Ще я използвате прясна или изсушена, а ще се радвате и на приятния й аромат, който разлива през лятото в градината. Смята се, че този аромат предпазва нея и другите зеленчуци от разни листни въшки и акари. Така че няма да сгрешите, ако я отгледате.
Когато дойде времето й за засаждане, разсад може да си купите. Но решите ли сами да си го отгледате, март е времето за засяване на семената – по-рано на юг и по-късно на север. За малките нужди на домакинството разсада може да отгледате в сандъче с торопочвена смес, настанено в неотопляемо помещение. Нищо не пречи да направите и лехичка в двора, но ще трябва да я покривате с полиетиленово платно, отначало два слоя, после един, по-късно само през нощта и накрая и без него. Семената разпръснете рядко и ги покрийте с 1-1,5 см пласт торопочвена смес. Разсадът ще бъде готов през април, когато се засаждат и други зеленчуци – домати, пипер, патладжан.
Не е нужно да и отделяте самостоятелна площ. Засадете отделните растения по напоителните вади, в редовете или край лехите на другите зеленчуци. Гледайте само да бъдат добре огрявани от слънцето. Така ще натрупат повече аромат. Когато цъфтят, изрежете ги до корена и ги изсушете на сянка, ако искате да си имате тази традиционна подправка цялата зима като собствено производство.
През май, някъде по-рано, някъде по-късно, плодовете на ягодите, отглеждания по традиционния начин на открито, започват да зреят. Подготовката за този момент трябва да започне отрано. Първата грижа сл...
Ако по цялата площ картофите са поразени от мана, седмица преди изваждането им трябва да се обработят с разтвор от син камък (20 г на 10 л вода). След това стъблата се отрязват, изнасят се извън гради...
Естествената среда на кавказката райска ябълка (Diospyros lotus) са районите на Кавказ, Средна, Мала и Централна Азия, Северен Китай и Япония. Тя представлява дърво, което може да достигне височина до...
Лавандулата е голям род, който включва 28 вида многогодишни вечно зелени растения. За отглеждане в саксии се препоръчва т. нар. френска или испанска лавандула (L. stoechas), която произхожда от Средиз...