В зависимост от вида, сорта и физиологичното състояние растенията понасят различно студа. Ледените кристали, които се образуват в клетките, понякога причиняват напълно измръзване. Но друг път не са толкова страшни. Всичко зависи от това колко са закалени растенията.
Ясните слънчеви дни при ниски положителни температури са благоприятни за закаляване, защото интензивността на фотосинтезата е сравнително голяма, дишането е слабо и в растенията се натрупват захари. Дървесните видове се закаляват, когато са в период на покой. При тях натрупаната запасна скорбяла през есента се превръща в захари. Главно те повишават концентрацията на клетъчния сок, а с това се увеличава и студоустойчивостта. Следващата фаза на закаляване започва, когато температурата се понижава от минус 5 до минус 30 градуса. Тогава продължава натрупването на защитни вещества, а растежът спира.
При всички случаи най-добре е да избирате сортове, по-издръжливи на студ. Спазването на оптималния срок за засаждане, торенето с фосфорни и калиеви торове през есента, затоплянето на почвата с натрупан сняг върху нея, мулчирането с растителни остатъци ще опазят градината от големите мразове.
Ранните оранжерийни домати се засаждат от края на септември. Почвата предварително трябва да се полее. След като изпръхне, се набраздява. Растенията се засаждат обикновено на разстояние 40-45 см едно ...
Ако някой смята, че грижите за ягодите започват през пролетта, то той греши. За ягодите опасно е измръзването, а напролет загиналите не могат да се съживят. Истина е, че ягодата, има ли снежна покрив...
Ще я познаете по подутините на стъблата. Малиновата галица(Lasioptera rubi) е дребна червена мушица, на която едва ли ще обърнете внимание. Снася яйцата си в основата на пъпките на младите леторасти. ...
Топлолюбивият зеленчук най-добре се развива и расте при 22-28 градуса. Ако температурата е под 15°С, цветовете и завръзите окапват. При силно захлаждане се появява антоцианово оцветяване на всички зел...