Градина » Отстранете навреме издънките

 Отстранете навреме издънките

Ако около плодните дървета в двора ви има много израснали издънки, трябва да знаете, че те много изтощават растението. Важна задача пред вас е тяхното отстраняване. Изчистват се млади издънки, докато не са заякнали и вдървили. Тогава лесно се отчупват в самата основа. В този случай в основата на дървото не остават спящи пъпки.
Кореновите издънки, отделени не навреме, отнемат от овощните дървета хранителни вещества нужни за тяхното развитие. Те растат, надебеляват и вдървесиняват много бързо, тогава става трудно отчупването им с ръка и се налага използването на секира или трион. На основата на отрязаните вейки остават спящи пъпки, които след резитбата отново бързо започват да растат.
Нежелани филизи могат да се появят под нивото на присадката. Тогава стремително израстват и отнемат хранителните вещества от културната част на дървото. Ако те не се отстранят навреме, може да се внедрят в короната и дори да заменят централния култивиран клон, а на него ще се образуват несортови, често безвкусни плодове.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

И момината сълза има нужда от промяна

Ако в градината си имате момина сълза, която повече от 5 години е на едно и също място, трябва да разделите коренищата. Прекопайте първо почвата на мястото, където искате да засадите новите растения. ...

Тикви растат върху...тикви

Не изхвърляйте изгнилите плодове, ще влязат в работа Ако забележите.че някоя от тиквите е започнала да загнива, значи не е подходяща за ядене. Все пак не я изхвърляйте. Разрежете я на две половинки ...

Далии джуджета украсяват балкона

Едно безпорно решение, за да бъде балконът красив през цялото лято, е да засадите в саксии далии, познати още като гергини. Тези растения биват едногодишни и многогодишни. Кореновата система образува ...

Как се отглежда лечебният овесен корен

Овесеният корен (Tragopogon porrifolius) е вкусен зеленчук. Кореноплодите му се използват като подправка на супи и ястия, както и като самостоятелни предястия. От свежите листа пък напролет се правят ...

Начало