За популярността на нарциса можем да съдим от факта, че се отглежда в целия свят, като от него са създадени над 10 000 сорта. У нас любителите също го отглеждат. С настъпване на пролетта в градините ще разцъфтят жълти и бели, кичести и прости, единични или букетни сортове.
Имайте предвид, че за да са красиви цветовете им, нарцисите изискват преди всичко почвата да е лека, структурна и добре дренирана. Не трябва да задържа излишна влага, защото в кратък срок луковиците може да загният и да загинат. Почвата трабва да е богата на хранителни вещества и най-вече на калций. Запомните, че растенията не понасйт кисела почва, в противен случай трябва да се варува.
Първите пролетни грижи за растенията трябва да положите веднага след поява на листата. В зависимост от наличието на плевели и почвена кора окопавайте няколко пъти. Според силата на растенията може да се наложи да подхраните един или два пъти. Комбинирайте азотни с калиеви и фосфорни торове. Следете за здравното състояние. При поява на вирусни растения задължително е да ги изскубвате и да ги унищожавате.
За разлика от лалетата и зюмбюлите, целесъобразно е луковиците на нарциса да не се изваждат всяка година, а през две или три години. Това налага да поддържате почвата рохкава и чиста от плевели до пожълтяване на листата. Подходящо е да гарнирате посева с теменужки, пролетно цъфтящо анемоне и други.
През месец юли трябва да подхраните всичките си рози. Използвайте богати на калий и бедни на азот комбинирани изкуствени торове. Разхвърляйте по 30 – 40 г на квадратен метър, а след това накопавайте. ...
Сега е моментът да започнете подготовката за тяхното отглеждане. Много добре ще е да изберете за тях място, на което сте отглеждали през тази година домати, пипер, краставици, патладжан или фасул. Сег...
Кафявите листни петна са много разпространена болест по доматите. Появяват се всяка година. Нападат младите и възрастните растения. Първоначално по най-долните листа се появяват дребни воднисти петна,...
Листният магданоз се ползва не само като подправка. От него може да си приготвите паниран магданоз, магданозени кюфтета, супа от корените и да ароматизирате с маслото от плодовете му вина, сирена и др...