Градина » Топлинна обработка спасява овошките от вируси

 Топлинна обработка спасява овошките от вируси

Повредите по овощните растения от бактериални, вирусни и фитоплазмени болести при новозасадените овошки или в градините могат да провалят до 70-90 % реколтата. Докато срещу бактериалните заболявания професионалистите и любителите-овощари предприемат превантивните мерки, то съвсем малко са тези, които са наясно с признаците на вирусните и фитоплазмените заболявания. При растителните видове са установени около 300 вирусни болести, от които около 100 нападат овощните.
В зависимост от определените атмосферни условия, както и от вида на причинителя, последствията от вирусното нападение се изразяват в по-силно или по-слабо изявени специфични признаци по листата, цветовете и плодовете, а е възможно да се появят и по стъблото. Проявите на вирусните заболявания могат да се установят чрез типичните признаци за всеки вид, но овощарите и пепиниерите знаят, че вирусите съществуват в растенията и в т. нар. скрита (латентна) форма, които се проявяват при определени условия или в комбинация със смесени инфекции.

Препоръчват се две особено важни мероприятия:

• задължително унищожаване на нападнатите растения (разсад, подложки, окулирани дръвчета в питомниците и дървета в овощните насаждения);
• отглеждане и използване в разсадниците на тестиран за вируси изходен материал (семена от контролирани маточни дървета, подложки, резници, калеми, окулантни и други), съпроводено със строг фитосанитарен контрол на всички равнища от компетентни специалисти.

Нов ефективен метод

Едно от най-радикалните средства е използването на нова технология за производство на свободен от вируси и фитоплазми посадъчен материал в овощните разсадници. За целта се използва топлинна обработка за освобождаване на растенията от латентните вируси. Части от вегетационните връхчета на сортовете и подложките се обработват за различен период от време при температура между 37 и 39 градуса. Така оздравените части се размножават при специфични технологии по видове.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Правила за подхранване на ябълките

Нуждите на овощните растения от хранителни вещества са различни не само за отделните видове и сортове, но и в зависимост от възрастта, гъстотата на засаждане, начина на поддържане на почвената повърхн...

Растителната защита през февруари

В стъклените оранжерии картофената мана е опасна болест за доматите, както за младите растения, така и за растенията напреднали в развитието си. Преглеждайте редовно растенията и при поява на болестта...

Сейте вече краставиците

Краставицата е топлолюбиво растение и семената започват да поникват при температура 15-20°С. Затова сеитбата на открито може да се извърши, когато температурата на почвата на дълбочина 15 см, трайно с...

Как да се грижим за алоказията

Алоказията (Alocasia) е един от ефектните представители на семейство Ароидни. Името им е дадено във връзка с наименованието на близкия род Колоказия, с който имат голяма прилика. Родът включва около 7...

Начало