Градина » Бялата зелева пеперуда е по-опасна в дворните градини

 Бялата зелева пеперуда е по-опасна в дворните градини

Макар да я наричат зелева, тя напада не само зелето, но и всички други растения от неговото семейство – кръстоцветните. Ще видите пораженията от нея по репички, репи, синап и др. Храни се също и с листата на латинките, гладиолите и други цветя.
Бялата зелева перепаруда (Pieris brassicae) развива 2-4 поколонения годишно. Зимува като какавида по стрехи, корнизи, огради, плетове, по клоните на овощни и декоративни дървета и храсти. Това обяснява по-чувствителното и присъствие в дворните градини. В полските зеленчукови градини се среща по-рядко. Женските пеперуди снасят яйцата си на купчинки по долната страна на листата на кръстоцветните растения и предимно на зелето. Младите гъсеници живеят известно време заедно и нагризват листата отдолу. След като отраснат се разпръсват и гризат целите листа, като оставят само дебелите жилки.
Гъсениците имат жлези, които отделят отровен секрет. По кожата на човека той причинява обриви.
Борбата с този неприятел трябва да се води предимно с физически и агротехнически средства. Макар че пеперудата се появява през май-борбата започва по-отрано. Трябва да се почистват местата където зимува. Унищожаването на плевелната растителност също допринася много за намаляване на нейната численост. Добрите грижи (окопаване, подхранване и др.) за засадените или засети зелеви култури повишават устойчивостта към неприятеля. Когато се залежат гъсеници, нападнатите листа може физически да се премахват, но задължително това да става с ръкавици. Събраните гъсеници не бива да се дават на домашните птици да ги изкълват. От секрета, който причинява обриви по кожата на човека, патиците и гъските умират. При случай на нужда се пръска с инсектицид.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Идва време да засеете кученцата

Антиринумът, известен още и като кученца, е многогодишно растение, чиято родина е Средиземноморието. Има изправени стебла, с овални или ланцетни листа, прости или кичести цветове, събрани в многостран...

Моркови за зимнина се сеят сега

Ако сте засяли ранни моркови, използвайте ги в кухнята, докато можете. За приготвяне на туршии или съхраняване в прясно състояние няма да станат – ще загрубеят от летните горещини. За зимнина морковит...

Патлажанът отива в парника

Искате ли да си отгледате средноран патладжан, засейте семената за разсад през първата десетдневка на март в полутопли парници. Пресният оборски тор в парника трябва да е с дебелина 30 см и почвата въ...

Силен оцет става от слабо вино

При домашни условия оцет може да се приготви от вино, съдържащо 7 - 8 об. % алкохол, тъй като оцетните бактерии не могат да се развиват нормално в силноалкохолни вина. Ако виното съдържа по-висок проц...

Начало