате 5 минути измити копривни листа в буркани, където сте поставили една чаена лъжичка сол и вода до капака. 15 минути са достатъчни, за да стерилизирате безмесно ястие, готвено с коприва. В него обаче не бива да има нишестени продукти и яйца.

Изпитани рецепти

Запарка за чай (по Мария Требен). Една препълнена чаена лъжичка суха коприва листа се попарва с 250 мл кипяща вода 2 минути. Прецежда се, престоява половин час при стайна температура и се пие преди ядене.
Запарка за чай за цял ден. Две супени лъжици суха коприва листа се заливат с 400 мл кипяща вода. Престояват 1 час при стайна температура, прецеждат се и се доливат с вода до първоначалния обем 400мл. Пие се по 120 мл три пъти дневно преди ядене. Съхранява се в термос или в покрити чаши на най-ниското място в хладилника. Лечението продължава 20 дни. Може да се продължи, като се редуват 5 дена прием с 5 дена почивка.
Тинктура от корени. Нарязват се чисти пресни или изсушени корени, поставят се в бутилка и се заливат с 40% ракия, водка или спирт. Престоява 14 дни на топло. Прецежда се. Взема се вътрешно на капки в чай или се ползва за компреси и разтривки.
За буйна и лъскава коса. 10 шепи прясна или сушена коприва се поставят в 5 л студена вода и много бавно завира. Стои 5 минути. Може и от корени на коприва да се направи подобен разтвор.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Яйцата ни правят по-здрави и по-хубави

Приготвяни no безброй начини още от древността, философски символ на зачатието, на началото и края, яйцата са едни от най-често консумираните продукти на планетата. Нещо повече, въпреки някои опити да...

Лечебните свойства на целината

У нас целината (Apium glaveolens) е важен есенно-зимен зеленчук. Консумира се свеж, варен или изсушен, като подправка за туршии, салати, супи ястия. Семето се слага в месна кайма за ароматизиране. Н...

Фурмите са полезни за бъдещите майки

Макар и доста калорични, вкусните плодове съдържат купища полезни витамини и минерали. Освен това придават чудесен вкус и на десертите, и на пикантните сосове. Съществуват над 1500 сорта, като цветът ...

При ставни проблеми - прочистване с оризова диета

Използва се продълговат ориз, който се почиства и 1 препълнена ч.ч. от него се употребява за 1 ден. Измива се в 7 води, после за няколко часа се накисва. Сварява се по традиционния начин, не се използ...

Начало