Градина » Отрезите през есента и пролетта са различни

 Отрезите през есента и пролетта са различни

Дойде време за резитба на лозите. Може да изглежда лесно на пръв поглед, но не е. И ножицата да хванеш трябва да знаеш как, искат се добри познания. Особено важна е и избраната формировка. От резитбата зависи доброто оформяне на лозата, добивът за годината, както бъдещите реколти и дълговечност.
Отрезите се правят така, че да се намалят до минимум неблагоприятните последици от раните. Едногодишните пръчки, които ще се премахват, се изрязват до основата, без да се наранява старата дървесина. Отрезът трябва да бъде перпендикулярен на оста на пръчката, защото тогава раната е най-малка. Перпендикулярно на оста им се изрязват и старите плодни пръчки, излишните рамена, сухите части.
През пролетта отрезите на чеповете се правят на 1,5-2 см над горното око с наклон, обратен на окото. По този начин не може да се мокри горното око от сока, когато лозата „плаче". Ако резитбата е през есента, отрезът на чепа трябва да е над диафрагмата на третото око, което се премахва през пролетта. Прави се така, защото диафрагмата пречи на водата да прониква е чепа и да причини загниването му.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Размножаване на лозички чрез отводи

Каквито и грижи и старание да полагаме известен процент от засадените лози не покарват поради различни причини. За да решите този проблем, трябва своевременно да попълните празните места в лозето. Изв...

Все още можете да засеете моркови

От пролетта до късна есен може да получаваме от морковите богатството на каротин (6-11%), въглехидрати, протеин, витамин Си други ценни съставки, полезни особено за децата. А в градината зеленчукът се...

Изпитани лекове срещу брашнеста мана и ръжда

Сярата и сяросъдържащите фунгициди са класически средства за борба срещу брашнестите мани и ръжди. Ефикасни са и срещу някои други гъбни болести, но не действат срещу същинските мани. В тази група се ...

Къде у нас може да виреят бадеми?

Бадемовите ядки са едни от най-богатите растителни източници на белтъчини, мазнини, минерални вещества и витамини. Съдържат повече незаменими аминокиселини, отколкото орехите и фъстъците. Ядките са с ...

Начало