По всички надземни части -листа, листни дръжки и стъбла на краставиците, дините, пъпешите и тиквите се образуват белезникави петна, покрити с бял прашест налеп, който се разраства и за кратко време обхваща всички зелени части. Листата жълтеят и изсъхват, а завръзите окапват. Това заболяване е брашнеста мана и се дължи на гъбите Erysiphe cichoracearum и Sphaerotheca fuligiena. При благоприятни климатични условия и върху плодовете се наблюдава бял спорообразуващ плесенов налеп. Растенията изглеждат като поръсени с брашно. Заразяването става от конидиоспорите на гъбата, които кълнят при температура от 4 до 30 градуса и влажност на въздуха 95-100%. Проникват в епидермалните клетки чрез смукала (хаусто-рии). Най-силно чувствителни са листата с около 20 дневна възраст. По-младите не се заразяват. Болестта заразява силно смутени в развитието си растения.
За ограничаване развитието на заразата веднага след появата на първите признаци пръскайте с топсин М70ВДГ - 0.05% или топаз 100ЕК - 0.025%. Спазвайте карантинния срок при беритба на плодовете.
Светлината е особено важна за растежа и развитието на зеленчуковите растения. Някои от тях са силно светлолюбиви и не понасят засенчване. При по-слаба светлина силно светлолюбивите растения се изтегля...
Тези растения имат силно разклоняваща се и дълбоко проникваща брадеста коренова система. Стъблото е високо около 20 см, с по четири-пет ланцетни сиво-зелени листа. На върха се оформя кошничка, съставе...
Салатното цвекло има широко приложение, тъй като освен кореноплодите за храна се използват и листата. То не е особено взискателна за отглеждане култура, но си има свои специфични особености. Грижите, ...
Клематисът (Clematis) е многогодишна лиана от семейство Лютикови, изключително популярна заради ефектните си цветове и големите възможности, които дава за оформяне на пространството във височина. Цъфт...