След като приберете зеления грах, баклата, спанака и другите ранни зеленчуци, може да използвате мястото и да отгледате картофи. Те се засаждат между 20 юни и 20 юли. Дълбоките структурни почви от типа на алувиално-ливадните и канелените са много подходящи.
Първо прибирате растителните остатъци от предишната култура и правите дълбока обработка на дълбочина 20-22 см. Изравнявате и набраздявате на 60 см между браздите. Мястото трябва да се напоява и затова браздите се оформят според наклона на терена. В дъното на всяка една от тях едновременно със засаждането се поставя по 20-25 г суперфосфат, 15-20 г калиев сулфат и 15-20 г амониева селитра или 25 г калиев нитрат на квадратен метър. Вместо минералните торове може да ползвате 400-500 г/кв. м прегорял оборски тор.
Зеленчукът се нуждае от много хранителни вещества, но ако прекалите с азотно торене, ще получите обилна листна маса, но малко клубени.
Картофите се нареждат в браздата на 25-30 см разстояние един от друг и на дълбочина 6-8 см. Добре е те да са рътили.
Растенията никнат за десет дни
Ако сте полели браздите преди засаждането, ще има достатъчно влага и растенията ще поникнат до 10 дни. Допусне ли се засушаване, кълновете бавно ще пробият и ще се наложи да поливате. След поникването се полива през 8-12 дни в зависимост от метеорологичните условия. Не е добре да се преовлажнява почвата. Това ще попречи да се образуват клубените, ще спре и нарастването им.
Първото окопаване е, когато растенията достигнат 8-10 см височина. Стръковете се загърлят леко с рохкава почва.
При живораждащия (многоетажния) лук (Allium cepa var. proliferum) липсва период на покой, а при топъл климат той може да се развива постоянно. До образуване на цветното стъбло многоетажният лук не се ...
Бамята има дълъг период на плододаване. Прибирането на плодовете започва през юли, няколко дни след прецъфтяването на първите цветове. Тя продължава да цъфти и плододава през цялото лято. Растежът и р...
Салатите, които все още са навън или са засети в оранжериите, могат да се разболеят от бактериоза. Причинява я бактерия, която се намира в почвата или в оборския тор. Има две форми на проявление. При ...
Домакините винари, когато посрещат приятели и гости, им предлагат най-често и преди всичко гроздова, плодова или сливова ракия. Никак не е трудно този асортимент да бъде разширен. Ловджийската ра...