Градина » Как да съхраните незасадените фиданки

 Как да съхраните незасадените фиданки

Не е изключено поради влошаване на времето да не засадите всичките дръвчета, които сте купили. Когато се налага да почакате до прогнозираното хубаво време след някои и друг ден, може да ги съхраните, като изкопаете неголям трап и покриете корените им с влажна пръст. Но ако се налага да отложите работата за пролетта, тогава трябва да предприемете по-сериозно съхранение.
Трапът трябва да бъде по-широк и по-дълбок. Прави се на отцедливо място и край него се изкопава канавка, която да отвежда водите от валежите в страни. Дръвчетата се заравят изправени, не много нагъсто, с рохка пръст, така че между корените да не останат празнини. Затова по време на заравянето стръсквайте дръвчетата, притъпквайте пръстта и поливайте по малко. Височината на заравянето трябва да е около 40-50 см над кореновата шийка. Оформената купчина не се полива.
За да предпазите корените от мишки, може да облицовате дъното и стените на изкопания трап със ситна мрежа. Мишки и зайци може да се придвижат и по дебелия сняг. Затова няма да е излишно да заградите хранилището с мрежа. Решите ли срещу мишките да използвате отровни примамки, поставете ги в тръби или други подобни приспособления, за да нямат птиците достъп до тях.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Тревата не пречи на ябълката

Когато ябълковите дървета вече дават плод, не е задължително площта край него да е черна угар. Без да се притеснявате, може да засеете многогодишни житни и бобови треви - детелина, райграс, тимотейка....

Ягодите се садят през септември

Септември е най-подходящото време за засаждане на ягодите. До настъпването на студовете младите растения пускат дълбоки корени и устояват успешно на ниските зимни температури. Голяма част от корените ...

Ягодите залагат вече плодните пъпки

И след беритбата ягодите имат нужда от хранителни вещества. По това време се образуват нови листа и ластуни и се залагат плодните пъпки за следващата година. Затова се препоръчва да се подхранват едно...

Лятното зеле отива в лехата

Зелето е зеленчукът, който присъства целогодишно на българската трапеза – прясно или преработено. Рано напролет първо се появяват засадените преди зимата зелки. Последни са късните, които ще редим в к...

Начало