Градина » Позатопли се, засаждайте летния чесън

 Позатопли се, засаждайте летния чесън

Летният чесън се засажда още преди да е настъпила календарната пролет, през март, а даже и в края на февруари, стига времето да позволява. Почвата трябва да е обработена дълбоко през есента. Сега остава да се подготвят лехите в дворната градина с ръчни инструменти.
Направили ли сте това, остава да нароните главичките и да сортирате по големина скилидките. По-едрите засаждайте отделно от по-дребните. Най-дребните скилидки от сърцевината не са годни за засаждане и е по-добре да ги използвате в кухнята.
Подготвеният посадъчен материал още същия ден се засажда в браздички. С пръстта от всяка следваща, заравяте предната. Браздичките отстоят една от друга на 15-20 см. Скилидте забождайте с лек натиск в дъното на браздичката през 8-10 см. За 10 кв. метра са ви необходими 700-900 г скилиди.
Чесънът пониква за 10-15 дни. В борбата срещу плевелите отначало може да използвате мотичка, но по-късно, особено като започне да оформя главите, плевелите трябва да се отстраняват ръчно. Изобщо с прекопаването не бива да се прекалява, защото чесънът не го понася леко.
Засаденият в началото на март чесън става готов за прибиране към средата на юли. Тогава листата му пожълтяват и завяхват, лъжливото стъбло омеква и засъхва. Прибирайте в сухо и топло време. Тогава луковиците може да се просушат на открито. Нареждат се по дължиата на лехата и всеки ред луковици се покрива с листата на следващия ред. След седмица ги отнасяте под навес, стъблото изрязвате на 4-5 см над шийката и главичките поставяте в щайги. За съхранение ги настанете в сухо и проветриво помещение.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Кои ягоди да садим в планинските райони

Много ягодоплодни растения виреят добре в районите над 800 м н.в. От ягодовите сортове може да се отглеждат Кембридж Форит, Редгаунтлед, Покахонтас, Зенга Зенгана, Горела, Белруби и Биляна. Много силн...

Кладницата е най-лесна за култивиране

Прочутият гъбар Владимир Куц пред recepty.bg - Г-н Куц, казват, че кладницата е най-вкусната гъба, но много хора не я познават добре. Разкажете нещо повече за тази гъба. - Опитните гъбари см...

Не поливайте разсада вечер

Всяка година на много стопани се случва да загине разсадът от домати, пипер, зеле, салата. Стъблото на растенията които загиват около почвата потъмнява и стръковете полягат. Как може да се излекува ...

Дойде време за ранното зеле

Ако искате да си отгледате ранно зеле, трябва да засеете семената в края на януари - началото на февруари в полутопъл парник. Дебелината на загретия тор е около 30 см, 3-4 г семена са необходими на ед...

Начало