Градина » Побързайте - закъснявате с ранния пипер!

 Побързайте - закъснявате с ранния пипер!

Кога да засеете семената на пипера, зависи от района, в който живеете. Определящ е моментът, когато ще можете да изнесете растенията на открито. Това става, след като е преминала опасността от късни пролетни слани.
За производството на пикиран разсад от пипер са необходими 60-65 дни. Оптималният срок е до средата на февруари. Ако обаче сте закъснели, бихте могли да ускорите поникването, като засеете предварително покълнали семена във влажна почва.
Пиперът, който е топлолюбива култура, започва да никне при 12-15 градуса, но расте най-добре при 20-25 градуса въздушна температура и 20-23 градуса почвена. За засяване на семената са необходими подходящи сандъчета, терини, купи или тавички, които ще напълните с качествена торово-почвена смес. След това изравнете повърхността на почвата в съда. Маркирайте редовете на 4-5 см и засейте семената на 1-1,5 см едно от друго. Добре е почвата, с която ще се подсипят семената, да съдържа около 50 % едър речен пясък. След подсипването леко притиснете с длан или с дъсчица и полейте с хладка вода. Използвайте лейка с решетка, за да не се изровят семената. След това завийте с полиетилен или хартия, така ще се осигури равномерно поникване.
След като растенията поникнат, поставете разсада близо до най-светлия прозорец. Редовно поливайте младите стръкчета, но внимавайте да не ги преовлажните. Леко разрохквайте с клечка повърхността на почвата около растенията, така ще запазите почвената влага. Правете го много внимателно и гледайте да не засегнете нежните коренчета. Добре е да поставите термометър близо до сандъчето, за да следите непрекъснато температурата. Когато растенията „кръстосат" (при появяване на първата двойка същински листа), те са готови за пикиране.

Изборът е ваш

За ранно производство вие може да предпочетете сортове от типа капия - Албена (характеризира се с липса на антоциан), Златен медал, Хебър, Горнооряховски ран F1 (хетерозисен и е най-ранозрял). Друг тип е удължено-конусовидният, към който принадлежи сортът Сиврия. Това е сорт, който с кехлибарените си плодове с нежна ципа е подходящ за свежа салата, за готвене, за туршии и зеленчукови консерви. От типа долма (каба) може да използвате сортовете Калинков 800 и Марица. А от лютите - Джулюнска шипка и Бяла шипка.

Автор: Димитрина Петрова

Представяме Ви:

Разсадете късното броколи

Броколито е растение на хладния и влажен климат и затова късното производство е много подходящо за климатичните условия на страната ни. Както при останалите зелеви култури, качествена реколта се получ...

Септемврийска красота от дървесната ружа

При храстите китайския пришълец ще разпознаем под името дървовидна ружа. Сега през август и септември не сваляме поглед от цъфтящите храсти, достигащи размерите на дървета - 3 до 5 метра височина. Едр...

Хортензията - как да се грижим за нея

Наричат хортензията най-хубавото украшение на градината. Убеждаваме се в това само като погледнем високия кичест храст с огромните - до 30 см, бухнали съцветия. Това е един от най-обилно и най-продъ...

Засейте късните домати в края на май

За производството на късни домати семената се засяват в открити лехи в периода 25 май - 5 юни. Почвата се обработва предварително, да е рохкава, влажна и наторена с органични и минерални торове. Доза ...

Начало