Летният чесън се засажда още преди да е настъпила календарната пролет, през март, а даже и в края на февруари, стига времето да позволява. Почвата трябва да е обработена дълбоко през есента. Сега остава да се подготвят лехите в дворната градина с ръчни инструменти.
Направили ли сте това, остава да нароните главичките и да сортирате по големина скилидките. По-едрите засаждайте отделно от по-дребните. Най-дребните скилидки от сърцевината не са годни за засаждане и е по-добре да ги използвате в кухнята.
Подготвеният посадъчен материал още същия ден се засажда в браздички. С пръстта от всяка следваща, заравяте предната. Браздичките отстоят една от друга на 15-20 см. Скилидте забождайте с лек натиск в дъното на браздичката през 8-10 см. За 10 кв. метра са ви необходими 700-900 г скилиди.
Чесънът пониква за 10-15 дни. В борбата срещу плевелите отначало може да използвате мотичка, но по-късно, особено като започне да оформя главите, плевелите трябва да се отстраняват ръчно. Изобщо с прекопаването не бива да се прекалява, защото чесънът не го понася леко.
Засаденият в началото на март чесън става готов за прибиране към средата на юли. Тогава листата му пожълтяват и завяхват, лъжливото стъбло омеква и засъхва. Прибирайте в сухо и топло време. Тогава луковиците може да се просушат на открито. Нареждат се по дължиата на лехата и всеки ред луковици се покрива с листата на следващия ред. След седмица ги отнасяте под навес, стъблото изрязвате на 4-5 см над шийката и главичките поставяте в щайги. За съхранение ги настанете в сухо и проветриво помещение.
Различният механичен и хумусен състав на почвата благоприятстват натрупването на разнообразни вещества в гроздето. Затова ако имате чакълеста почва, не се отчайвайте. Световната практика показва, че о...
Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...
Не е трудно да се установи. Опитаме ли се да разгънем свития като пакет лист, ще видим причинителя - черна въшка. Така се и нарича - черна черешова листна въшка (Myzus cerasi). Има я навсякъде из стра...
Те са мъртви, мумифицирани, негодни за нищо, но са източник на заразата от болестта монилия. Тя пък се проявява като ранно кафяво гниене от цъфтежа до узряването на плодовете на прасковите, сливите, ч...