Дойде време за резитба на лозите. Може да изглежда лесно на пръв поглед, но не е. И ножицата да хванеш трябва да знаеш как, искат се добри познания. Особено важна е и избраната формировка. От резитбата зависи доброто оформяне на лозата, добивът за годината, както бъдещите реколти и дълговечност.
Отрезите се правят така, че да се намалят до минимум неблагоприятните последици от раните. Едногодишните пръчки, които ще се премахват, се изрязват до основата, без да се наранява старата дървесина. Отрезът трябва да бъде перпендикулярен на оста на пръчката, защото тогава раната е най-малка. Перпендикулярно на оста им се изрязват и старите плодни пръчки, излишните рамена, сухите части.
През пролетта отрезите на чеповете се правят на 1,5-2 см над горното око с наклон, обратен на окото. По този начин не може да се мокри горното око от сока, когато лозата „плаче". Ако резитбата е през есента, отрезът на чепа трябва да е над диафрагмата на третото око, което се премахва през пролетта. Прави се така, защото диафрагмата пречи на водата да прониква е чепа и да причини загниването му.
Бовиеята (Bowiea volubilis) е много интересно растение, което за сега се отглежда само от любители на екзотика. Произхожда от Южна и Западна Африка. В почвата образува жълтозелена луковица, която изли...
Тревните семена може да бъдат засети в различно време през годината и колкото и странно да изглежда, неблагоприятният момент е краткият период на зимните студове. Нищо не пречи и през лятото да се зас...
Не изхвърляйте изгнилите плодове, ще влязат в работа Ако забележите.че някоя от тиквите е започнала да загнива, значи не е подходяща за ядене. Все пак не я изхвърляйте. Разрежете я на две половинки ...
Наши читатели се оплакаха, че по дюлите наблюдават изгорели листа и даже завръзи. По описанието може би става дума за заболяването огнен пригор. Тази опасна болест се проявява напролет по време на ц...