Градина » Лозето се реже и на зелено

 Лозето се реже и на зелено

Филизенето е една от пролетните операции, които се правят в лозето. То се провежда около 10-15 май, когато ресите са се оформили и леторастите са достигнали дължина 10-20 см. От тях се премахват главно по-слабите и безплодните. При подложките трябва да останат два-три летораста повече от необходимите, защото по време на обработките или от по-силен вятър може част от тях да бъдат унижощени. След 10-15 дни е повторното филизене, с което се оставят окончателния брой леторасти. Тогава е първото привързване. Чрез филизенето лозата се подготвя за следващата резитба, улеснява се борбата с болестите и неприятелите, леторастите по-добре растат и се огряват от слънцето.
Основно мероприятие при отглеждането на подложки за получаването на гладък резников материал е колтученето. Колтуците, които са се развили от летните пъпки на основният летораст, се премахват. Това се прави,когато те са още крехки и малки, с дължина не повече от 7-8 см. Така не се нанасят рани върху основните леторасти. Колтучене в плододаващите лозя се прави рядко. Възможно е само при буйно растящите асми и сортове с по-големи листа, които засенчват гроздовете и ограничават свободния достъп на въздух до ресите.
Прищипването е отстраняване на върха на леторастите с няколко недоразвити листа под него. Тази операция не е редовна практика при всички лози. Прилага се само към онези сортове, чиито реси се изтощават и се превръщат в мустаци при благоприятни климатични условия през пролетта и при недостатъчно натоварване с плодни очи. Често това се наблюдава при сортовете Болгар, Перла, Плевен, Брестовица.
Когато филизите достигнат 15-20 см и условията са благоприятни, веднага трябва да се извърши прищипването. С това хранителните вещества се насочват към ресите, а не към върха на леторастите. През този период конкуренцията за хранителни вещества между върха на леторастите и ресите е много голяма. В тази борба винаги надделява върхът и затова трябва да се отстранява. Ако закъснеете с тази операция и я извършите по-късно, няма да получите резултат. При сортове, които са склонни към изресяване на завръзите след цъфтежа (Хамбургски мискет), се прищипва една седмица преди цъфтежа.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Топлинна обработка спасява овошките от вируси

Повредите по овощните растения от бактериални, вирусни и фитоплазмени болести при новозасадените овошки или в градините могат да провалят до 70-90 % реколтата. Докато срещу бактериалните заболявания ...

Стапелията – красива, но миризлива

Стапелията (Stapelia) е изключително красиво стайно цвете. Тя е от семейството на кактусите, въпреки че няма бодли. Цветовете й наподобяват петолъчна звезда, но за съжаление отделят доста неприятна ми...

Как се прави ябълков оцет

Оцетът е един от хранителните продукти, използван от човека още през древността наравно с хляба, виното, пивото и млечните продукти. Названието му произхожда от фреските думи “вин” и “агрия”, което оз...

От какво се нуждае божурът?

Божурите са едно от най-красивите и разпространени многогодишни декоративни растения. От тях се получава прекрасен рязан цвят, широко се използват в озеленяването. Високо се цени тяхната компактност, ...

Начало